У Черкасах «батьківщинівцю» продали землю в 5 разів дешевше за ринкову

У Черкасах «батьківщинівцю» продали землю в 5 разів дешевше за ринкову

На останній сесії Черкаської міської ради мінімальної кількістю голосів була продана земельна ділянка під існуючим магазином і кафе в самісінькому центрі Черкас за 530 грн за метр квадратний. Це фактично 20 доларів метр. У той час, як ринкова вартість у цьому районі, за даними ріелторів, складає не менше 2 000 грн за м.кв. Земельну ділянку з кафе і магазином на ньому придбала фірма, засновником якої є голова фракції партії «Батьківщина» у міській раді Роман Діскант.

Хто підтримав «батьківщинівця»?

Власне, його фракція майже у повному складі. Фракція «Черкащани», які нині демонструють синхронність із голосуванням з біло-сердечними, два члени розпущеної фракції «Самопоміч» і кілька позафракційних.

У Черкасах «батьківщинівцю» продали землю в 5 разів дешевше за ринкову 1

За це рішення проголосував і Роман Діскант. Що є порушенням закону «Про запобігання корупції». Правоохоронні органи мають зацікавитися цим фактом, адже він мав заявити перед голосуванням за конфлікт інтересів. Чого не було зроблено. Депутату загрожує винесення протоколу про корупцію, а потім за рішенням суду – штраф. Нещодавно на чотирьох депутатів міської ради від партії ВО «Черкащани» був складений протокол про корупцію. Вони проголосували за інтереси приватного підприємства ПАТ «Азот», що належить опальному олігарху Дмитру Фірташу. Всі четверо були працівниками цього підприємства.

Тому не виключено, що за кілька тижнів правоохоронці змушені будуть скласти протокол про корупцію на Романа Дісканта. Який у свою чергу заявить про політичний тиск.

Чому так дешево продали?

Засновниками приватного підприємства «У Богдана» є Роман Діскант і його бізнес-партнер Олександр Карпенко, з яким вони разом навчалися в школі. Окрім цього підприємства їм належать долі в ресторанах та магазинах міста.

Олександр Карпенко фігурує як співзасновник нового плиточного заводу, який постачає плитку для ремонту тротуарів у Черкасах. Про це ми вже повідомляли окремо у нашому матеріалі…..

Вартість продажу земельної ділянки площею 406 м. кв за 215 180 грн. Причому з розстрочкою платежу на 5 років. Підприємство має сплатити половину суми зараз, а решта «розбивається» на 5 років. І при цьому у рішенні не згадується істотна умова: інфляція та зростання балансової вартості землі.

Фактично вартість одного метра квадратного у центрі міста вартує 530 грн. Це за підтримки батьківщинівського мера Анатолія Бондаренка та його однопартійців.

У той же час міська рада нещодавнім рішенням продала ТОВ «Нова конструкція» земельну ділянку площею 8 637 м. кв за 5 млн 571 тис. грн. Власне сама ділянка розташована в промисловій зоні в районі річкового порту, де апріорі земля і нерухомість має бути дешевша. За розрахунками міська влада продала корпорації «Етуаль» (кінцевому беніцифіарію «Нової конструкції») за 630 грн м. кв.

Дивним є той факт, що нині у міській раді розглядають проект рішення про продаж земельної ділянки на центральному ринку. Площа ділянки – 1621 м. кв. Ціна – 1 млн 345 тис. грн. Вартість квадрату – понад 800 грн. Чому така різниця – невідомо.

У міській раді пояснять таку розбіжність дуже просто: «Як оцінив експерт, так і продаємо».

Діскант скуповує землю і міську власність

Останнім часом депутат від «Батьківщини» Роман Діскант і його бізнес-партнер Олександр Карпенко скуповують міську комунальну власність, яку перед тим орендувала. Так, зокрема, рішенням міської ради був наданий дозвіл на початок процедури приватизації двох магазинів у мікрорайоні «Д». Вони належать Дісканту і Карпенку. Перший площею 789 м. кв., другий – 221.

Це продуктові магазини, які належать до сфери впливу депутата Дісканта. Остаточне рішення щодо вартості продажу об’єктів ухвалюватиме виконавчий комітет, який очолю міський голова Черкас, «батьківщинівець» Анатолій Бондаренко.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.