Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів

Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів

25 травня колегія суддів Апеляційного суду в Черкаській області із головуючим суддею Ігорем Іваненком ухвалила задовольнити апеляційну скаргу адвокатів Петра Гамана. Таким чином вирок Соснівського райсуду Черкас від 14 вересня 2015 року скасовано, а провадження у справі закрити, у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів 1

 

Таким чином практично доходить до завершення майже 3 річна епопея з екс-начальником ГУ Держземагентства у Черкаській області Петра Гамана. У прокуратури ж є 3 місяці, щоб оскаржити ухвалу шляхом подання касаційної скарги.

Ми ж нагадаємо вам історію, головним героєм якої є вже згаданий Петро Гаман. Вона бере свій початок у травні 2014 року.

Згідно з матеріалами слідства, Гаман, перебуваючи на посаді очільника обласного управління Держгеокадстру в період часу з квітня по травень 2014 вимагав з фермерів кошти за передачу в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 400 га для ведення фермерського господарства.

20 травня 2014 року у ресторані «Едем» Гаман отримав від посередника 57 тисяч доларів (за тодішнім курсом більше 660 тисяч гривень) нібито в якості винагороди за передачу землі в оренду. При цьому слідчі зазначають, що в реальності вплинути на прийняття такого рішення він не міг, адже не мав на це достатніх повноважень.

Того ж дня, 20 травня, Гамана було затримано на гарячому співробітниками СБУ. Тоді йому інкримінували отримання хабара в особливо великих розмірах, чиновнику загрожувало до 12 років в’язниці.

 

Проте в ході судового розгляду справа була перекваліфікована. 14 вересня 2015 року Соснівський райсуд (головуючі судді – Чечот та Романенко) визнав Гамана винним у злочині, передбаченому статтею 190 КК України - шахрайство, призначивши у покарання три роки позбавлення волі з іспитовим терміном.

Тоді ж було повідомлено, що на момент отримання коштів Гаман уже нібито був звільнений з посади очільника ГУ Держгеокадастру. А оскільки він не мав посадових обов’язків, злочин було перекваліфіковано.

У судовому вироку від 14 вересня зазначено, що суд має на меті «не тільки покарати, а й сприяти виправленню обвинуваченого». Також при винесенні вердикту було враховано, що обвинувачений «раніше не судимий, на обліку у психіатра та нарколога не перебуває, по місцю проживання та місцю роботи характеризується позитивно, має на утриманні неповнолітню дитину».

Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів 2

Не погодившись з вироком, прокуратура області подала апеляційну скаргу. Прокуратура просила скасувати вирок суду першої інстанції, провести часткове слідство та ухвалити новий вирок, яким визнати особу винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 368 ККУ (Одержання хабара). Та, враховуючи тяжкість злочину, призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років, з позбавленням права обіймати певні посади строком на три роки, з конфіскацією майна та позбавленням рангу держслужбовця.

Апеляційне провадження було відкрито в жовтні 2015 року. Відтоді інформації про хід справи було обмаль. Лише через рік, у вересні 2016 року, з’явилася ухвала про закінчення підготовки та призначення апеляційного розгляду. Учасникам судового провадження було запропоновано подати нові докази.

26 грудня 2016 року Апеляційний суд замінив одного з суддів в колегії через його звільнення. У реєстрі судовий рішень це «надважливе» засідання по «справі Гамана» значилося останнім майже півроку. До 25 травня.

Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів 3

Отже, у підсумку, 25 травня суд відхилив доводи прокурора. Разом з тим колегія суддів вбачає обґрунтованими доводи сторони захисту щодо необхідності визнання недопустимими доказами результати тих слідчих дій, які фактично були вчинені в межах іншого кримінального провадження, оскільки ухвали слідчого судді про можливість використання цих доказів в межах даного провадження немає.

На думку колегії судді, вирок суду першої інстанції має бути скасований, а кримінальне провадження закрите, у зв’язку з відсутністю в діях Гамана складу кримінального правопорушення.

Провадження у справі закрито.

Суд виправдав чиновника, якого взяли на хабарі у 57 тис. доларів 4

Про те, скільки брали та як відповідають ТОП-хабарники Черкащини читайте в матеріалі «Забеби» ТУТ,

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.