Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини

Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини

За останні роки на Черкащині відбулося кілька гучних затримань на хабарництві. Моментами «невідповідність» розміру суми неправомірної вигоди та рангу чиновника дивували та вражали громадськість і правоохоронців. Традиційно рекордні суми вимагали за сприяння у земельних питаннях, хтось спромігся налагодити цілу схему на митниці, підрядом хабарників можуть похизуватися і в галузі освіти.

«Забеба» проаналізувала найгучніші затримання хабарників на Черкащині. Хто, за що, в кого вимагав кошти і як склалася їхня доля читайте у нашому рейтингу.

Рекордний хабар «на селі»

У липні 2016-го на Черкащині зафіксували напевно рекордний факт хабарництва за останні роки. Співробітники СБУ спільно із Генпрокуратурою затримали “на гарячому” сільського голову Свидівка Світлану Вовк та двох її підлеглих.

Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини 1

Жінка разом із землевпорядником та державним реєстратором вимагали у місцевого підприємця 184 тисячі доларів США за виділення 6,5 гектарів земель громади для забудови.

Під час отримання 170 тисяч біля сільради чиновницю й взяли. Кримінальне провадження відкрили за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України.

Більш детально про судові перипетії в цій справі читайте в матеріалі «Забеби» тут.

З 27 березня жінка повернулася на посаду сільського голови Свидівка. Термін відсторонення від посади, так само як і термін запобіжного заходу, збіг 24 березня. Зараз судовий процес триває.

З хабарника - в ошуканця

У травні 2014 року біля одного із ресторанів Черкас на хабарі у 57 тисяч доларів затримали начальника Держзамагенства у Черкаській області Петра Гамана. На думку СБУ, таку суму він запросив у місцевих фермерів в обмін на надання в довгострокову оренду 400 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

 

Спочатку йому інкримінували отримання хабара в особливо великому розмірі. Але в суді справу перекваліфікували із хабара на шахрайство у великих розмірах.

Усе тому, що після затримання «на гарячому» з’ясувалося, що в час отримання коштів Гарман уже не обіймав посаду начальника Держземагенства в області. У середині квітня 2014-го подав заяву на звільнення без дати і пішов на лікарняний, а після повернення на роботу 5 травня був звільнений.

Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини 2

Зрештою восени 2015-го екс-чиновника засудили до 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбування покарання з іспитовим терміном 3 роки.

У обласній прокуратурі тоді стверджували, що не погоджуються з таким рішенням суду і вважають його надто м’яким.

- Прокуратурою Черкаської області подана апеляційна скарга, в якій прокуратура просить скасувати вирок суду першої інстанції, провести часткове слідство та ухвалити новий вирок, яким визнати особу винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 368 ККУ. Та, враховуючи тяжкість злочину, призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 12 років, з позбавленням права обіймати певні посади строком на три роки, з конфіскацією майна та позбавленням рангу держслужбовця, - коментувала прес-секретар обласної прокуратури Світлана Андрейченко.

Однак, за півтора року потяг з місця не рушив. Згідно даних реєстру судових рішень, апеляційне провадження було відкрите ще 22 жовтня 2015 року. У вересні 2016 року зявилася ухвала про закінчення підготовки та призначення апеляційного розгляду. Остання ухвала значиться датою 27 грудня 2016 року. Однак у ній йдеться про заміну судді та відсутність необхідності розпочинати судовий розгляд з початку та здійснювати повторно процесуальні дії, які вже здійснювалися під час судового розгляду до заміни. Коли відбудеться наступний розгляд — невідомо.

Мільйон за землі = чотири роки в’язниці

Через рік у цій же структурі на майже аналогічній сумі хабара затримали екс-заступника директора Черкаської регіональної філії Центру державного земельного кадастру Івана Мазуренка. Наприкінці 2015 року його спіймали на хабарі у 54 тисячі доларів (1,2 мільйона гривень).

Згідно показів позивача, за ці кошти йому обіцяли посприяти у продовженні оренди 271 гектара землі ТОВ «Орадівка» на Христинівщині на 10 років. Натомість затриманий стверджував, що ці гроші передбачалися для тодішнього в.о. керівника Держгеокадастру Арзева Мірзоєва, а чиновник був лише посередником.

У суді першої інстанції Мазуренко визнав свою вину у тому, що прийняв обіцянку отримати лише 1500 доларів неправомірної вигоди для себе за прискорення оформлення документів. Тоді згідно рішення Соснівського райсуду екс-чиновник мав відбутися штрафом у 12 700 гривень за зловживання службовим становищем.

Цікаво, що за кілька тижнів після правопорушення в.о. керівника Держгеокадастру Азер Мірзоєв, про якого ми згадували вище, був звільнений за згодою сторін.

Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини 3

15 травня 2017 року в апеляційній інстанції Івана Мазуренка визнали винним у злочинах, передбачених ч.4 ст27, ч.3 ст. 369, ч.3 ст. 368-4 ККУ. Йому призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією належного йому майна на праві власності. За вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 368-4 ККУ — два роки позбавлення волі.

