«Прозорі офіси» стали об'єктом пильної уваги правоохоронців

«Прозорі офіси» стали об'єктом пильної уваги правоохоронців

8 серпня 2016 року Кабінетом Міністрів, з метою підвищення ефективності соціального обслуговування населення, була затверджена постанова «Про реалізацію на території м. Дніпра, Києва, Львова, Одеси та Харкова пілотних проектів щодо створення центрів надання соціальних послуг у форматі «Прозорий офіс».

Рішення кабміну відкрило можливості для освоєння сотень мільйоні гривень під благою ціллю поліпшення доступу населення до адмністративних послуг. Та не встигли «Прозорі офіси» в регіонах відкрити свої двері, як до них виник інтерес з боку правоохоронців.

Зокрема на Одещині, де вартість зведення «Офісу» за результатом тендеру оцінили в 51 млн гривень посадових осіб підрядника та Малиновської районної адміністрація вже підозрюють в розкраданні бюджетних коштів, про що свідчить ухвала Малиновського районного суду м. Одеси.  

Аналогічний клопіт зі слідчими мають і в Харкові, в якому звівши перший «Прозорий офіс» за майже 150 млн гривень посадові особи, за версією правоохоронців, нажились на спеціальному програмному забезпечені, що має унікальні авторські права та були розроблений такою собі Оленою Пановою саме нібито для реалізації постанови Кабміну. Тоді вартість софту підприємці оцінили в 35 млн гривень, а свій «монопольний» статус підтвердили папірцем з торгово-промислової палати, завдяки чому уникли конкуретних процедур закупівлі.

Офіс у Вінниці
Офіс у Вінниці

Нібито без ексцесів та побічних ефектів у вигляді кримінальних справ на разі з пілотних міст «офіс» працює лише у Вінниці та Києві. В Дніпрі все ніяк не замовлять проектну документацію вартістю 800 тис. гривень, а львів’яни тільки погодили створення відповідним рішенням ради, оцінивши будівництво у 1,5 млн гривень.

Зваживши успіхи та досягнення, а також оцінивши залишки коштів на казначейських рахунках,  Кабінет Міністрів 11 жовтня доповним перелік міст в яких за рахунок державної субвенції протягом 2017 року буде реалізовано проект «Прозорий офіс». Серед щасливців опинилися і Черкаси. На всіх виділили 120 млн гривень, що мають бути освоєні до кінця року.

Черкаський ЦНАП
Черкаський ЦНАП

Відповідно до постанови, місто має власним коштом забезпечити виготовлення проектної документації, а також профінансувати мінімум 10% від вартості будівництва.

«Прозорі офіси» стали об'єктом пильної уваги правоохоронців 3

Плідна робота з провадження в місті «Прозорого офісу» розпочалася ще минулого року. Тоді, працівники департаменту організаційного забезпечення взялися купувати проектно-кошторисну документацію, результатом чого стало відкриття кримінальної справи місцевою прокуратурою. Посадові особи департаменту відмовились укладати угоди з переможцем допорогової закупівлі, віддавши підряд «перевіреним» та надійним партнерам, чим завищили вартість майже на 500 тисяч гривень. На разі розслідування цієї справи триває, а саму проектну-документацію передали на баланс Департаменту соціальної політики котрому долею, місцевою владою та урядом суджено реалізовувати «Офіс» в місті.

Цікаво, що прикрий інцидент з розробкою проектної документації для «Прозорого офісу” трапився і в Бахмуті, Донецької області, де ніби то «на відкаті» за виконання цього підряду був затриманий один з посадовців районної державної адміністрації, про що повідомляли Наші гроші.

Та в Черкасах етап проектування давно пройдений і діло залишилось лише за пошуком підрядника, що втілить проектну документацію в життя. Відповідно, Департаментом соціальної політики Черкаської міської ради було оголошено тендер на закупівлю робіт з реконструкції одного з майнових комплексів саме під «Прозорий офіс». Орієнтовна вартість, відповідно до проекту, складає ні мало ні багато 59 млн гривень, а самі роботи мають бути виконані до кінця наступного року.

Зауважимо, що особливих вимог до майбутнього приміщення Кабінетом Міністрів не встановлено. Постанова кабміну лише передбачає наступні локації:

  • окремого приміщення (приміщень) з обладнаними робочими місцями для адміністраторів (фронт-офіс) для прийому громадян;
  • окремого приміщення (приміщень) для оброблення документів з обладнаними робочими місцями для працівників (бек-офіс);
  • рецепції;
  • залу очікування (з розрахунку не менше ніж одне сидяче місце для очікування на одне робоче місце адміністратора);
  • туалетів для відвідувачів у приміщенні (фронт-офіс);
  • системи електронного управління чергою;
  • кімнати для дітей;
  • архівного приміщення;
  • кімнати для відпочинку (побутової кімнати), туалетів для персоналу у приміщенні (бек-офіс);
  • обладнаних робочих місць для адміністраторів (фронт-офіс) (робочого стола, стільця для адміністратора, стільця для відвідувача, комп’ютера, принтера, сканера);
  • обладнаних робочих місць для працівників (бек-офіс) (робочого стола, стільця для працівника, комп’ютера, принтера)

І якщо в деяких містах, зокрема Вінниці та Львові, до реалізації проекту підійшли по скромному, то в Черкасах планують реалізовувати проект з помпезністю, характерною для Харкова та Одеси, підкреслену в проекті венеціанською декоративною штукатуркою ринковою вартістю 65 євро за 5 літрову банку. Лише використання суміші Рафаело Декор Стукко може обійтися у 3 млн гривень.

«Прозорі офіси» стали об'єктом пильної уваги правоохоронців 4

Поміж іншого, реконструкція прилеглої території передбачає укладання чергових 4 тисяч квадратних метрів тротуарної плитки, а також 900 квадратів газону.

Зауважимо, що не так давно, Департаментом оргзабезпечення планувалось переобладнати частину все того ж приміщення під центр надання адміністративних послуг за куди скромніші кошти, у розмірі 2,8 млн гривень. Проте наразі ці роботи зупинені.

У ситуації залишків коштів на казначейських рахунках місцевого і державного бюджету, питання скромності проекту не стоїть. Передноворічне будівництво з використарнням дороговартісних матеріалів дозволяє «ефективно» освоювати бюджетні кошти в будь-яку погоду. Крім того, реалізований проект може стати гарною картинкою орієнтованою на цільовий електорат як місцевої так і центральної влади - малозахищені верстви населення, котрі безпосередньо і є «бенефіціарами» соціальної допомоги. Без сумніву саме на їх «лояльність» в передвиборчі роки  і орієнтовані подібні інвестиції. Крім того, у власних клопотах в черзі за субсидією чи іншою довідкою такі люди навряд чи розмірковуватимуть над автентичністю венеціанської суміші, використаної при будівництві.

Артур Чемирис для «Забеба.лі»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.