У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано

У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано

У Черкасах сталася трагедія. 14 травня на 29-річного працівника Руслана Сича, який мав утеплювати багатоповерховий будинок, впала бетонна плита. Нині хлопець перебуває в комі в Третій міській лікарні. У будинку, з якого впала плита, створене ОСББ. Як і чому стався трагічний випадок – з’ясовують правоохоронці.

Як виявилося, ОСББ за адресою Руставі, 27 мало намір утеплити фасад, використовуючи програму підтримку ОСББ у Черкасах. За цією програмою міський бюджет компенсує 70% з утеплення, а 30% збирають мешканці. Керівництво ОСББ уклало договір на проведення робіт з ТОВ БТК-ЛАД. Причому, як вдалося з’ясувати, міськвиконком ще не ухвалив рішення про виділення своєї частки грошей. Водночас документи до черкаської мерії керівництвом ОСББ уже передані.

У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано 1

Ситуація полягає у тому, що фірма-підрядник приступила до виконання робіт, не маючи навіть рішення від міськвиконкому. Більше того, як виявили журналісти, від працівника, на якого впала плита, фірма почала відхрещуватися. Принаймні, за словами родичів, на дзвінки керівництво не відповідає, а за місцем реєстрації – компанія відсутня.

Подібна ситуація трапляється у Черкасах не в перше. Торік під час проведення земельних робіт по вулиці 30-річчя Перемоги під землею загинув працівник. Як виявилося, він не був офіційно оформлений, а фірма-підрядник ще кілька місяців отримувала замовлення з Департаменту житлово-комунального комплексу.

Що таке БТК-ЛАД?

У Черкасах зареєстровано дві компанії з майже однаковою назвою: «БТК-ЛАД» і «БТК-ЛАД Плюс». Там і там один і той же засновник: Дмитро Хоменко. Про Дмитра Хоменка відомо небагато.

У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано 2

Був членом партії «Єдиний центр». На останніх виборах балотувався від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Набрав 9% і до міської ради не потрапив.

У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано 3

Є засновником і директором ПП «БТК-ЛАД». Компанія зареєстрована за квартирою в будинку по вулиці Нижня Горова.

Дмитро Хоменко також є співзасновником ще кількох фірм, а саме: «Транс логістік БУД», «Укр-новобуд», «Світ Майстрів». У тій чи іншій мірі засновниками цих фірм є Дмитро Хоменко, Ігор Хоменко та Євген Корольов.

Найбільше із бюджетними установами працює ПП «БТК-ЛАД». Лише за минулий рік підприємство отримало з міського бюджету Черкас замовлень на понад 3 млн грн. Усі ці роботи замовлялися без тендерів і без «ПРОЗОРРО».

Нині компанія лише за 2017 рік є учасником 20 судових справ. Географія судових рішень велика. Двічі за минулий рік в ПП «БТК-ЛАД» правоохоронці вилучали документи. Причина – виявлені порушення під час ремонтних робіт на бюджетних установах.

Хто стоїть за компанією?

Найцікавішою виявилася одна фірма, засновником якої є Дмитро Хоменко. Ця компанія називається «Управляюча компанія «Черкас». Створена вона була минулого року, коли Україною йшов тренд: комунальні РЕУ закривають, шукайте собі управляючу компанію або створюйте ОСББ. Управляючі компанії створювалися, як заміна СУБів. Тому не дивно було цій фірмі побачити засновниками деяких комунальників.

Серед засновників майбутньої управляючої кампанії є дуже відомі в Черкасах люди: нинішні і колишні депутати.

Засновниками компанії є Олександр Корольов (відомий по інших фірмах Хоменка), власне сам Дмитро Хоменко, Євген Івінський (його родичка працює в КП «Соснівська СУБ» на керівній посаді) , а також нинішній депутат Черкаської міської ради від Блоку Петра Порошенка Олександр Савенко (він же директор КП «Черкаська служба чистоти», що займається вивезенням сміття) та колишній депутат міської ради від партії «Удар» Артем Гришанов (він займається торгівельним бізнесом).

Географія бюджетних замовлень у підприємства велика: Золотоніська РДА, КП «Дирекція парків» (Черкаси), ЗОШ № 10 (Черкаси), бюджетні замовлення на утеплення будинків (ОСББ) у Черкасах та інші.

Чи будуть покарані винні?

Відповідь на це питання залежить від професійності правоохоронців. Те, що «БТК-Лад» має високих покровителів вже не є секретом. У першу чергу правоохоронці мають з’ясувати причини падіння плити. Сталося це через порушення експлуатації будинку чи в наслідок зсуву плити під час ремонтних робіт – це вже питання до експертів та криміналістів. Але найголовніше, чи працював офіційно Руслан Сич. Якщо працював, то хто відповідав за техніку безпеки? Чому ще досі керівництво підприємства не зв’язалося із постраждалим?

У Черкасах на робітника впала плита. Поки що нікого не покарано 4

А тим часом у Руслана Сича відмовила остання вціліла нирка. Лікарі ставляють невтішний діагноз…

 

Геннадій Гавриленко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.