Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини

Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини

7 серпня закінчився останній аукціон з визначення підрядників для поточного середнього ремонту низки доріг в Уманському, Христинівському та Монастирищинському районах. Протягом останнього місяця Службою автомобільних доріг в Черкаській області було розіграно 26 договорів загальною вартістю понад 80 млн грн. Цікавими є не лише вартість та локація робіт, а і персона особи, з якою прямо пов’язані відповідні кошториси. Це депутат Верховної Ради від 200 виборчого округу, член фракції «Відродження» Антон Яценко. Здавалось би, опозиційний депутат є чи не найбільш успішним «інвестором» місцевих бюджетів, вдало залучаючи субвенції на ті чи ті інфраструктурні проекти свого округу. Попри те, що об’єкти будівництва, «ініційовані» Яценком, стають предметом інтересу місцевих правоохоронців, про що ми вже писали, політичний піар ціною в сотні мільйонів бюджетних гривень представник «Відродження» отримує.

Так і цього разу. 26 договорів на поточний середній ремонт міжсільських доріг розіграло між собою чотири місцевих підрядника, три з яких отримали левову частку – 25 об’єктів. Мова про ТОВ «ШРБУ-48», ПП «Дорстрой» та ТОВ «Уманьдоррембуд». Один контракт «відхватило» ПрАТ Уманський «Агрошляхбуд». Показовим є те, що протягом 22 аукціонів не було зроблено жодного кроку на пониження стартових пропозицій учасників, таким чином результатом торгів стала майже очікувана вартість Замовника і зекономити на них вдалося лише 250 тис. грн, тобто 0,3% планової вартості у майже 75 млн грн. Ще на 4 торгах учасники все-таки спромоглись створити видимість прозорої конкурентної боротьби, в результаті чого їхні цінові пропозиції «спустились» на 1,2 млн грн, тобто 16% економії від запланованих 7.3 млн грн.

Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини 1

Найбільший шмат сільськодорожного пирога розміром у 28 млн грн отримало товариство «ШРБУ-48», що належить місцевому підприємцю Воткалюку Ігорю Миколайовичу. Ігор Миколайович, за даними ЗМІ, раніше був посадовцем ДП «Уманьавтодор», та кілька років тому пішов на підприємницькі хліба. У бізнесі вже встиг вдало зарекомендувати себе як спроможний «освоювач» бюджетних субвенцій в будь-яку пору року, зокрема вкатавши в кінці минулого року в асфальт уманських вулиць 15 субвенційних млн грн, виділених «за сприяння» все того ж Антона Яценка

Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини 2

Ще одним бенефіціаром ремонту доріг на Уманщині та в сусідніх районах стане відоме в регіоні підприємство «Дорстрой», зареєстроване в Христинівці. Нині «Дорстрой» є чи не найпотужнішим місцевим підрядником та спеціалізується на об’єктах будь-якої складності, від міжсільських доріг до автомагістралей державного значення. За останній рік організація колишнього регіонала Роберта Григоряна отримала підрядів більше ніж на 200 млн грн. Зараз ділки матимуть змогу освоїти ще 25 млн грн.

Замикає символічну трійку лідерів ТОВ «Уманьдоррембуд», що може отримати за свої послуги 22 млн грн. Директором та бенефіціарним власником підприємства є мешканець Умані Піскун Олександр Анатолійович. Згідно інформації з системи Прозорро, останній рік ТОВ «Уманьдоррембуд» переважно спеціалізувалось на поточному ремонті вулиць міста Умань, замовником якого було місцеве відділення житлово-комунального господарства. За ці послуги підприємство отримало 3,8 млн грн.

Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини 3

Таким нехитрим чином, без особливого шуму, місцевим підрядникам, скоріш за все, не без допомоги їх політичних покровителів вдалося розподілити майже 80 млн грн державної субвенції. Не встигла Служба автомобільних доріг області підписати останню угоду, як на Фейсбук-сторінці Антона Яценка вже з’явилася інформація про вдалий хід вищезазначених робіт. «За сприяння» депутата вже відремонтовано 800 метрів дороги у селі Іванівка. Продемонстрована картинка дійсно вражає, як і ціна за 1 кілометр подібного ремонту – майже 2 млн грн. Конкретно ці 800 метрі розрекламованого відновленого полотна обійшлися бюджету у 1,5 млн грн.

Хто отримав 82 млн на ремонт доріг між селами Черкащини 4

Сподіватимемось, що асфальт, вкладений знаними локальними гравцями автодорожного ринку, втримаєтся хоча б протягом нинішньої каденції депутата.

Артур Чемирис

специально для Забеба.ли

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.