12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб

В YouControl переконані, що інструмент Зв’язки абсолютно унікальний, і з його допомогою ви можете знайти найбільш неочевидну і глибоко приховану інформацію, яка здатна врятувати ваш бізнес.

Як банку ретельно перевірити клієнта?

Уявіть собі, що ви працюєте в банку та відкриваєте в ньому рахунки клієнтам. Від вас напряму залежить чи відкрити рахунок, чи ні, отже відповідальність за співпрацю зі злочинцями також лежить на вас. Нагадаємо, що штраф за порушення вимог про всебічне вивчення клієнтів дорівнює 500-м неоподатковуваним мінімумам доходів громадян, а це 8500 гривень. Звичайно, зіпсована репутація від співпраці зі злочинцями коштує значно дорожче. Значно простіше витратити дві хвилини часу на перевірку, погодьтесь.

Одного дня до вас звертаються представники приватного підприємства “Торса” і просять відкрити їм рахунки. Молода компанія, узагальнений КВЕД — ні про що однозначно не говорить.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 1

До речі, перевірити, чи був внесений капітал, ви не зможете, оскільки фінансова звітність відсутня.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 2

А ось перевірити керівників, а конкретно Сергія Геращенка та Рафіка Ахадова ви можете. І побачите, що зазначені особи також керують ще двадцятьма підприємствами. Це вже ознаки фіктивного підприємства.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 3

До речі, ви можете більше ознайомитись з ознаками, за якими з високою ймовірністю вам вдасться вирахувати недобросовісного контрагента: “ОГИДНА ВІСІМКА: 8 кроків, які виявлять компанію-прокладку”.

Як ви розумієте, банк відмовив заявникам у відкритті рахунку. Репутація для банку — це святе.

А ось інша історія, коли компанії ледь не завдали збитків прямо з середини.

Як уникнути зловживань у власній компанії та знайти зайвий філіал?

Одного разу директор компанії, тестуючи щойно замовлену ліцензію YouControl, вирішив перевірити власну компанію. Власне, з перевірки власної компанії починає абсолютна більшість користувачів платформи. Директор замовив лише одну ліцензію і вирішив користуватись нею власноруч, тож переглядав можливості.

І раптом директор побачив, що в його організації відкрився філіал. Без жодного його відома. Вирішили з’ясувати, звідки він взявся, почали службову перевірку і вийшли на головного бухгалтера, який мав доступ до печатки компанії і підробив потрібні документи.

Наразі філіал закрили, бухгалтера затримано. Сума ймовірних збитків: близько 400 тисяч гривень.

Як перевірити, чи у вашої компанії раптом не виникли “зайві” філіали? Оберемо компанію, де філіали точно є. Потім у Зв’язках виставимо потрібні фільтри. Якщо у вашої компанії є відокремлені підрозділи (про які ви, можливо, не в курсі), вони будуть виглядати ось так:

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 4

Як правильно перевірити учасників тендеру на пов’язаність?

Кожен, хто хоч іноді стикається з тендерами, знає про такі випадки, коли подаються декілька компаній, які фактично належать одним і тим же людям. Такі псевдо-тендери полюбляють українські чиновники, де обрані фірми зображають активну конкурентну боротьбу.

Уявіть себе на місці керівника компанії, яка виробляє металеві конструкції. Для забезпечення робочого процесу вам необхідно закупити певну кількість вугілля. Ви оголошуєте тендер, на який подають заявку декілька компаній, дві з яких: ТОВ “Юнкомтек” та ТОВ “Контел-Груп”.

Подивимось, чи ці компанії не зв’язані між собою. Відкриємо інструмент Пошук зв’язків через Дашборд, введемо коди компаній. Не забудьте активувати тип зв’язків Адреса (Будинок), щоб не пропустити “сусідів”.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 5

Власники обох компаній (хмельницької та київської) зареєстровані в Донецьку і з певною ймовірністю знайомі між собою. Тобто, система визначила, що зв’язок є, але потрібно в цьому пересвідчитись.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 6

Придивимось більш пильно до компанії “Контел-Груп”, особливу увагу звернемо на вкладку Суди. Інтуїція нас не підвела: кримінальна справа № 243/3855/16-к, в якій фігурують обидві компанії.

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 7

Як показало розслідування, обидві компанії беруть учать в тендерах парою, фактично не створюючи собі конкуренції, про що є відповідне рішення Антимонопольного комітету. Проаналізувавши документ, маємо задати запитання — а чи є в них вугілля взагалі, чи це просто одна з ланок у ланцюжку прокладок?

12 лайфхаків роботи з системою YouControl. Аналіз зв’язків та пошук афілійованих осіб 8

Користувач YouControl вирішив не ризикувати репутацією та 300 тисячами гривень і відмовив обом клієнтам.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.