Мер Черкас «просто» проголосував за земельну ділянку для своєї дружини

Мер Черкас «просто» проголосував за земельну ділянку для своєї дружини

Про вчинок міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, який просто проголосував, щоб виділити своїй дружині земельну ділянку, стало відомо на всю країну завдяки відомому телеведучому «Телебачення Торонто» Майклу Щуру. В своєму останньому випуску він відверто «постібався» з мера Черкас за його пояснення, яке звучало: «Просто підняв».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1055&v=MMl_vo_YEnE

Нагадаємо, що на останній земельній сесії Черкаської міської ради мер проголосував за проект рішення, яким виділялася земельні ділянка для його дружини Валерії Бондаренко. Своє голосування він пояснив так: «Просто підняв руку». Хоча реально руку він не піднімав. Голосування на сесії відбувається вербально – він ствердно сказав «за». Хоча за законом «Про запобігання корупції» мав би цього не робити.

Що за земельна ділянка для дружини

Дружина міського голови Валерія подала до міської ради заяву про відведення земельної ділянки по вулиці Чигиринської (майже виїзд з міста). Загальна площа 1746 м. кв. На ній частково розміщений об’єкт нерухомості, площею 105 м. кв. Це станція технічного обслуговування. Власник будівлі дружина мера Валерія Бондаренко.

Мер Черкас «просто» проголосував за земельну ділянку для своєї дружини 1

Ця нерухомість була задекларована його дружиною. Подив у депутатів, які були присутні на сесії, викликав той факт, що загальна площа земельної ділянки 1700 м. кв, а під нерухомістю лише 105 м. кв. В пояснювальній записці зазначено, що земельні ділянка надається за рахунок земель ПП Геращенко Ю.Є, гр. Кучевського О.І., площею 0,0708 га за рахунок АГЗС ТОВ «Біотех» та площею 0,0785 га за рахунок земель Черкаської міської ради.

Хто такі Геращенки? Це прізвище фігурує в декларації міського голови, де зазначено, що його дружина володіє нерухомістю (комерційною будівлею та приватним житлом) навпіл із Геращенко. Ймовірно, що це хтось з родичів дружини мера.

ТОВ «Біотех» втратило право на земельну ділянку площею 708 м. кв за рішенням Господарського суду ще в 2015 році. ТОВ «Біотех» за попереднім аналізом не має відношення до команди міського голови чи когось з «Батьківщини».

Нині на газоні перед будівлею СТО розташовано газова заправка СТС. Місцеві журналісти неодноразово заявляли, що ця заправка належить родині міського голови.

Прості пояснення мера

Заява від Вікторії Бондаренко надійшла до міської ради у лютому 2017 року. Вона просила депутатів виділити їй земельну ділянку під будівлею. Розглянули її лише тиждень тому під час земельної сесії.

Мер Черкас «просто» проголосував за земельну ділянку для своєї дружини 2

Примітно, що перед розглядом питань порядку денного міський голова Анатолій Бондаренко заявив, що не братиме участі у голосуванні за питання дружини, бо це буде конфлікт інтересів. Проте під час самого голосування ствердно сказав «ЗА».

Своє «ЗА» він під час прес-конференції пояснив так: «Просто підняв руку. Я бачив, що голосів не вистачає. Я що рахувати не вмію. Тому просто підняв руку».

Для позитивного вирішення питання не вистачило одного голосу при необхідних 22-х.

Чи «шитиме» прокуратура меру корупцію?

Таке діяння (навіть вчинене з думкою «просто») карається законом. Можливо до мера буде поблажка, адже про конфлікт інтересів він заявив, але за питання «просто проголосував». Результату діяння немає, оскільки проект рішення не набрав необхідної кількості голосів. Проте правоохоронці мають опитати мера, працівників відділу ради, прослухати запис сесії і вилучити копію протоколу.

Принаймні за «конфлікт інтересів» уже притягли чотирьох депутатів із фракції ВО «Черкащани». Усі вони були працівниками підприємства «Азот», що належить опальному олігарху Дмитру Фірташу. І під час розгляду одного із питань, пов’язаних із цим підприємством, проголосували «ЗА». Щодо них був складений протокол про корупцію, який спрямований до суду.

Чи будуть правоохоронці Черкас такими ж принциповими і щодо міського голови Черкас, лідера обласної організації опозиційної партії «Батьківщина» Анатолія Бондаренка – покаже час. Підстави для протоколу є. Нині, власне, сам міський голова перебуває у службовому відрядженні за кордоном.

Володимир Поштовий

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.