Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України

До Дня архітектури України, що відзначається 1 липня, дніпровські містобудівники розповіли про свої проекти, що стали візитівками Дніпра.

Так, одним із найулюбленіших місць дніпрян є набережна. Вона – найдовша в Європі. Її проектували протягом 4 років близько 20 архітекторів, а будували майже 3 роки з використанням інноваційних технологій, що існували на той час. «Колективу, який проектував набережну, вдалося вирішити головне завдання – на досить вузькій смузі створити повноцінні рекреаційні умови. Завдяки архітектурним рішенням вдалося забезпечити взаємодію міста як урбанізованого простору і річки як природного ландшафтного простору. Коли ми відкрили першу ділянку від Центрального мосту до Фестивального причалу, ми побачили, що містяни дуже засумували за благоустроєм.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 1

На той час таких робіт не проводили близько 10 років. Зараз же  Дніпро - сучасна архітектурна столиця України », – зазначив головний архітектор міста Дмитро Волик.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 2

Крім того, наразі триває реконструкція Набережної Перемоги. Головний архітектор сподівається, що рішення, які реалізуються на цій ділянці, де в чому зможуть перевершити ті, що втілені на відремонтованій частині берега. Друга візитівка Дніпра – це комплекс «Крутогірний», розташований навпроти Фестивального причалу. Ансамбль складається з двох веж, що на момент побудови були найвищими спорудами в Україні, та двох житлових комплексів.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 3

Завдяки «Крутогірному» правий берег міста неможливо сплутати з набережними інших населених пунктів країни, а в народі Дніпро називають «українським Манхеттеном». «Я хотів би нагадати про красиву історію нашого міста, зокрема, про унікальність місця, де воно розташоване. Річка Дніпро повертає тут майже на 90 градусів і немов огинає центральний пагорб міста. Наприкінці ХVІІ століття архітектор Старов створив перший план Дніпра у стилі класицизму. Він органічно наклався на природний ландшафт. На вершині пагорба Старов спроектував велику площу, у центрі якої розташовувався собор. Протягом 200-річної історії розвитку міста архітектори зберегли цей задум. І при побудові комплексу «Крутогірний» також. Його вежі розташовані невипадково: вони формують портал, вісь якого завершується на цій центральній площі та увінчується Спасо-Преображенським собором», – розповідає архітектор Олексій Образцов.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 4

Іще одне улюблене місце дніпрян, що з’явилося в ХХІ столітті, – Катеринославський бульвар. Тут розташовані два торговельно-ділові центри «Каскад-Плаза» та «Босфор», а між ними – пішохідний простір із лавочками та площинним фонтаном.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 5

«Раніше тут було дуже неприємне місце – звалище, неорганізована парковка. Тут також знаходилася стара пожежна частина. Вона була занедбана, тому реконструювати її не вдалося. У нас виникла ідея побудувати на цьому місці пішохідний бульвар. Ми запланували створити тут ансамбль із сучасних будівель, який формував би цікаве європейське середовище. Інноваційним на момент будівництва був фонтан. Таких у місті не існувало. Це – європейське досягнення. Були використані якісні матеріали. Фонтан дуже сподобався містянам», – пригадує архітектор Ольга Подушкіна.

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України 6

Містобудівники кажуть, що необхідно берегти пам’ятки міста. За їхніми словами, Дніпро – одне із найсучасніших міст в країні. Тому архітектура має розвиватися й поєднувати класицизм і модерн.

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.