9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн

9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн

У Черкасах створено купа управляючих компаній, які у будь-який момент можуть замінити Служби утримання будинків (колишні ЖЕКи). До кожної із цих компаній мають відношення «сильні світу цього»: або екс-чиновники, або екс-депутати.

У Черкасах створили клон комунального підприємства

Син керівника комунального підприємства «Придніпровська СУБ» та родичка депутата Черкаської міської ради створили приватне підприємство «Придніпровська СУБ». Фірма-клон, як її нарекли журналісти, була утворена у грудні минулого року. Вона має не лише ідентичну назву, але й такі ж коди економічної діяльності, які і комунальне підприємство.

9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн 1

Комунальне підприємство Придніпровська служба утримання будинків надає послуги з утримання будинків і прибудинкових територій. Це своєрідна трансформація ЖЕКів. Підприємство отримує від жителів кошти у вигляді квартплати і надає послуги з прибирання, ремонтів, освітлення під’їздів тощо.

Директором фірми-клона є Вадим Ясько. Його прізвище нічого не скаже. Хоча кілька років тому він шукав роботу, а до цього працював в одному з фермерських господарств Лисянського району – вотчині нинішнього міського голови Черкас Анатолія Бондаренка

Засновниками приватного підприємства є Віталій Сергійович Танюк (син директора комунального підприємства Придніпровська СУБ; директор був призначений у міським головою влітку 2016 року) та Марія Костянтинівна Бінусова (начальник абонентського відділу КП Придніпровська СУБ, родичка депутат Черкаської міської ради Михайла Бінусова).

Підприємством-клоном уже зацікавилася прокуратура, яка планує найближчим часом провести перевірку.

Засновники управляючих компаній екс-депутати

Нині в Черкасах створено ще сім управляючих компаній, головне завдання яких - взяти багатоповерхові будинки на утримання. До цих компаній мають відношення екс-депутати, колишні чиновники, бізнесмени та активісти.

Торік, коли державна влада мала намір провести реформу ЖКГ, жителі багатоповерхових будинків або мали б створити ОСББ, або перейти під управління управляючої компанії. Вона б надавала ти ж самі послуги, що і комунальні ЖЕКи.

Тому деякі «сильні світу цього» почали створювати фірми, які мали б управляти будинками замість ЖЕКів.

ТОВ «Управляюча компанія «Соснівка»

Вона була однією із перших у Черкасах. Проте нині її роботу припинено.

Компанію створили у грудні 2015 року. Вона має ідентичну назву із КП «Соснівська СУБ», яка обслуговує будинки розташовані в Соснівському районі Черкас. Серед її засновників числяться майже всі працівники комунального підприємства: Світлана Івінська (нині головний інженер КП Соснівська СУБ), Анатолій Титаренко (на той час директор КП «Соснівська СУБ»), Ігор Ідес (на той час один із працівників КП Соснівська СУБ) та Віктор Павроз.

Цю компанію припинили. Можливо, однією із причин стало те, що відбулася зміна керівника КП Соснівського СУБ, замість Анатолія Титаренка був призначений Роман Моторний. Ймовірно, що потреба у управляючій компанії відпала.

ТОВ «Управляюча компанія Черкас»

Компанія була створена у 2015 році. Нині вона діє.

До складу засновників входять підприємці, які працюють з бюджетними замовленнями, нинішні та колишні депутати міської ради. Серед них Артем Гришанов (екс-депутат міської ради від партії «Удар»), Євген Івінський (родич головного інженера КП Сосінвська СУБ Світлани Івніської, сама Світлана Івінська була співзасновником управляючої компанії «Соснівка»), Євген Корольов, Дмитро Хоменка (місцевий бізнесмен, власник компанії БТК-ЛАД, яка фігурувала в кількох корупційних скандалах).

9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн 2

ТОВ «Управляюча компанія «Черкащани»

Вона з’явилася на горизонті в середині 2016 року. Якраз у той час, коли в Черкасах йшли повним ходом збори мешканців будинків. Засновником і директором є одна і таж особа – Олександр Махаринець.

