Вища рада правосуддя відсторонила від посад 4 суддів Майдану з Черкащини

Вища рада правосуддя відсторонила від посад 4 суддів Майдану з Черкащини

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про відсторонення від засідань 4 черкаських суддів, які взимку 2014 року брали під варту учасників масових акцій протесту. Мова про голову Соснівського райсуду Черкас Володимира Орленка, суддю цієї ж установи Валерія Чепурного, суддю Золотоніського міськрайонного суду Ольгу Мозгову та суддю Смілянського міськрайонного суду Василя Калашника. Один з них був відсторонений в березні, рішення ще по трьох ухвалені в травні.

Так, рішення щодо відсторонення Орленка та Мозгової було ухвалено Дисциплінарною палатою ВРП 31 травня.  Тоді ж направлено подання на їхнє звільнення.

Юрист «Автомайдану» Роман Маселко в соцмережах відреагував на таку інформацію «приємним здивуванням».

«Видно, що ВРП балансує і жертвує пішаками ради порятунку важковаговиків (Хіміча, Девятка, Аблова, Кицюка). Але на все свій час», - написав Маселко.

Якщо по міркам столиці ця інформація і може виглядати «мілкою», то для Черкащини, наприклад, суддя Володимир Орленко безперечний важковаговик.

У січні 2014 року він обирав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів частині протестувальників, що були затримані після штурму Черкаської ОДА. Тоді ж Орленко повідомляв ЗМІ, що черкаські майданівці вчинили «тяжкі кримінальні правопорушення».

Вища рада правосуддя відсторонила від посад 4 суддів Майдану з Черкащини 1

Володимир Орленко очолив Соснівський райсуд Черкас в липні 2016 року, замінивши на посаді Петра Грабового. У декларації за минулий рік вказав 4 квартири в обласному центрі, якими безкоштовно користуються він та члени його родини. За довіреністю Володимир Орленко та його дружина їздять на NISSAN X-TRAIL 2.5 та Lexus RX-350 (права на автівки набути в 15-16 роках, кожна з них коштує більше 20 тис. доларів).

Також Володимир Васильович та його дружина Валентина Іванівна, яка працює суддею в Черкаському окружному адмінсуді, мають по 15 тис. доларів готівки.

Як зазначається в повідомленні від ВРП, Мозгова Ольга Анатоліївна - тимчасово відсторонена від посади. Строк дії відсторонення– до ухвалення Вищою радою правосуддя рішень про звільнення з посад або скасування рішень Дисциплінарної палати.

Дисциплінарна справа проти Мозгової відкрита 5 квітня. Згідно з матеріалами справи, 25 січня суддя обрала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів для учасників масових акцій протесту.

Як зазначається в заяві активістки «Молодої Черкащини» Євгенії Закревської, судовий розгляд справи був неповним, ухвала про обрання запобіжного заходу є незаконною, необґрунтованою та постановлена з порушенням норм процесуального права. Суддею було проігноровано відсутність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення.

Вища рада правосуддя відсторонила від посад 4 суддів Майдану з Черкащини 2

Згідно з даними декларації за 2016 рік, у безпосередній власності Мозгової невеликий дачний будинок та 2 земельні ділянки на Золотоніщині. Їздить суддя на Geely Emgrand 7 2014 року випуску (орієнтовно коштує близько 7 тис. доларів). Жодних грошових активів не має.

Подання про звільнення з посади судді Смілянського міськрайонного суду Василя Калашника датоване 12 травнем цього року. Дисциплінарна справа проти нього відкрита 4 серпня 2016 року.

Згідно з матеріалами справи, 25 січня 2014 року суддя обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо 7 учасників масових акцій протесту.

Коментуючи ті події, Калашник пізніше зізнавався, що ключову роль у прийнятті ним рішення зіграла присутність мітингувальників в суді.

«Уявіть: стоять люди, суд оточено з усіх сторін. Я вважав, що якщо когось звільню, то натовп подумає, що тепер можна робити все, що заманеться, і рознесе суд», — згадував суддя.

При цьому варто зазначити, що вже після революційних подій, Калашник пішов добровольцем на фронт і рік провів в зоні бойових дій на Сході.

У 2016 році Василя Калашника обрано головою Смілянського міськрайонного суду. Згідно з даними декларації за 2016 рік, він не має власного житла, у власності судді - авто Renault Duster 2012 року випуску. Готівкових коштів, згідно з декларацією, Калашник не має, сплатив 38,8 тис. грн. кредиту.

Ще один «суддя Майдану» з Черкащини був відсторонений від посади раніше, ще в березні цього року. Мова про суддю Соснівського районного суду Черкас Валерія Чепурного.

4 серпня 2016 року відкрито дисциплінарну справу проти нього. Згідно з матеріалами справи, Чепурний ухвалював обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для учасників штурму Черкаської ОДА у січні 2014 року у Черкасах.

Вища рада правосуддя відсторонила від посад 4 суддів Майдану з Черкащини 3

«Дисциплінарну справу розгялнуто та встановлено, що суддя, розглядаючи клопотання слідчих органів, допустив істотне порушення норм процесуального права під час здійснення правосуддя, що унеможливило учасникам судового процесу реалізацію наданих їм процесуальних прав та виконання процесуальних обов’язків, та умисне порушення прав людини і основоположних свобод», - зазначається на сайті ВРП.

17 березня Чепурного відсторонено від здійснення службових обов’язків.

Вчора, 7 червня, Чепурний оскаржував рішення Першої Дисциплінарної палати. Член ВРП Ірина Мамонтова, провівши перевірку, дійшла висновку, що підстави для задоволення скарги судді відсутні.

Зазначимо, що після подій Революції черкаські активістки склали «люстрацій ний список», куди включили прізвища суддів, що взимку 2014 року ухвалювали застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою черкаських майданівців. Окрім згаданої нами четвірки, у «шорт-лісті» ще 4 суддів: Бурлака Оксана Володимирівна, Дубенець Михайло Іванович, Синецька Людмила Андріївна та Цибра Неля Валентинівна.

Щодо всіх них громадська організація "Молода Черкащина" у 2014 році подала заяви про проведення спеціальної перевірки.

Із зазначеного списку Вищою радою юстиції у листопаді 2015 року була звільнена із посади судді Чорнобаївського райсуду Неля Цибра. Зараз вона оскаржує це рішення у судах.

Валентин Коваль

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.