Арештовано рахунки компаній причетних до «оборудки» на 350 млн дол.

Арештовано рахунки компаній причетних до «оборудки» на 350 млн дол.

Придніпровський суд Черкас арештував рахунки 30 фіктивних компаній у справі про легалізацію доходів на 350 мільйонів доларів. Правда, вже через тиждень 3 товариства вирішив «помилувати» і арешт скасував.

5 жовтня Придніпровський райсуд Черкас наклав арешт на банківські рахунки понад 30 українських компаній у справі про легалізацію доходів на 350 мільйонів доларів.

Таким чином було частково задоволено клопотання старшого слідчого ГПУ Лодочникова Д.О. у кримінальному провадженні №42017000000002925 про арешт майна.

Досудове розслідування встановило, що 4 особи створили низку фірм, у яких використовували протиправний механізм легалізації доходів під час імпорту електронних товарів і послуг (йдеться про комп’ютерні ігри).

До договорів вносилися недостовірні дані щодо виду та обсягу товару, а в подальшому кошти виводилися за кордон.

Правоохоронцями встановлено 12 фіктивних товариств, задіяних в схемі ділків: «Леджент», «Тайм Солюшн», «Офолд», «Епрікот», «Вестарі», «Дефрей», «Лексузель», «Пенівайз», «Дарт Вейдер», «Міратум», «Фай волл» та «Леогеймінг». 11 з них зареєстровані в Києві, ще 1 – у Львові.

Ці фірми реалізовували комп’ютерні ігри через термінальні мережі за допомогою 8 фіктивних платіжних організацій: «ФК Леогеймінг пей», «ГлобалМані», «Фінансова компанія «ОМП-2013», «ФК «Тандем-фінанс», «ФК «Фенікс», «ФК «Бізнес Рітейл груп», «Інвест пей» та «ФК «Контрактовий дім».

Щодобовий обіг цих підприємств становить близько 20 млн. грн. кошти перераховувалися на агентський банківський рахунок в «Альфа-Банк», а в подальшому - на рахунки підприємств з ознаками фіктивності.

Окрім цього, ділками легалізовувалися кошти, отримані за доступ до заборонених законом азартних ігор в електронному казино «Парі-Матч». У подальшому кошти виводилися в Росію.

Загальний обсяг легалізованих доходів орієнтовно становить космічні 350 млн. дол. на рік.

У один день судовими ухвалами були накладені арешти на рахунки 35 фірм (вище згадані + ще низка товариства задіяних у схемі) у 6 українських банках.

Суд зупинив видаткові операції по рахунках, за винятком видаткових операцій.

Проте вже через тиждень, 13 жовтня, рахунки 3 фірм були розблоковані все тим же Придніпровським судом.

Так, суд скасував арешт рахунку «ФК «Контрактовий дім» у «Банку Восток», рахунку «ФК «ОМП-2013» у «Приватбанку» та рахунку ТОВ «ГлобалМані» у банку «Глобус».

Як зазначається в ухвалах, 11 жовтня ці товариства звернулися із клопотаннями про скасування арешту.

У своїх клопотаннях товариства зазначають, що не є фіктивними, а є небанківськими фінансовими установами, що мають ліцензію НБУ. Представники товариств пояснили, що вони своєчасно подають всі звіти та готові співпрацювати зі слідством.

У обґрунтуванні зазначається, що арешту призводить до зупинення господарської діяльності, спричиняє збитки і фінансовій компанії, і її клієнтам, які не мають жодного відношення до кримінального провадження.

Слідчий суддя Шипович врахував доводи і задовольнив клопотання. Арешт рахунків цих трьох товариств було скасовано.

Усі три ці фінансові компанії прописані в Києві. Одне з них незадовго до суду змінило прописку («Контрактовий дім»), інше («Глобалмані») – власника.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.