На останніх місцевих виборах він балотувався до міської ради від партії «Відродження». А перед тим очолював міську організацію «Народного Руху за єдність».

Його підприємство мало намір викупити комплекс будівель по провулку Піщаний, 6. Ці будівлі колишнього РЕУ-6. Проте депутати не підтримали його ідею.

ТОВ «Управляюча компанія «Житло»

Товариство було створене у березні 2016 року. До його складу входять черкаські громадські активісти. Серед них Євгеній Глєбов. Сам Глєбов є головою Громадської ради при обласній державній адміністрації. Решта прізвищ або не заслуговують на увагу, або не є відомими в черкаському політичному середовищі.

9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн 3

ТОВ «Управляюча компанія Черкаська служба утримання будинків»

Єдиним засновником і директором товариства із статутним капіталом в 10 тис. грн. є Юрій Бойко (не плутати з регіоналом, нардепом Юрієм Бойко). Підприємство було утворене у січні 2016 року. Воно встигло засвітитися у кількох тендерах, зокрема на обслуговування ліфтів.

Річ у тім, що Юрій Бойко свого часу очолював Дочірне підприємство «Електромонтаж-424», яке обслуговувало ліфти у одному з мікрорайонів Черкас. До підприємства «Електромонтаж-424» свого часу мав відношення депутат Черкаської міської ради Володимир Халай. На останніх виборах Халай балотувався від Блоку Петра Порошенка, а Юрій Бойко – від «Народного контролю».

ТОВ ОП «Митниця»

Підприємство було створене ще у 2012 році. Кілька років тому ТОВ «Митниця» працювала субпідрядником на Комунальному підприємстві служба утримання будинків «Митниця». Засновником ТОВу є Анатолій Кудін. Його прізвище нічого не скаже, а директором Вадим Матюшенко. Він також не помічений у навколо політичних колах Черкас.

Проте кілька років тому директором товариства була Людмила Вишивана. Вона є дружиною колишнього депутат Черкаської міської ради Валерія Вишиваного. Політичний шлях Валерія Вишиваного починався з «Батьківщини», потім він став депутатом він «Народного фронту», у 2013 році перейшов у фракцію Партії Регіонів.

У 2014 році виник скандал. Працівники комунального підприємства «СУБ Митниця» пожалілися на те, що депутат міської ради Валерій Вишиваний здійснює тиск на керівника підприємства і лобіює великі обсяги замовлень, які оцінювалися в 15 млн. грн. Депутат вимагав оплатити послуги з утримання будинків приватному підприємству. Фактично комунальне підприємство найняло приватника для виконання властивих їм функцій. Така операція закінчилася скандалом. Нині комунальне підприємство «СУБ Митниця» на межі закриття.

ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість»

Компанія була створена у травні 2016 року. Статутний капітал – 10 тис. грн. Вона має чотирьох засновників: Сергій та Марина Атамась, Олена та Юрій Бортник. Директором компанії є Андрій Бортник – відомий в Черкасах бізнесмен і волонтер. Андрій і афільовані із ним фірми протягом останніх кількох років вигравали тендери на сотні мільйонів гривень на прибирання міста в літній та зимовий період, очистку вулиць та каналізаційних мереж тощо.

9 компаній у Черкасах готові поборотися за куш в 200 млн грн 4

ТОВ «Бездоганна управляюча компанія»

Компанія створена у листопаді 2015 року. Її засновниками є три фізичні особи: Таїсія Бондаренка, Любов Буханцова та Олександр Ільченко. Любов Буханцова між тим очолює одне із ОСББ в Черкасах, а Олександр Ільченко є сином відомого в Черкасах бізнесмена Олександра Ільченка. 

Виходить цікава ситуація, коли у Черкасах створили купу компаній з обслуговування будинків, до яких мають відношення різноманітні бізнес-структури та «сильні світу цього». У випадку, якщо міська влада оголосить конкурс на обслуговування будинків, то більшість із цих компаній розпочнуть боротьбу. А боротися їм є за що. Загальний річний об’єм коштів, які сплачують жителі за обслуговування своїх будинків складає близько 200 млн. грн.

Володимир Поштовий

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.