Після штрафу підрядник отримав 5 додаткових мільйонів

Після штрафу підрядник отримав 5 додаткових мільйонів

Темний позашляховик «Ренж Ровер», з характерними знаками 0001 став своєрідною ознакою тривалої епопеї ремонту бульвару Шевченка в Черкасах. Саме на ньому містом переміщалися представники вірменської громади, афілейовані з підприємством «Укрєвробуд-2013», що восени минулого року здобуло право на реконструкцію центральної вулиці міста. Підприємці самостійно контролювали виконання робіт, проте контроль виявився не надто ефективним.

Попри жвавий старт навесні минулого року, коли одна за одною десятками підписувались угоди на ремонт шматків вулиць між департаментом житлово-комунального комплексу та ТОВ «Укрєвробуд-2013», сил останніх на реалізацію великого інфраструктурного проекту під кінець року не стало. Бульвар не отримав необхідної уваги і зимував в жалюгідному стані.

Після штрафу підрядник отримав 5 додаткових мільйонів 1

Вже весною 2017 підрядник повернувся до виконання робіт, проте ні якість, ні темпи явно не задовольняли Замовника в особі Департаменту архітектури та містобудування Черкаської міської ради. Темний «Ренж Ровер» все рідше з’являвся на об’єкті, а з часом і зовсім зник.

Паралельно щодо підприємців було порушено ряд кримінальних справ, пов’язаних як з ухилянням від сплати податків їх «рідними» правоохоронцями в Кам'янському, Дніпропетровської області, так і місцевими захисниками порядку в підозрі в розкраданні бюджетних коштів.

Додатково місцеві чиновники перейшли до реалізації своєї зимової мантри про те, що недобросовісний підрядник, котрий не зумів вчасно відремонтувати об’єкт і змусив тисячі черкащан терпіти незручності, понесе матеріальну відповідальність. Влітку юристи департаменту звернулися до Дніпропетровського господарського суду з вимогою стягнути з підрядника 840 816,89 грн пені та штрафних санкцій за несвоєчасне виконання робіт.

Судом першої інстанції було частково задоволено вимоги позивача і в результаті власники «Укрєвробуд-2013» мають відшкодувати місту 447673,69 грн штрафу, 196 007,50 грн. пені та 9 655,22 грн. судового збору. 650 тис гривень - саме така ціна всього того безладу та хаосу що панував в середмісті Черкас на початку року.

Після штрафу підрядник отримав 5 додаткових мільйонів 2

Підрядник формально не став оскаржувати рішення першої інстанції і, відповідно, прийняв вимоги суду.

Разом з тим, працівники департаменту і міські керманичі заявляли про те, що «укрєвробудівці» не лише заплатять штраф, а і за власний кошт відремонтую пошкоджене в результаті екстремального зимування нижнє полотно бульвару. Проте, як показав час, слова чиновників трохи розійшлися з ділом.

Попри те, що влітку підрядника, що виграв тендер, на об’єкті фактично замінило інше підприємство - ПП «Дорстрой», вже зараз уповноважені особи департаменту архітектури та містобудування вирішили злити додаткові 5 млн гривень за ремонт другої черги бульвару ТОВ «Укрєвробуд-2013». Для цього 17 листопада була оголошена переговорна процедура закупівлі робіт в одного учасника.

Саме в таку суму Замовником були оцінені роботи з улаштування додаткового вирівнюючого шару асфальтобетону, армування шарів асфальтобетонного покриття геотекстилем, улаштування покриття технічної полоси вздовж бульварної частини із фігурних елементів мощення (ФЕМ) замість асфальтобетону та інші роботи.

Після штрафу підрядник отримав 5 додаткових мільйонів 3

Серед інших робіт є і розширення за рахунок тротуару паркінгу біля одного з продуктових суперамаркетів відомої в місті мережі Molli, що належить родині очільника обласної адміністрації Юрія Ткаченка. Ще влітку місцеві чиновники таким своєрідним чином привітали представників поважної родини з черговою річницею їх бізнесу, а оплатити подарунок вирішили зараз.

Наразі чиновники чекають передбачений законом термін аби укласти угоду на додаткові роботи. Той факт, що вони фактично вже виконані, нікого не зупиняє. Залишається лише сподіватись, що отримавши на власні рахунки 5 млн гривень підприємців віднайдуть можливість та заплатять 650 тисяч визначеного законом штрафу. Судячи з усього плідна співпраця ділків на «Ренж Ровері» та керівництва міста не закінчуєтся, не дарма ж у них майже ідентичні автомобільні номера.

Детально про підприємство «Укрєвробуд» читайте у матеріалі «Забеби» «Кримінал» та 100 грн капіталу: мільйони у Черкасах освоює підприємство з Дніпропетровщини.

Артур Чемирис для «Забеба.лі»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.