Перший публічний скандал: черкаські патрульні – проти свого керівника

Перший публічний скандал: черкаські патрульні – проти свого керівника

У «реформованій та оновленій» структурі Управлінні патрульної поліції розгорівся перший гучний скандал. Працівники третьої роти забажали висловити недовіру начальнику Олександрові Кокобі. Каменем спотикання стала відставка вже відомої у Черкасах патрульної, керівника цієї ж роти Світлани Андарак. На її захист стала частина особового складу поліції.

Патрульні таки вирішили «винести сміття з дому» і публічно розповіли про незаконні накази з боку керівника.

 

За їхніми словами, Олександр Кокоба та його заступник Костянтин Дронгаль неодноразово змушував зупиняти тих чи інших впливових осіб, серед яких нардепи, депутати обласної та міської ради. Так, кажуть патрульні, були оштрафовані заступник міського голови Геннадій Шевченко та депутат облради Микола Булатецький.

Патрульні склали рапорти з приводу незаконних дій керманича та 9 червня зібралися на закриту нараду, аби оголосити йому недовіру.

Нагадаємо, що 30-річний Кокоба, уродженець Обухова, наприкінці минулого року змінив на посаді Вадима Лісничука - ще тоді очільника черкаських «копів», а нині чинного керівника Управління патрульної поліції у Харкові.

Перший публічний скандал: черкаські патрульні – проти свого керівника 1

Тоді як Андарак була героїнею не одного сюжету: переселенка зі Сходу швидко завоювала авторитет серед патрульних та стала командиром роти, виховує 2 дітей, чоловік перебуває в АТО.

Разом із тим, за словами Кокоби, існували і списки автівок та водіїв, яких чіпати не варто, зокрема, «імунітет» від начальника патрульних отримали деякі громадські організації із «синіми номерами», серед яких багато членів добровільного об'єднання «Айдар».

Власне саме з приводу одного із айдарівців розгорівся ще один скандал. У мережі днями активно поширилося відео, де патрульні «заламали» добровольця Валерія Холода.

Як стверджують патрульні, будучи пасажиром авто, яке законно зупинили для перевірки, він поводився неадекватно, дозволяв собі у бік поліцейських нецензурну лексику та погрози.

-Патрульні зупинили транспортний засіб за порушення правил дорожнього руху. Водієві чітко пояснили підстави зупинки, згідно чинного законодавства він повинен надати посвідчення водія, реєстраційний та поліс страхування. Водій поводив себе коректно, претензій не було. Тоді як пасажир почав нецензурно висловлюватися в бік громадянина, який вів відеофіксацію, потім у мою сторону, погрожувати, що він зараз забере зброю і покладе мене. Надалі продовжував ображати. Я повідомила, якщо він не припинить свої дії , тоді вони підпадуть під статтю 180 «Дрібне хуліганство». Після цього він не припинив правопорушення ,а навпаки. Невиконання закону та попереджень працівника поліції припинити правопорушення, підпадає вже під іншу статтю 185. І по першій і по другій статті працівник поліції має право затримувати. Якби пасажир поводив себе спокійно, на місці був би складений протокол, копію він би отримав і вже у суді вирішили б питання, - прокоментувала керівник роти Світлана Андарак.

Перший публічний скандал: черкаські патрульні – проти свого керівника 2

Сам же Холод вини не визнає. Розповідає, що причиною його «непокори» стала відеофіксація порушення, яку вів, як виявилось згодом, працівник поліції.

-Вискочила людина, яка почала фотографувати номери волонтерської машини, яка їздить в АТО. Я два роки провоював у добровольчому батальйоні, зрозумійте мою реакцію, людина в цивільному фотографує незрозуміло навіщо. Дійсно я відреагував, голосно попросив, щоб той прибрав камеру, бо я її засуну в інше місце, на що підбігла Андарак  і почала говорити, що це представник прес-служби. На лобі в нього цього не написано. І на спині не написано. Через цю ситуацію почався конфлікт. Потім патрульний почав мене провокувати і виманювати з машини. Зупинили водія за неувімкнений поворот, почали перевіряти документи, як ДАІшники, які зупиняли і шукали причини. Коли я  побачив, що водія «пригружають» дуже сильно, я вийшов теж. Я сказав, що перед вами два офіцера, тому себе так не ведіть. Натомість мене почали ламати, бити мене. Їх попередили, що я інвалід ІІ групи. Але патрульних це не зупинило, - каже у свою чергу Холод.  

Додає, що з місця пригоди його забрала швидка медична допомога з тиском 200 на 120.

Олександр Кокоба всі звинувачення у свій бік спростовує. Каже, у такий спосіб – публічним обливанням бруду – патрульні хочуть себе захистити, адже деякі з них мають дисциплінарні стягнення.

Коментувати чутки я не маю бажання. Якщо в цих працівників є звинувачення, вони можуть написати заяви у відповідні органи. Незаконних наказів я не давав. Доказів цього я теж не бачив, - сказав він.

Про рапорти з боку патрульних щодо неправомірних дій керівництва Кокоба каже, що чує вперше.

Проводиться низка службових розслідувань щодо перевищення з їхнього боку службових повноважень.

Крім відео за участі айдарівця, неабиякого галасу набув і аудіозапис, де Кокоба немовби дозволяє собі нецензурну лексику.

-Из песни слов не викинешь, - посміхнувся коментуючи запис Кокоба. - Це було після робочого часу у вузькому колі працівників, яким я довіряв. Більшості я і продовжую довіряти.

Днями до Черкаського управління патрульної поліції нагрянуть перевірки з Києва.

Попри очевидний розкол у структурі та репутаційні плями, крапку у конфлікті зможе поставити лише завершення службових розслідувань та результати судових тяганин.

Олена Шаповал для «Забеба.лі»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.