10 тис. га лісу на Черкащині хочуть зробити місцем приватного полювання

10 тис. га лісу на Черкащині хочуть зробити місцем приватного полювання

На найближчій сесії Черкаської обласної ради, яка має відбутися 6 червня, депутатам запропонують виділити три земельні ділянки загальною площею майже 10 тис. га для мисливських угідь. Ці угіддя розмістяться в Канівському, Черкаському та Смілянському районах. Чи полюватимуть в цих угіддях «сильні світу цього», чи вони будуть відкриті для усіх бажаючих – поки що невідомо.

Одне із цих питань (виділення Канівськй районній організації мисливців та рибалок) розглядалися на лютневій сесії обласної ради, проте не були проголосовані. Категорично проти виступила фракція «Свободи». Керівник фракції Юрій Ботнар стверджував, що, мовляв, в Канівський район полюбляє приїжджати полювати скандальний екс-депутат регіонал Ландик. Проте це були лише його слова, жодного доказу він так і не навів.

10 тис. га лісу на Черкащині хочуть зробити місцем приватного полювання 1

Умови оренди

В оренду пропонується надати три ділянки

Перша. В межах Дахнівського, Свидівського та Мошнівського лісництва (Черкаського району). Термін оренди – 25 років. Площа - 3 079 га. Одна із головних умов – організація на територіях загальнозоологічного заказника місцевого значення "Осокінські острови", ботанічних пам’яток природи місцевого значення "Шестистовбурне дерево дуба", "Дубове насадження", "Дерево вільхи з дубом", "Ландшафтне насадження дуба" відтворювальних ділянок.

«Осокинські острови» - це заказник, розташований на Кременчуцькому водосховищі в межах Свидівоцької сільської ради. Він має статус природно-заповідного фонду.

Орендар – ТОВ «Мисливський клуб «Фазан».

Друга. Ділянка розташована в межах Смілянського та Городищинського районів. Термін оренди – 25 років. Площа – 3 915 га. Орендар має організувати на територіях гідрологічного заказника місцевого значення "Ірдинське болото", комплексного заказника місцевого значення "Теклінська лісова дача", ботанічної пам’ятки природи місцевого значення "Насадження бука" відтворювальних ділянок.

Гідрологічний заказник «Ірдинські болота» охоплю власне болотисту місцевість.

Орендар - ТОВ «Мисливський клуб «Фазан».

Третя. Ділянка розташована в межах Канівського району неподалік села Пшеничники. Площа – 2 783 га. Термін оренди – 15 років. Ділянка охоплює території заказниками місцевого значення "Баранів Яр" та "Руди".

Орендар – канівська районна громадська організація мисливців та рибалок.

10 тис. га лісу на Черкащині хочуть зробити місцем приватного полювання 2

Хто стоїть за цими орендарями?

Перші дві ділянки має намір орендувати компанія, яка була утворена у лютому цього року. Її засновник і директор одна і таж особа – Олександр Купчак. Статутний фонд підприємства – 100 тис. грн.

Олександр Купчак відомий топ-менеджер. Свого часу очолював кілька великих молокозаводів в Україні. Працював директором підприємства «Ажур» у Смілі, яке входила в орбіту олігархів Буряків. Після того, як у братів Буряків почалися проблеми із поверненням рефінансування державі на смілянському підприємстві почалися проблеми. Адже смілянська фабрика, що випускала морозиво і де працювало близько 1000 працівників, була гарантом повернення коштів «Брокбізнесбанком» (родинний банк Буряків). НБУ через суд забрала підприємство в державну власність і днями виставило на торги. Нинішня вартість підприємства – 111 млн. грн.

У 2011 році Олександр Купчак входив до складу ради вітчизняних і закордонних інвесторів при Черкаській обласній державній адміністрації, яку на той час очолював губернатор-регіонал Сергій Тулуб.

У березні 2014 року (після революції Гідності) Олександр Купчак став членом виконкому Смілянської міської ради.

Нині він є директором малого підприємства «Універсал», що займається оптовою торгівлею.

Між датою реєстрації мисливського підприємства і виходом проекту рішення на сесію – близько трьох місяців.

Чи віддадуть депутати обласної ради мисливські угіддя колишньому топ-менеджеру братів Буряків – поки що теж невідомо.

На третю ділянку в Канівському районі претендує Канівська районна організація мисливців і рибалок. Її засновником і керівником є Микола Савченко. Громадська організація утворена у 2001 році. На останніх виборах у 2015 році він балотувався в Канівську районну раду від «Опозиційного блоку». Проте партія не набрала необхідної кількості голосів, тому депутатом Микола Савченко не став.

Через кілька днів стане відомо, чи віддадуть депутати обласної ради 10 га лісів і водного плесо під мисливські угіддя двом особам, які були в тій чи іншій мірі пов’язані із представниками влади Януковича.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.