Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів

Фонтани грають – скандали продовжуються. Поки відкривачі світло-музичних фонтанів в Умані літають в тріумфальній ейфорії, Антимонопольний комітет наклав штрафні санкції на виконавця реконструкційних робіт ТОВ «Імперія Води Україна» та ПП «Центр-Монтаж-Енерго», яке стало субпідрядником.

За повідомленням антимонополістів, вищезгадані підприємства порушили законодавство про захист економічної конкуренції.

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 1

Нагадаємо, 26 серпня 2016 року відділ житлово-комунального господарства Уманської міської ради оголосив тендер на реконструкцію скверу ім. Шевченка. Вирішили збудувати фонтан, вартістю 23 мільйони гривень. Цими вихідними в місті гучно презентували результати «клопіткої роботи».

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 2

Навіть поверхневий аналіз тендерної документації замовника та пропозицій учасників торгів дозволяє встановити ознаки узгоджених дій, як мінімум, двох нібито “конкурентів”.

Окрім переможця — ТОВ “Імперія Води Україна” формально претендували на виконання підряду ще два підприємства — ПП “Центр-монтаж-енерго” та ТОВ “МБП-Тепломережа”. У ході торгів жоден із учасників не проявив жаги до перемоги та не зробив жодного пониження своїх стартових пропозицій.

Тоді як у своїй пропозиції ТОВ “Імперія Води України зазначає як майбутнього субпідрядника ПП “Центр-монтаж-енерго”. Крім того, на підтвердження наявності необхідної для участі в торгах та здійснення майбутньої реконструкції техніки переможець надав договір оренди, укладений зі все тим же ПП “Центр-Монтаж-Енерго”. Фактично, вся техніка переможця-підрядника є орендованою і належить “субпідряднику”. В таких діях неможливо знайти порушень закону “Про публічні закупівлі”.

Окрім цих порушень антимонополісти зацікавились і реальністю конкуренції, що дало свої результати.

Не довелося довго чекати реакції на заяви АМКУ нардепа з Умані від партії «Відродження» Антона Яценка, який свого часу «благословив» будівництво та “залучав” кошти на створення «перлини».

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 3

Відомого кнопкодава Верховної ради неабияк зачепило посягання керівника Черкаського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Юлії Чемич на репутацію підприємств однопартійців. Тож у «Фейсбуці» Яценко встиг охрестити Чемич «рекетиром і вимагачем».

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 4

Як вже писали на «dengi.informator.ua», ТОВ “Імперія Води Україна”, зареєстроване в м. Києві, має мало спільного з черкаським краєм, а от ПП “Центр-Монтаж-Енерго” зареєстроване в Умані та належить Марині Савченко та Валентині Кокодзей, що володіють 90% статутного капіталу. Директор підприємства — Кокодзей Володимир Миколайович.

Кокодзей є депутатом обласної ради, обраним за списками тієї ж політичної партії “Відродження” та є головою комісії з питань розвитку інфраструктури та ЖКГ.

Попри скандали, перевірки поліції і АМКУ, освоєння коштів благополучно триває.

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 5

ТОВ “Імперія Води Україна” 26 червня уклали договір про додаткові будівельні роботи на суму 2 млн 351 тис. грн «не зазначених у початковому проекті, але які стали через непередбачувані обставини необхідними для виконання проекту. Без виконання додаткових робіт неможливо забезпечити введення в експлуатацію об’єкту будівництва «Реконструкція скверу імені Тараса Шевченка м. Умань Черкаської області», що передбачено Договором № 235, а це, в свою чергу підтверджує необхідність виконання цих додаткових робіт саме існуючим Генпідрядником. ТОВ «ІМПЕРІЯ ВОДИ УКРАЇНА» під час виконання робіт з реконструкції скверу імені Тараса Шевченка м. Умань Черкаської області зарекомендувало себе, як добросовісний Генпідрядник із належною технічною та професійною спроможністю », - йдеться на «prozorro.gov.ua.».

Антимонополісти оштрафували творців уманських фонтанів 6

Раніше 2 червня відділ ЖКГ Уманської міської ради уклав угоду на послуги з монтажу системи відеонагляду для утримання цього ж фонтанного комплексу «Перлина кохання». Підрядником виступило місцеве підприємство "Саар плюс", що належить Віктору Володимировичу Анастасію. Вартість договору – 114 тис. 801 грн.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.