У кінці квітня 2017 року Мазуренко подав декларацію. У документі, окрім земельної ділянки у Новоселиці, зарплати (35 830 грн) та пенсії (30720 грн) нічого немає. Квартира, ще одна земельна ділянка та 120 тисяч готівки — у власності дружини.

Підряд хабарників у «пожежці»

Не лише із землею пов’язані гучні справи про хабарництво на Черкащині. Так, наприкінці березня 2016-го «на гарячому» взяли кількох посадовців Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.

За данними СБУ, 25 тисяч гривень та 1100 доларів отримала службова особа сектору сприяння працевлаштуванню випускників та кадрового забезпечення. Таку суму працівник закладу вимагав за здачу екзаменаційних сесій.

 

Йому інкримінували правопорушення за частиною 3 статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Наступного дня було задукоментовано ще один факт хабарництва та встановлено ще трьох учасників корупційної схеми вимагання коштів від курсантів та слухачів.

Під час обшуку в помешканні одного з начальників відділу інституту правоохоронці вилучили сто тисяч доларів США та один мільйон гривень.

На сьогоднішній день справи усіх працівників перебувають у суді. Прізвища затриманих зясували місцеві ЗМІ.

В отриманні хабаря (25 тисяч і 1100 доларів) звинувачували завідувача сектору сприяння працевлаштуванню випускників Олексія Лебединського. Однак, згідно вироку Соснівського районного суду від 1 березня 2017 року, викладача визнали невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення та постановили поновити в правах, обмежених під час кримінального провадження.

Рекордну суму коштів (100 тис. доларів і 1 мільйон гривень), згідно даних слідства, знайшли у помешканні начальника навчально-методичного відділу Олександра Джулая. Як йдеться в ухвалі суду, він вимагав та отримав у доцента кафедри будівельних конструкцій 1500 грн за безперешкодне проходження здачі іспитів одного із студентів.

Джулаю було оголошено про підозру, взято під домашній арешт та відсторонено від посади. У серпні 2016 року Соснівський райсуд відмовив у клопотанні прокуратури про відсторонення начальника навчально-методичного відділу від посади. Поки розгляд справи по суті не відбувся.

Плутанина з хабарем у ДСНС

У лютому цього року у СБУ хабарництві звинуватила заступника начальника Управління ДСНС в Черкаській області В’ячеслава Гончара.

За данними правоохоронців, посадовець пропонував приватному підприємцю сприяння у вирішенні з правоохоронними структурами питання щодо безперешкодного перевезення сільськогосподарської продукції. Його затримали під час отримання хабара у 820 тис грн. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Однак йому не було повідомлено про підозру і не обрано запобіжний захід.

Як коментував військовий прокурор Черкаського гарнізону Володимир Уразовський, запобіжний захід не обирався, оскільки злочин – середньої тяжкості, і він не передбачає обмеження волі під час запобіжного заходу. Про підозру полковнику не повідомляли ж, щоб не порушувати права людини, уникнути скарг поки збиралися докази у справі.

Згодом стало відомо, що дружина посадовця Валентина Гончар є засновницею та кінцевим бенефеціаром ПП “Скай Лайн”, яке надає послуги таксі та вантажоперевезень. І нібито саме за перевезення сільськогосподарської продукції і мали сплачуватися кошти, які правоохоронці сприйняли за "хабар". Тим паче, що саме затримання відбувалося в офісі цього суб’єкта господарювання.

У реєстрі судових рішень ми знайшли постанову Соснівського райсуду міста Черкаси стосовно посадовця. Його діїї кваліфікували за частиною 1 статті 172-4 КупАП. Надійшла постанова про закриття кримінального провадження стосовно Гончара. У результаті негласних слідчих дій зясувалось, що чиновник займав поруч із основним місцем роботи іншу оплачувану діяльність за сумісництвом у ПП «Скай Лайн»: організовував роботу підприємства, обслуговування клієнтів та працевлаштування співробітників.

Ще одне гучне затримання під час спроби дачі хабара пов’язане із екс-очільником ГУ Нацполіції в Черкаській області Владиславом Пустоваром. У березні 2016-го його затримали у приміщенні МВС за те, що він нібито намагався дати хабара за атестацію своїх підлеглих.

Скільки брали та як відповідають: історії ТОП-хабарників Черкащини 4

Ми не згадали його вище через мізерну, у порівнянні із рештою затримань, суму хабара. У прес-службі ГПУ повідомляли, що Пустовар нібито намагався дати 2 тисяч доларів та талонів на 400 л палива заступнику голови Національної поліції України за сприяння під час проходження атестації двох своїх підлеглих.

Йому інкримінували вчинення правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України (пропозиція та надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище).

Згодом Пустовара випустили під заставу у півмільйона гривень. Після затримання Пустовар заявляв, що справа проти нього сфабрикована. Кілька тижнів тому стало відомо, що екс-начальник Черкаського обласного управління Нацполіції виграв суд щодо незаконного звільнення і має поновитись на посаді радника голови Національної поліції України, з якої рік тому був звільнений.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.