Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії

Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії

13 липня на сесії Черкаської міської ради за ініціативи місцевого активіста Володиимира Друмашка депутати таки зарахували до порядку денного питання збільшення фінансування програми підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У результаті позитивного рішення депутатів більше 300 ОСББ міста отримали додаткові 4 млн грн на реалізацію власних проектів, направлених на ремонт комунікацій та утеплення. Кошти спрямовуються за умов співфінансування, тобто 60 відсотків оплачують власники будинку, 40 – місцевий бюджет.

Проте не всі мешканці багатоквартирних будинків мають клопіт стосовно фінансування ремонту власного житла. Хтось розраховує на сприяння СУБів, на рахунках яких акумулюються кошти від сплати комунальних платежів, ну а хтось діє більш вишуканими методами.

Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії 1

Паралельно з голосуванням депутатів, 13 липня департамент економіки та розвитку Черкаської міської ради оголосив закупівлю робіт з капітального ремонту житлового будинку за адресою Пастерівська, 11. Орієнтовна вартість закупівлі сягає 2,25 млн грн.

Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії 2

За цією адресою розташований багатоквартирний житловий будинок, де проживають більше 300 родин. Мешканці «югославки», як називають будинок в місті, мають суттєві проблеми з комунікаціями та теплоізоляцією, що накопичувались та не вирішувалися протягом багатьох років. Проте особливо відчутними і «нестерпними» вони стали після встановлення лічильника теплової енергії, що замість планової економії коштів значно збільшив витрати на сплату платіжок за теплоенергію. І якщо в будинках, де створені ОСББ, подібні проблеми вирішуються за рахунок залучення банківських кредитів та лише частково коштом місцевого бюджету, то для жителів Пастерівської перспективи значно радісніші. Їхній «побутовий» клопіт може бути вирішено цілком за кошти платників податків. Наскільки це є дискримінаційним по відношенню до власників інших будинків, судити важко. Проте причини такої «дискримінації» цілком банальні.

Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії 3

Логічно припустивши, що подібні витрати з бюджету неможливі без суттєвого чиновницького чи депутатського лобі, ми проаналізували мешканців будинку за допомогою порталу Nomer.org і без проблем віднайшли серед майбутніх бенефіціарів 2,25 млн бюджетних гривень депутата місцевої ради від фракції «Черкащани» – Григорія Кузьменка, обраного саме від округу, де розташований згаданий вище будинок. Пан Кузьменко проживає та є власником квартири за адресою Пастерівська, 11.

За давньою традицією формування та витрачання бюджету розвитку міста, кожен депутат, незалежно від своєї партійності, отримує на власний округ певну суму коштів, що може витратити на ті чи ті проекти, керуючись потребами та зверненнями виборців. В цьому році, зі слів багатьох обранців, сума сягала 3 млн гривень. Таким чином депутат від «Черкащан», не довго думаючи, весь свій «депутатський фонд» спрямував на ремонт власного ж будинку.

Ремонт «депутатським» методом або особливості локальної демократії 4

Виходячи з того, що на минулих виборах за Григорія Михайловича свої голоси віддало 480 виборців округу, забезпечивши лояльність жителів Пастерівської, 11 можна розраховувати на збереження локального політичного рейтингу. Водночас решті мешканців територіального округу пана Кузьменка залишається сподіватись, що наступним депутатом стане хтось з їхнього будинку...

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.