200 мільйонів «зелені» Януковича: в кого і за що конфісковані - невідомо

200 мільйонів «зелені» Януковича: в кого і за що конфісковані - невідомо

В кінці минулого тижня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив в соцмережах про конфіскацію активів оточення екс-президента Януковича на суму в 200 мільйонів доларів.

Новина, що, на перший погляд, здається позитивною, по факту залишає більше питань, ніж відповідей. По-перше, рішення суду є засекреченим, а отже, зрозуміти в кого і за що конфісковані серйозні гроші неможливо. По-друге, невідома мотивація, чому настільки резонансне рішення ухвалювалося в глибинці, в Соснівському райсуді Черкас.

200 мільйонів «зелені» Януковича: в кого і за що конфісковані - невідомо 1

22 вересня Генпрокурор України Юрій Луценко у своєму «Фейсбуці» відрапортував, що вступило в силу рішення Соснівського райсуду Черкас, згідно з яким здійснюється спецконфіскація банківських активів оточення Януковича на загальну суму близько 200 мільйонів гривень.

Віднайти текст рішення і, власне, дізнатися в кого конкретно і за що конфіскують таку солідну суму коштів неможливо, оскільки це рішення, так само, як і попереднє, щодо конфіскації 1,5 млрд доларів, «заховане за грифом секретності». Генеральна прокуратура заявляє, що визнала це рішення державною таємницею.

Із проханням прояснити ситуацію ми звернулися до юридичного радника організації «Transparency International» Катерини Риженко.

- Історія пояснень щодо засекреченості мінялася. Перше, що нам сказали: засекречено, щоб захистити учасників кримінального провадження. Потім була вже інша інформація: начебто в описовій частині містяться матеріали і факти, що є державною таємницею, - говорить юрист.

200 мільйонів «зелені» Януковича: в кого і за що конфісковані - невідомо 2

У минулого тижня організація «Transparency International» в Україні подала позов для скасування рішень про засекречування судового вироку, згідно з яким було конфісковано 1,5 млрд доларів коштів Януковича. ТІ вимагає оприлюднити вирок суду і додає, що його відмовляються оприлюднити у відкритому Єдиному реєстрі судових рішень, посилаючись на заборону органів прокуратури.

- Ми («Transparency International», - ред.) подали в суд виключно для того, щоб отримати хоч якісь відповіді на запитання, щоб побачити текст рішення. Сподіваємося на зняття грифу «таємно». Поки не отримаємо відповідей на запити (йдеться про ті, що стосуються, справи 200 млн; щодо 1,5 млрд - вже всі відповіді отримали, ситуацію вони не прояснили – ред.), то не можемо нічого сказати.

Ми хочемо переконатися, що ці рішення приймалися відповідно до законодавства, що там немає якихось колізій і неточностей. Ми здивовані, чому люди, в яких позабирали оці мільйони, досі не подали в міжнародні інстанції. Дуже важко не мати підозри, що в цих рішеннях все чисто. Якщо будуть прийняті рішення, що вони не відповідають законодавству, то ці гроші повертати будемо ми, платники податків.

Невідомою також залишається мотивація, чому справу розглядав саме «провінційний» черкаський Соснівський райсуд.

- Генпрокурор заявив, що рішення не буде опубліковано. Тому, поки ми не побачимо рішення, ми не зможемо зрозуміти, чому це був саме Соснівський суд. Ми направили запит на ДП «Інформаційні судові системи» із запитанням, чому вони не опублікували інформацію в ЄДРСР. Бо, наприклад, щодо попереднього рішення по 1,5 млрд, ми також не знаємо, чому це був Краматорський суд.

Все, що зараз говориться – це спекуляції. Всі розмови Луценка щодо таємниці і заходів по захисту учасників кримінального провадження – це в дійсності, на нашу думку, нісенітниця. Бо в рішеннях всі імена заміняються, як відомо. Нічого не можу сказати, допоки ми не побачимо рішення, - каже пані Катерина.

Зазначимо, що сьогодні прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган додала у свій «Фейсбук» відео із Луценком, зазначивши, що «перші мільйони доларів пішли в держбюджет України, гроші перераховані на рахунок Держказначейства».

На відео Луценко повідомляє, Соснівський райсуд 21 вересня визнав особу винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтею 255 (створення злочинної організації), ч 1 с. 27 (пособництво), ч 4 ст. 209 (відмивання коштів) для організації виконання у частині застосування спеціальної конфіскації коштів, які перебувають на рахунках у АТ «Укрексімбанк».

Сергій Макаренко для «Забеба»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.