Поліцейське піклування може обернутися в’язницею для черкаських «копів»

Поліцейське піклування може обернутися в’язницею для черкаських «копів»

Чотирьох черкаських патрульних звинувачують у побитті та незаконному позбавленні волі Юрія Яковлєва, який звернувся із позовом до Придніпровського райсуду. Той вимагає відсторонити патрульних від посад та ув’язнити на час проведення слідства. Патрульні у свою чергу вину заперечують.

Події святвечора

Три місяці тому, 13 січня 2017 року, черкаські патрульні відреагували на виклик: місцеві жителі повідомили, що нетверезий чоловік чіпляється до перехожих та вдарив дівчину, яка просто йшла вулицею.

По приїзді патрульних чоловік продовжував вести себе неадекватно та навіть намагався накивати п’ятами, про що свідчить відео із реєстраторів.

Під час чергової «п’яного буянства» на Яковлєва одягли кайданки та відвезли до черкаського наркодиспансеру.

Як видно на відео, чоловік встиг обкрити нецензурною лексикою і поліцейських, і працівників лікарні. У той час погрожував розправою і «впливовими друзями».

На порушника склали адміністративні матеріали за ст. 173 та ст. 185 КУпАП.

«Упоравшись», чоловік звернувся до патрульних з проханням відвезти його до компанії, де до цього Яковлєв святкував корпоратив.

Патрульні, посилаючись на ст.41 ЗУпНП, проявили так зване поліцейське піклування та відвезли чоловіка в Дахнівку, де попередньо розважався  Яковлєв.

Три місяці після «п’яних гастролей»

На лаві підсудних опинилися четверо черкаських патрульних: Євгеній Капустінський, Ростислав Данильченко, Віктор Дашковський та Олег Романов. Порався із дебоширом не один екіпаж патруля.

Поліцейське піклування може обернутися в’язницею для черкаських «копів» 1

Капустінському та Романову, окрім ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 187 (розбій), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) інкримінують ще ч.1ст. 364 і ч.1 ст.366 КК України – «Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб».

Адже ці патрульні підписували протокол при затриманні.

Юрій Яковлєв заявляє, що поліцейські посягнули на його честь і гідність, завдали йому тілесних ушкоджень, а також заволоділи його грошима та мобільним телефоном. У матеріалах слідства Яковлєв запевняє, що патрульні намагалися йому помститися і навіть роззули, тоді як на вулиці був мороз. Хоча на відео видно, що Яковлєв роззувся сам, а на прохання патрульних не реагував.

Тож прокуратура Черкаської області повідомила про підозру чотирьом працівникам Управління патрульної поліції.

Поліцейське піклування може обернутися в’язницею для черкаських «копів» 2

Самі ж патрульні вину не визнають. Кажуть, чоловіка не викрадали, а діяли згідно чинного законодавства, про що і свідчить відео.

Адвокат патрульних просто у залі суду заявив, що справа «шита білими нитками», розслідування базується лише на показах Яковлєва, який попередньо «роздавив із друзями не одну пляшку віскі».

Відхиляє адвокат і можливість викрадення телефону у нібито потерпілого Яковлєва. Адже його згодом вилучили у невідомої особи, а підтвердження власності Яковлєв так і не надав.

«У мене таке враження, що слідчим добряче хтось підказує. Не знаю, хто дав команду «фас», але я розберуся. Іде просто знищення цієї структури», - обурювався в залі суду адвокат Валерій Рибалка.

Варто зазначити, що самого Юрія Яковлєва на засіданні не було.

Працює «в режимі скандалу»

Як розповів адвокат Валерій Рибалка, для Юрія Яковлєва патрульних викликали часто: за напади на перехожих та хуліганство.

Згідно записів у youcontrol.com., є керівником компанії "ЕКОБУДГАРАНТ".

У судовому закулісні говорять, що Яковлєв має міцні зв’язки у прокуратурі.

Придніпровський райсуд відсторонив усіх патрульних від посад на два місяці. Однак адвокат вже готує апеляцію. Каже, справжні пристрасті ще попереду.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.