Депутату повідомили про підозру в заволодінні багатомільйонним майном підприємства

Депутату повідомили про підозру в заволодінні багатомільйонним майном підприємства

Вчора, 25 квітня прокуратура Черкаської області вручила депутату обласної ради Олександру Короткову повідомлення про підозру в заволодінні майном держпідприємства загальною вартістю в 55 мільйонів гривень.

Що каже прокуратура?

У повідомленні від прокуратури області зазначається, що «директор підприємства у 2008 році, знаючи, що держпідприємство не підлягає приватизації, не погодив свої дії та рішення з Кабміном та здійснив незаконне відчуження підприємства шляхом укладення договору купівлі-продажу з юридичною особою, співзасновником якої він був».

Прокурори роблять висновок, що унаслідок його протиправних дій цілісний майновий комплекс державного підприємства вартістю майже 55 млн. грн. незаконно вибув із власності держави.

Кримінальне провадження відкрите за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах) ККУ. За вчинене кримінальне правопорушення депутату загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Що каже історія?

У 1991 році у рамках реорганізації цілісного майнового комплексу на базі Тальнівського комбінату хлібопродуктів було створено дві юридичні особи – дочірнє виробничо-заготівельне підприємство «Тальне» та дочірнє підприємство «Тальнівський КХП».

Олександр Коротков був директором ДП ДАК «Хліб України» ДВЗП «Тальне» з 2005 по 2010 роки.

У 2009 році ДВЗП «Тальне» було визнано банкрутом, а його майно передано приватній структурі - ТОВ «КХП Тальне».

Пізніше, у банкрутстві уже ДП «Тальнівський КХП» брало участь все те ж «КХП Тальне» та фірма, в назві якої відрізнялася лише одна літера - ТОВ «КХП Талне». «Тальнівський КХП» був визнаний банкрутом постановою Господарського суду в Черкаській області від 25 грудня 2013 року. Після цього, за інформацією «Наших грошей», «КХП Талне» скупило все його майно за 17,5 млн грн.

Зазначимо, що наразі юрособа «КХП Тальне» знаходиться в стані припинення. Її власником і директором (з грудня 2014 року) числиться дехто Євген Павленко. З 2010 року гендиректором підприємства був Олександр Коротков.

ТОВ «КХП Талне» засноване чеською компанією «Агро Інвест Компані». При цьому зараз Коротков значиться на підприємстві «консультантом з ефективності» і декларує отриману там зарплату. Дружина Короткова, Наталя Зінченко, декларує торгову марку «ТАЛНЕ».

«Забеба» раніше вже писала про Короткова в матеріалі «Депутати Черкаської облради засвітили мільйонами». У банках депутат Коротков зберігає 1 657 990 грн, готівкою має зберігає 1 125 990 доларів США та 1 460 000 грн.

Насамкінець зазначимо, що сьогодні, 26 квітня, в Придніпровському райсуді Черкас обиратиметься міра запобіжного заходу для депутата.

Сергій Макаренко для Zabeba.li

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.