Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9

Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9

Заступник директора департаменту охорони здоров'я населення Микола Кокуца та голова комісії міськради з інфекційного контролю Павло Мамай проінспектували бактеріологічну лабораторію у клінічній лікарні № 9.

Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9 1

«Питання інфекційної безпеки гостро постало у зв'язку з подіями на сході країни. В наших медустановах лікується багато хворих, які приносять інфекції із зони бойових дій», – зазначив Микола Кокуца.

Раніше експерти провели аудит інфекційної безпеки в різних медзакладах міста та виявили низку недоліків, які необхідно усувати. Адже нині пацієнт може лікувати одну хворобу в стаціонарі й при цьому підхопити іншу.

Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9 2

«В останні роки з'явилися такі супербактерії, на які не діють антибіотики. Ці мікроорганізми необхідно виявляти та правильно підбирати ліки. Це дуже серйозна світова проблема. Дніпро першим серед міст України впроваджує таку програму інфекційної безпеки», – сказав президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9 3

Для інфекційного контролю в міській раді була створена спеціальна комісія. Її завдання – перевіряти медзаклади та стежити за дотриманням санітарних норм у них.

«Проблема в тому, що централізована боротьба з внутрішньолікарняними інфекціями не ведеться. Немає більше санстанцій. Боротьбі з мікробами в медзакладах приділяється дуже мало уваги. Тому міський голова Борис Філатов поставив нам завдання – створити комісію, яка координуватиме роботу баклабораторій, медзакладів у боротьбі зі шкідливими мікроорганізмами в лікарнях», – зазначив голова комісії з інфекційного контролю Павло Мамай.

На Лівобережжі міста ситуація під контролем завдяки бактеріологічній лабораторії лікарні № 9. Вона працює вже 10 років та обслуговує 17 лікувально-профілактичних закладів міста, а саме – центри первинної медико-санітарної допомоги, акушерські, хірургічні, дитячі стаціонари. Крім того, баклабораторія ефективно бореться з внутрішньолікарняними інфекціями.

Сучасна бактеріологічна лабораторія працює на базі лікарні № 9 4

«Наразі посіви показують дуже велику кількість штамів мікроорганізмів, які стійкі до багатьох груп антибіотиків. І тільки маючи в антибіотикограму лікар може призначити правильне лікування. Крім того, наша лабораторія проводить повний мікробіологічний моніторинг лікарні № 9. Це обстеження працівників, контроль стерильності, якості миття рук медперсоналом, дослідження оточення», – сказала завідувачка централізованої баклабораторії Лівобережжя міської клінічної лікарні № 9 Лариса Москаленко.

Інфекційну безпеку в Дніпрі гарантуватиме й спеціальний навчальний центр, який відкривається при медичній академії. Лікарів і медперсонал там навчатимуть санітарної культури та боротьби з внутрішньолікарняними інфекціями.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.