У селі під Черкасами побудують сміттєзвалище за 50 мільйонів

У селі під Черкасами побудують сміттєзвалище за 50 мільйонів

Питання полігону твердих побутових відходів для Черкас вже довгий час є дискусійним. Близько 5 років йде мова, що територія, яка знаходиться в адміністративних межах села Руська Поляна, переповнена сміттям, а це загрожує обласному центру чи то «колапсом», чи то «катастрофою».

«Улагодити» питання із сміттєвим катаклізмом з того часу намагалися за різні суми. Цьогоріч навіть уклали договір із «відомим» місцевим підрядником на коштовну реконструкцію полігону за 5,5 млн грн.

Попри це, на початку осені департамент архітектури міської ради оголосив тендер на будівництво нового полігону у все тому ж таки селі і за серйозні кошти: майже 50 мільйонів гривень.

Чи це спроба поставити крапку у давньому питанні, чи просто елементарне бажання закопати у сміття кругленьку суму, - зараз сказати важко.

Тож відкинемо здогадки і глянемо, що відомо по тендеру станом на сьогодні із відкритих джерел.

6 вересня департамент архітектури та містобудування Черкаської міської ради оголосив тендер на проведення першої черги робіт по будівництву полігону твердих побутових відходів.

Наразі триває етап подання пропозицій. Сам аукціон повинен відбутися 25 вересня. Орієнтовна вартість робіт - 48,18 млн грн.

У селі під Черкасами побудують сміттєзвалище за 50 мільйонів 1

Роботи по будівництву полігону мають завершитися до 30 листопада 2019 року.

Згідно з технічним завданням, для під’їзної дороги до полігону буде розчищено від дерев та чагарників ділянку площею 0,2 га. Зокрема, планується викорчувати 23 дерева. Під сам котлован для ПТВ буде розчищено ділянку в 2,3 га. При цьому буде викорчувано 378 дерев. Також в процесі очищення території будуть демонтовані 9 опор зовнішнього освітлення.

У селі під Черкасами побудують сміттєзвалище за 50 мільйонів 2

На розчищеному місці будуть облаштовані фундаментні плити, водоприймальні колодязі, контрольно-дезінфікуючий бар’єр. На полігоні улаштують на внутрішні мережі водопровіду та каналізації, опалення, вентиляція, освітлення, автоматична пожежна сигналізація.

На полігоні побудують вагову автомобільну з операторською (навантаження до 60 т). Територія полігону буде встелена дорожніми плитами.

Зазначимо, що полігон буде створено для обласного центру і за кошти обласного центру, але при цьому, він має розташуватися в адміністративних межах села Руська Поляна, що за майже 15 кілометрів від Черкас.

У все тій же Руській Поляні вже існує полігон для твердих побутових відходів із Черкас. Його було побудовано на початку нового тисячоліття. Починаючи з 2012-2013 років міська влада обласного центру неодноразово заявляла про переповненість полігону і навіть грозила місту «сміттєвим колапсом».

«Близько 2 тисяч кубічних метрів сміття вивозиться щодня з Черкас на міське сміттєзвалище, що у с. Руська Поляна, ресурс якого майже добігає кінця», - інформували на сайті ЧМР у жовтні 2013 року.

Тоді ж також інформувалося, що міська влада довгий час не мала права «щось робити» на вказаній ділянці, тоді як іншої у міста для сміттєзвалища немає.

Постановою суду від 10 липня 2013 року визнано недійсним розпорядження голови Черкаської ОДА, яким земельна ділянка у с. Руська Поляна передавалась в оренду. А також визнано недійсним договір оренди цієї земельної ділянки між Черкаською районною державною адміністрацією та ТОВ «Українська екологія».

Тоді ж також і говорилося про необхідність реконструкції полігону. Як писала «Забеба», у 2017-му роботи на полігоні буде здійснювати «Черкасиміськбуд» за 5,5 мільйонів бюджетних гривень. Роботи повинні бути виконані до кінця квітня 2018-го року. При цьому в 2017-му на реконструкцію спрямують 3,6 млн грн.

У селі під Черкасами побудують сміттєзвалище за 50 мільйонів 3

У цьому році полігон, а точніше люди, відповідальні за нього встигли опинитися в центрі містечкового скандалу. На одній з прес-конференцій міський голова Черкас Анатолій Бондаренко заявив, що на територію полігону нібито було незаконно ввезено кілька машин львівського сміття.

Офіційного підтвердження озвученій інформації немає. У цілому можна припустити, що вона має політичний характер.

Варто закцентувати увагу, що питання про будівництво в місті повноцінного заводу для переробки ТПВ зараз не піднімається, попри те, що в місто час-від-часу заїжджали інвестори (хоч і дещо сумнівні) із подібної ініціативою. Тобто питання з накопиченням сміття планують вирішити старим-добрим методом захоронення.

Сергій Макаренко

для «Забеба.лі»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.