У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів

У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів

У мікрорайоні «Митниця», що у Черкасах, до цього часу існувало вісім парковок, де жителі 30 тисячного району могли поставити свій автотранспорт. Чотири автопарковки перебували у оренді фірм, афільованих із колишнім депутатом Черкаської міської ради, незмінним протягом 20 років керівником Центру дитячої та юнацької творчості Олегом Забєліним. Одна парковка належить авто товариству, ще дві – приватним підприємцям, і ще одна – ФОП Мушієк, дружині нинішнього депутат обласної ради від «Батьківщини», гривневому мільйонеру Михайлу Мушієку.

З усіх автостоянок за призначенням працює лише чотири. На решті  повним ходом ведеться будівництво, будуються багатоповерхові будинки. Схема дуже проста: сьогодні парковка, завтра – рішення міської ради про зміну цільового призначення земельної ділянки, а потім отримання дозвільних документів і розпочинається власне сама забудова.  

Через півроку 30 тисячний мікрорайон захлинеться, адже не буде, де ставити автомобілі. А їх у мікрорайоні налічується близько 10 тис. Тому може виникнути соціальна напруга, коли машини ставитимуть на дитячі майданчики, зелені зони, газони.

Більше того, за останній рік міська влада не ухвалила жодного рішення про зведення багатоярусних парковок в мікрорайоні «Митниця». Автомобільний апокаліпсис вже насувається.

Останні парковочні острівці

Нині з восьми парковок функціонує п’ять. Під найбільшими вже ведеться будівництво. Ще під двома навис «меч» забудовників. Це невеличка автостоянка по вулиці Гагаріна, поряд із будинком № 41, площею 0,16 га.  Орендар – ПП «Інтерресурс». 26 квітня керівництво підприємства подало заяву на видачу містобудівних умов та обмежень на  будівництво багатоповерхового будинку із вбудовано-прибудованими приміщеннями.

У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів 1

За Генеральним планом забудови Черкас на цьому місці передбачена житлова забудова. Але суть не в будівництві, а у тому, куди подінеться весь автотранспорт з найближчих будинків.

Засновником ПП «Інтерресурс» є Валентина Забєліна – дружина директора комунального закладу Центр дитячої та юнацької творчості Олега Забєліна. Сам Олег Павлович був неодноразово депутатом Черкаської міської ради. Балотувався від різних політичних сил. Є багаторічним керівником ЦДЮТ.

У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів 2

Ми вже повідомляли, що Валентина Забєліна володіє земельною ділянкою в історичній частині міста – Замковий узвіз. У цьому мікрорайоні мали намір збудувати багатоповерхівку та готельний комплекс.

Родина Забєліних має відношення до ПП «Інтерресурс» (три ділянки під парковки на «Митниці»), та ПП «Шора» (послуги парковки). Перша і друга компанії мають спорідненість по одному номеру телефону – 0472 – 65-39-36. Ділянка, що належить ПП «Шора» і де раніше розміщувалася колись стоянка на 120 автомобілів, нині забудовується. Така ж участь очікує і на ділянку по вулиці Гагаріна, 41. Не виключено, що вже є інвестор. Ймовірно, це той інвестор, який нині забудовує колишню автопарковку ПП «Шора».

Під забудовою ще одна парковка

Це соціальна парковка, де розміщують свої автомобілі понад 300 жителів «Митниці». Соціальною вона вважається, оскільки плата на ній є символічною: її вистачає на охорону та освітлення. Проте міська влада вирішила виставити цю ділянку на аукціон. Мета ніби благородна: під розміщення багатоярусного паркінгу.

Історія цієї ділянки тягнеться ще з радянських часів. У 90-х роках рішенням виконавчого комітету Придніпровської районної ради м. Черкаси передав організації автомобілістів під розміщення стоянки. У 2007 році рішенням міської ради тут запланували будівництво торгівельного центру. Проте інвестор відмовився, а через суд земельна ділянка була повернута в міську власність. Стоянка опинилася, як кажуть, «на пташиних правах».  Відвести землю під автопарковку не вдалося.

Міська влада вирішила віддати земельну ділянку під аукціон. Це означає, що вона перейде в приватні руки за допомогою аукціону. Допоки вестиметься будівництво парковки не існуватиме. Тому місцеві жителі з мікрорайону «Митниці» прийшли на останнє засідання сесії з вимогою не підтримувати проект рішення про передачу земельної ділянки на аукціон.

У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів 3

Депутати міської ради підтримали людей і зняли з розгляду це питання. Тимчасово. Але незабаром питання ліквідації однієї з найбільших автостоянок у районі знову постане.

У Черкасах немає де ставити 10 тисяч автомобілів 4

Задля житлового будівництва міська влада жертвує парковками. Куди будуть ставити свої 12 тис. автомобілів жителі «Митниці» - невідомо.  

Володимир Поштовий

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.