Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі

Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі

Керівницю  комунального підприємства «Аеропорт-Черкаси» взяли на хабарі в сумі 50 тис. грн. Цим похвалився у «Фейсбуці» Генпрокурор України Юрій Луценко.

Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі 1

Як інформують у прокуратурі, керівниця протягом червня цього року вимагала хабар 70 тис грн. та навіть встигла отримати перший «транш» 50 тис грн. Дала кругленьку суму директорка одного із товариств, яке виявило бажання орендувати приміщення та земельну ділянку, які знаходяться на балансі аеропорту.

Підозрюваних затримали в порядку ст 208 КПК України.

Як відомо, нині виконує обов’язки директора аеропорту Олена Качуріна, яка вже 3 роки пропрацювала на посаді керівника.

Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі 2

Однак контракт із нею закінчився ще в лютому, вже 1 березня 2017 року відбулося засідання конкурсної комісії щодо визначення кандидатури на посаду директора КП "Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради".

Кандидатів на цю посаду, які подали документи на конкурс, було троє. Серед претендентів – все та ж Олена Качуріна, тимчасово не працюючий Едуард Пащенко та директор благодійного фонду «Єдність», депутат обласної ради від «Укропу» Іван Далібожак, який також є директорм ТОВ «Скорпіони».

За результатами голосування члени комісії перевагу віддали Івану Далібожаку. Його кандидатуру було рекомендовано для призначення на посаду директора аеропорту. Однак він не пройшов атестацію.

Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі 3

Як розповідають власні джерела, ситуацію із хабарем вважають підставною, мовляв, на керівника не знайшли інших методів впливу.

На сьогодні в аеропорті працює лише 28 осіб, це мінімальна кількість для обслуговування. Існує аеропорт в основному за рахунок оренди, проте якість орендних площ бажає кращого. 100 тисяч гривень на місяць – це максимум, який заробляє аеропорт. Враховуючи те, що практично вся сума йде на зарплати, борги минулих років та ремонт техніки.

У 2015 році здійснили діагностику злітно-посадкової смуги. Фахівці дійшли висновку,  що смуга придатна для активної експлуатації і може приймати літаки вагою до 190 тонн. Заливку тріщин на смузі тоді оцінили у 10,5 млн грн.

На початку 2016-го Уряд затвердив Державну цільову програму розвитку аеропортів на період до 2023 року, до якої увійшли 17 аеропортів України, серед яких і черкаський. В обласній адміністрації розраховують і на кошти Євросоюзу.

Наприкінці 2016-го року депутати Черкаської обласної ради проголосували за виділення двох мільйонів гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію КП “Аеропорт Черкаси”.

Керівницю черкаського аеропорту взяли на хабарі 4

Роботи з виготовлення проектно-кошторисної документації були розпочаті, але всі кошти освоїти не встигли. Тому їх довелося виділяти знову. Проектно-кошторисна документація дасть змогу у майбутньому претендувати на додаткове фінансування, яке передбачене Постановою КМУ від 24 лютого 2016 року “Про затвердження Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року”.

У програмі розвитку вказані для фінансування 17 летовищ. Зокрема, це аеропорти “Бориспіль” та “Київ”, аеропорти “Львів ім. Данила Галицького”, “Харків”, “Одеса”, “Дніпропетровськ”. Також у програмі вказано аеропорти у низці інших обласних та районних центрів: “Запоріжжя”, “Херсон”, “Кривий Ріг”, “Рівне”, “Ужгород”, “Чернівці”, “Полтава”, “Тернопіль”, “Вінниця”, “Суми” та “Черкаси”.

Володимир Поштовий

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.