«Дикі танці» довкола черкаської міської ТВК

«Дикі танці» довкола черкаської міської ТВК

На перший погляд здається, що в Черкасах не плануються вибори, тому ніяких «диких танців» довкола цього не мало б бути. Однак в міській ТВК відбуваються кардинальні зміни. Розпочався процес ще у вересні і вже триває два місяці.

Нинішній склад міської ТВК був сформований під час виборчої кампанії 2015 року. До її складу входить 18 членів, представників, як парламентських, так і не парламентських фракцій. Після виборів робота ТВК зводилася до банального: у випадку зміни депутата в списку, вони мали зібрати і оголосити наступного. Ті процеси, які відбуваються довкола ТВК, свідчать про наміри деяких політичних сил позмагатися за процес.

Ціна питання

Хто контролює ТВК, той може «просувати» потрібних депутатів. Схоже таку тезу взяли на озброєнні прихильники міського голови Анатолія Бондаренка. Не секрет, що міська рада нині розділилася на два табори: БПП, ПВД та група «Громадянська позиція» - проти мера, «Батьківщина», «Самопоміч» і «Черкащани» - за міського голову. «Свобода» у цій ситуації має свою «золоту акцію».

Ціна більшості – це контроль за бюджетними потоками в 2 млрд гривень і можливість впливати на майбутні парламентські вибори в Черкасах.

Вільні демократи «з боями» витягли Соломаху

Після того, як наприкінці серпня Сергій Одарич, лідер «Вільних демократів», склав депутатські повноваження, розпочалася боротьба за визнання наступного по списку депутата. Наступником став Василь Соломаха, будівельник, колишній депутат міської ради.

Для опонентів Анатолія Бондаренка захід Соломахи означає «залізних» 22 голоси (при умові, що в цій неформальній коаліції буде «Свобода»). 22 голоси – це мінімальна кількість голосів, необхідна для ухвалення рішень. Активний штик у фракції Партії вільних демократів давав «залізних» 22 голоси для секретаря міської ради, представника БПП Олександра Радуцького, який є неформальним лідером більшості проти мера.

«Дикі танці» довкола черкаської міської ТВК 1

Для міського ж голови (ставленика «Батьківщини») захід Соломахи – втрата контролю над сесійною залою і тими питаннями, які там проходять. А вони є важливими: виконком, зміни до бюджету, формування Програми соціально-економічного розвитку на наступний рік тощо.

Протягом місяця відбулося три засідання міської територіальної виборчої комісії. На перше з’явився лише сам голова МТВК Володимир Матюша (Партія пенсіонерів України), на друге – Матюша і член ТВК Валерій Ільєв (партія «Укроп»). Третє відбулося вже у вересні. Тоді зібралося 11 членів ТВК з 18-ти. Вони і ухвалили рішення замінити наступного по списку депутата.  За два тижні на сесії оголосили нового депутата.

«Дикі танці» довкола черкаської міської ТВК 2

Непомітні зміни в ТВК

Для пересічного громадянина зміни, які відбулися у складі міської ТВК, ні про що не скажуть. Але вони свідчать про те, що два угруповування взялися за спробу контролювати ТВК.

В ТВК маємо такий розклад

Умовно ЗА мера Анатолія Бондаренка

Голова комісії Володимир Матюша (Партія Пенсіонерів України), два члени від «Опоблоку», два члени комісії від партії «Самопоміч». Номінально мер має підтримати представник «Удару». 6 членів ТВК.

Умовно ПРОТИ мера

Секретар комісії Сергій Яковенко (партія 5.10), два члени комісії від БПП, два члени комісії від Радикальної партії, представник УНА-УНСО та партії «Соціалісти». 7 членів ТВК.

Тримають нейтралітет

Три представники Народного фронту та представник «Укропу». Заступник голови ТВК не має права брати участі у роботі комісії, бо є держслужбовцем. І ймовірніше, що його замінять. Квота віддана «Сильній Україні» Тігипка, яку на місцях контролюють БПП. 5 членів ТВК.

«Нейтральні» можуть зіграти на будь-який бік. Адже кворум для зборів 10 членів ТВК.

За останній місяць в ТВК відбулися деякі зміни, які на перший погляд можуть здатися непомітними.

Зокрема, «Опозиційний блок» замінив двох своїх представників. Проінформовані джерела говорять, що один із екс-членів комісії симпатизував «групі секретаря Радуцького». Тому їх було замінено. До речі, в день, коли збиралося ТВК для затвердження Василя Соломахи, новоявлені члени «Опозиційного блоку» на засідання не з’явилися. Хоча мали б, адже повинні були прийти присягу. Натомість вони не прийшли, можливо, уникаючи ймовірного утворення кворуму.

Згодом за кілька тижнів були замінені два члени від «Самопомочі».  Були замінені Наталія Шията та Юрій Ковтун. Останній, до речі, зявився на засідання ТВК, де легалізували 22 голоса в коаліції проти мера Бондаренка, і проголосував «За». Партійна машина спрацювала миттєво. Член ТВК був замінений на…. дружину депутата міської ради від «Самопомочі».

Минулого тижня за рішенням партії «Укроп» був замінений член ТВК Валерій Ільєв. Він теж з’явився на засідання і голосував за визнання Василя Соломахи депутатом міської ради.

Фактично партії, які можна віднести до пулу міського голови Анатолія Бондаренка, укріпили свої позиції, замінивши тих, в кому були не впевненні.

Для чого ці «дикі танці» довкола ТВК?

Наприкінці вересня у Черкасах розстріляли депутата міської ради Михайла Бінусова. Він був неформальним лідером «промерської більшості».  До міської ради потрапив за списками «Укропу», але через відмову голосувати так, як вирішила партія, був виключений з фракції. Через рік повернувся, але вже як лідер обласної організації «Укроп».

Після його загибелі наступним за списком має зайти Віталій Мевша, який нині проживає із родиною в Дніпрі. Ухвалити рішення має міська ТВК, але вона вже другий раз не може зібратися. Зрозуміло, що Віталій Мевша зайде в групу депутатів, які підтримують міського голову. А підсилення таких позицій протилежні стороні не потрібно. Наступне засідання ТВК оголошено на 4 листопада.

ТВК також грає визначну роль в процесі ймовірних відкликів депутатів. Про можливі відклики заговорили в Партії вільних демократів, Уропі, Батьківщині, Радикальній партії та «Самопомочі».

Володимир Дяченко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.