По договору-фантому черкаські комунальники сплатять 200 тис. грн

По договору-фантому черкаські комунальники сплатять 200 тис. грн

23 червня 2017 року Господарський суд Черкаської області прийняв рішення у справі  за позовом приватного підприємства «ЧЕРКАСИ-ДОРГСТРОЙ» до Комунального підприємства «ЧЕЛУАШ» яким зобовязав останніх сплатити борг у сумі 199 500 грн. Все б нічого, аби договір за яким ніби то виник цей борг був належним чином  оформлений і в жодному із передбачених законом ресурсів інформація про нього відсутня.

По договору-фантому черкаські комунальники сплатять 200 тис. грн 1

Історія бере свій початок разом з першими днями 2017 року. На самісінькому початку року центральну Україну густо накрило снігами, не оминула негода і Черкаси. На боротьбу з її наслідками було кинуто ледь не всі накопичені комунальні сили, а в стінах Черкаської міської ради навіть був створений спеціальний «штаб». Тоді містян просили з розумінням віднестися до аномальної кількості снігу на вулицях, чиновники нарікали на брак фінансування та інші негаразди, які, попри те, не заважали, як виявилось, встановлювати справжні комунальні рекорди. На тодішніх нарадах керівництво департаменту ЖКК звітувало про ледь не рекордну кількість снігу вивезену з міста. Інформація вже тоді викликала певний скепсис, як у присутніх на тих «зборах», так і серед пересічних містян. Зафіксувати якогось активного руху вантажівок зі снігом в місті не вдавалось, а про відсутність заявлених робіт свідчили і неабиякі кучугури снігу і в середмісті, і на околицях, що подекуди тримались до початку весни.

Проте колегія суддів господарського суду на чолі з Григорієм Скибою по своєму оцінили зимові перемоги комунальників та їх приватних підрядників. Опираючись на папери, служителі Феміди зобов’язали КП «ЧЕЛУАШ» перерахувати за надані послуги ПП «Черкаси-Доргстрой» майже 200 тис грн, про що і свідчить рішення від 23 червня.

Згідно матеріалів справи, між комунальниками та їх підрядниками 12 січня була укладена угода з надання послуг навантаження та вивезення снігу, вартістю 199 500 грн. За ці кошти підприємці мали вивезти 1210 кубометрів снігу. З боку комунальників цю угоду нібито підписав виконуючий на той час обов’язки директора підприємства Кирило Шморгун, що декілька тижнів мав право підпису відповідних документів. Шморгун також підписав і акти наданих послуг від 16 січня. Таким чином, за 5 робочих днів підприємці повністю «впорались» з умовами договору.

Пікантності цій справі додає той факт, що 13 січня, на наступний день після нібито підписання угоди, Департаментом економіки та розвитку Черкаської міської ради була оголошена закупівля аналогічних послуг загальною вартістю 1 млн 750 тис. грн про що свідчить інформація в системі Прозорро.

По договору-фантому черкаські комунальники сплатять 200 тис. грн 2

Тоді участь в аукціоні взяло три підприємства, зокрема ПП «Черкаси-Доргстрой», що за послуги з вивезення 10 тис. кубоментрів снігу запросив 500 тис.грн, тобто втричі дешевше, аніж вартість послуг згідно зимової угоди. Проте навіть така «дисконтна» ціна не дозволила підприємцям отримати перемогу в аукціоні. Тоді звитягу здобула фізична особа-підприємець Борис Кестер, що за власні послуг «запросив» 399 999 грн. Проте жодного кубометру снігу Борис Кестер так і не вивіз, так як, на момент підписання угоди – 27 лютого вивозити фактично вже і не було чого. Зі снігом успішно впоралась матінка Природа.

Саме факт проведення відкритих торгів нібито не дозволив комунальникам зареєструвати відповідну угоду в Державній казначейській службі та оплатити надані приватниками послуги. Проте інформація про дану «оферту» відсутня і в системі «Прозорро» у вигляді Звіту про укладений договір, хоча відповідно до Закону всі угоди сумою більше 50 тис.грн мають оприлюднюватися на сайті «Прозорро» протягом одного дня з моменту укладання. Крім того, позиція про закупівлю даних послуг відсутня і в Додатку до річного плану закупівель Єдиного тендерного комітету.

По договору-фантому черкаські комунальники сплатять 200 тис. грн 3

Таким чином, можна логічно припустити той факт, що дана угода  «виникла» та була підписана далеко після 12 січня.

В жодному із передбачених ресурсів інформація про неї відсутня. Саме ж підприємство, послуги якого нібито залишаються не оплаченим «Черкаси-Доргстрой» належить Бабенко Олені Іванівні та входить до орбіти скандально відомого в місті будівельника Володимира Халая, що довгий час був бізнес-парнетром Руслана Сотуленка – заступника міського голови та на той час куратора житлово-комунального комплексу міста. Підписант угоди з боку міста – Кирило Шморгун невдовзі після призначення директором  комунального підприємства Олега Ашавського був звільнений та наразі в не має відношення до жодного з підприємства комунальної власності.

Представники відповідача у справі подали апеляцію, розгляд якої запланований на початок жовтня, перспективи туманні. Таким чином, місто за умов порушення чинного законодавства та на угоду бізнес-партнерів посадовців місцевої ради  ризикує втратити майже 200 тис грн за послуги, факт надання яких перевірити неможливо.

Артур Чемерис

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.