У Черкасах знову шукають, хто побудує сміттєвий полігон за 48 млн грн

У Черкасах знову шукають, хто побудує сміттєвий полігон за 48 млн грн

У департаменті архітектури та містобудування ЧМР з першого разу не змогли визначити, хто ж виконає першу чергу робіт по будівництву дороговартісного полігону твердих побутових відходів для Черкас. Тендерним комітетом були виявлені проблеми в документації кожного з 5 учасників.

Уже 8 листопада було оголошено новий тендер. Керівник департаменту сподівається, що учасники виправлять недоліки в пропозиціях, і тендер вдасться завершити до кінця цього року. Коли ж буде реалізовано проект, в департаменті прогнозувати не беруться.

У Черкасах знову шукають, хто побудує сміттєвий полігон за 48 млн грн 1

Очікувалося, що роботи заважать на 48,176 мільйонів гривень. Згідно з документацією, полігон повинні були побудувати до 30 листопада 2019 року.

Аукціон відбувся 23 жовтня, участь в ньому взяли 5 учасників. У ході торгів дешевшу за всіх пропозицію подав підприємець Борис Кестер.

Свої роботи Кестер оцінив у 37,76 мільйонів гривень. Його пропозицію відхилили, бо підприємець не надав банківської гарантії, ліцензії та гарантійного листа.

У Черкасах знову шукають, хто побудує сміттєвий полігон за 48 млн грн 2

Наступні учасники були «завернуті» через такі причини:

СПЕЦПРОМБУД – не надав банківської гарантії, ліцензії та гарантійного листа; пропозиція ТОВ «Черкасиміськбуд» не відповідає умовам тендерної документації; «ЧЕРКАСЬКЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ УПРАВЛІННЯ 525» не надало довідку про наявність необхідного обладння; «СУ №609 Укргідроспецбуд» не надав банківської гарантії, не засвідчив наявність необхідної кількості працівників.

Щодо учасників, то ФОП Кестер та ЧСУ 525 входять до орбіти відомого місцевого підприємця Андрія Бортника, «Черкасиміськбуд» належить ще одній відомій особі - черкаському будівельнику Анатолію Бурському, БК «СПЕЦПРОМБУД» належить жителю села Леськи Михайлу Румянцеву, СУ№ 609 УКРГІДРОСПЕЦБУД – черкасцю Богдану Калініну.

Новий тендер оголошено 8 листопада. Аукціон має відбутися вже 23 листопада. Перша черга робіт має бути виконана до 30 листопада 2019 року.

Директор департаменту архітектури та містобудування ЧМР Артур Савін наголошує, що умови тендеру були прописані жорстко. Він додає: сподівається, що учасники дослухаються до зауважень і виправлять недоліки в документації.

У Черкасах знову шукають, хто побудує сміттєвий полігон за 48 млн грн 3

- Проект пройшов серйозні комісії. Ми жорстко виписали умови тендеру. Ми плануємо визначити підрядника, який реально зможе будувати. На жаль, спеціалізованих підприємств в області не вистачає. Учасники не подали документи, що мають відповідати умовам конкурсу. Тому всі пропозиції були відхилені. Оголошено повторний конкурс. Маю надію, учасники виправлять зауваження, що ми надали. Тендер має закінчитися до кінця цього місяця. Але є ще процедура укладання угоди. Є термін на оскарження, наприклад. Уже з прийняттям нового бюджету ми зможемо розпочати там роботи, - розказує Савін.

Посадовець наголошує – будівництво полігону це комплексний проект.

- У складі проекту плануємо побудувати лінію сортування, щоб сміття розділялося, у перспективі планується будівництво локальних очисних споруд, пресування відходів. Тобто захоронення відходів здійснюватиметься із дотриманням всіх екологічних норм, - роказує він.

Савін не береться прогнозувати, коли врешті дороговартісний проект буде реалізовано. Каже, що все залежить від стабільності фінансування

Реалізація проекту залежить від фінансування. Ми подавали на співфінансування. Але обласна комісія не погодила. Будемо звертатися ще до народних депутатів.

Як вже писала «Забеба», для очищення території під полігон заплановано викорчувати 400 дерев. На розчищеному місці будуть облаштовані фундаментні плити, водоприймальні колодязі, контрольно-дезінфікуючий бар’єр. На полігоні улаштують на внутрішні мережі водопровіду та каналізації, опалення, вентиляція, освітлення, автоматична пожежна сигналізація.

На полігоні побудують вагову автомобільну з операторською (навантаження до 60 т). Територія полігону буде встелена дорожніми плитами.

Нагадаємо, в цьому році було проведено тендер на реконструкцію полігону в тому ж таки селі Руська Поляна за 5,5 млн грн..

Сергій Макаренко

для Забеба.лі

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.