Як примусити дніпрян говорити українською, - лайфхак

Як примусити дніпрян говорити українською, - лайфхак

Первая панель Фестиваля блогеров, которая состоялась в Днепре 16 июня, началась с требования одного из зрителей "говорити українською". Противник русского языка был обсмеян и все продолжилось своим чередом. Между тем, один киевский гость, директор по развитию в Work.ua   Сергей Марченко, сидя в ресторане Днепра, сформулировал свою, гораздо более эффективную и экологичную методу украинизации окружающих русскоговорящих. Вот она. Кстати, отметим, что несмотря на большое количество подписчиков в ФБ, Сергей Марченко - не участник фестиваля блогеров. В Днепре он по своим рабочим делам. И суть его методики в том, что никого не надо заставлять. Парадокс!

Лагідна українізація. Маю свою методу. Я вкрадчивий такий бандерівець. Люблю свою країну, мову. Але я хитрий, що капєц! Коли потрапляю у російськомовне середовище, намагаюся змінювати його на україномовне неявно, але невідворотньо

Як примусити дніпрян говорити українською, - лайфхак 1

Як примусити дніпрян говорити українською, - лайфхак 2

Я не вимагаю українське меню. Не вимагаю касирів у супермаркетах розмовляти зі мною виключно українською. Такі методи видаються мені сумнівними. Це більше схоже на спробу принизити людей і вони на таку українізацію реагують відповідно – завжди скандал і хай.

Замість цього, в російськомовному середовищі я вмикаю режим максимальної няшності. Я дякую касирам, бажаю офіціантам доброго дня, питаю таксистів, як їхнє життя. Звичайно, все це чистою українською. І, ви не повірите, але цілком російськомовні громадяни дякують щирою українською.

Як примусити дніпрян говорити українською, - лайфхак 3

Вчора спілкувався з лікаркою у поліклініці і вона просила: ой, поговорітє со мно єщьо! Я так люблю українську, но, к сожаленію, совсєм нє могу говоріть!

Що мені робити з такими людьми? Бикувати і доводити цій жіночці, що вона 50 років живе в Україні і має знати мову, чи просто посміхнутися і поговорити з нею українською, щоб нам обом стало приємно?

Що лікар, навіть суворі пролетарі Дніпра, знаходять у собі сили витиснути із своїх серйозних обличч усмішку, якщо спілкуватися українською не демонстративно, а з повагою.

А найголовніше, вони надовго запам’ятають, що українська – мова порядних, приємних, ввічливих людей. І, як ви думаєте, будуть ставитися до української мови і всього українського наші російськомовні громадяни?

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.