Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас?

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас?

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас?

За останній рік міський голова Черкас Анатолій Бондаренко «засіяв» тротуарною плиткою майже всі Черкаси. Проект “Євродвори”, позичений у однопартійця і колеги із Сум Віктора Лисенка, не обходиться без «обруківування» всіх доріжок у дворах.

Майже рік міська влада в своїх проектах використовувала плитку, що виготовляється на місцевому підприємстві ТОВ «Круг-будкомплект». Одним із засновників підприємства є Віктор Єрмолов у минулому депутат обласної ради від Соціалістичної партії України, а також компанія «Юніт» та "ДІСКАВЕРІ КОММЮНІКЕЙШЕНЗ ЕНД ТЕХНОЛОДЖІ ЛІМІТЕД" (з реєстрацією в Сполученому королівстві).

Але в Черкасах з’явився новий плиточний завод. Першу партію бруківки з цього заводу вже почали укладати у місті. Об’єкт – тротуар вулиці Гагаріна від Пагорба Слави до пляжу «Пушкінський». Сам пляж нещодавно відбудували. Тому логічно було до нього провести відповідний тротуар. За що і взялася міська влада.

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас? 1

Виконавцем робіт без проведення тендерних процедур (застосування системи Прозоро на допорогах у Черкасах відмінено) було визначено ФОП Кривоконь. Хто цей підприємець – з’ясувати не вдалося. Але суть не в ньому, а в матеріалах, які він використовував.

Плитка від «Батьківщини»

ФОП Кривоконь використав для ремонту тротуару плитку, виробництва ТОВ «С-Плітт». Це і є «батьківщинівський» заводик. Він розташований на території заводу ЖБІ, що по вулиці Смілянській. Засновниками ТОВ «С-Плітт» є три особи: Дмитро Просвірнов, Вячеслав Жигайло та Олександр Карпенко. Статутний капітал – 16 млн грн, Підприємство засноване у серпні 2016 року. Найцікавіша постать з усіх трьох засновників – це Олександр Карпенко.

Він є бізнес-партнером голови фракції ВО «Батьківщина» у міській раді Романа Дисканта. Спільно із ним у Карпенко є кілька бізнес-проектів. Зокрема це долі в магазинах, ресторанах і нічному клубі.

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас? 2

Це мій партнер по бізнесу. Ми разом навчалися з першого класу… Він не хоче йти в політику, ставати публічним. Він займається виключно бізнесом, - розповів в одному з інтерв’ю Роман Дискант.

Дружина депутата Світлана разом із дружиною міського голови Валерією Бондаренко також мають спільний бізнес. Вони в рівних долях володіють фірмою «Преміум якість». Сам міський голова є головою опозиційної партії «Батьківщина» в області, а Роман Дискант – головою міської організації червоно-сердечних.

Зв'язок батьківщинівців очевидний. Та і отримання підряду в місті, де керує представник «Батьківщини» свідчить про це.

Проблеми з якістю

Змовником ремонту тротуару є департамент ЖКК міської ради. Саме керівництво департаменту пред’явило претензії підряднику. Зокрема представник технічного нагляду спрямував листа до комунальників, де виклав свої заперечення. Власне сам департамент ініціював проведення перевірки і зробив виїмку в кількох місцях.

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас? 3

- Побудований новий тротуар по вул. Гагаріна, дуже багато людей скаржиться, що побудований неякісно, різна висота плитки. Люди чіпляються, портять взуття. Ми там замовили експертизу на вилучення цієї плитки. Перша причина (негативного ставлення міського голови – ред.) – це те що я відмовився підрядникам нав’язувати плитку з особистого заводу міського голови. На ЖБІ побудували особистий заводік, зараз хочуть навантажити всіх підрядників в примусовому порядку, щоб вони брали плитку тільки там, - заявив місцевим ЗМІ директор департаменту ЖКК Олександр Яценко

За результатами експертизи, проведеної комунальниками, тротуар із нової плитки між Долиною троянд та пляжем "Пушкінський", не відповідає технічним вимогам.

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас? 4

За словами начальника управління вуличної інфраструктури Сергія Отрешка, плитку випробовували за двома показниками – це міцність та розміри. На стиск плитка відповідає нормам ДСТУ, однак за розмірами – не відповідає. За вимогами плитка має бути товщиною 60 мм, а насправді її товщина від 55 до 65 мм.

  • Це і породжує нерівності на поверхні, тому люди і скаржаться на неякісний тротуар, - зазначив він.

Відсторонення «неуправляємих»

Розпорядженням міського голови Анатолія Бондаренка від виконання обов’язків були відсторонені директор департаменту ЖКК Олександр Яценко та начальник управління вуличної інфраструктури Сергій Отрешко. Обоє пов’язують таке рішення із тим, що вони почали «копати» під плитку. Офіційно ж їм інкримінує міський голова підписання актів під час ремонту доріг.

Звідки взялась неякісна плитка на вулицях Черкас? 5

Допоки триває службове розслідування департамент ЖКК виявився повністю обезглавленим. Заступник директора департаменту Андрій Наумчук зліг на лікарняний. Виконувати обов’язки головного комунальника міста мер призначив начальника управління МНС при міській раді.

Розгортання активної діяльності

Поки що це єдиний об’єкт, де використовували плитку із «батьківщинівського» заводу, але не факт, що далі це не відбуватиметься. Адже за помісячними планами ремонт більшості тротуарів у Черкасах заплановано на вересень-жовтень. Загалом на тротуари і євро двори цього року в місті передбачено понад 20 млн грн.

Більше того, інвестиції в розмірі в 16 млн. грн свідчать про те, що бізнес-партнери мера Черкас мають намір розгорнути активну комерційну діяльність.

Володимир Поштовий

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.