Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет

Вже от майже 5 років очільником невеликого міста на Черкащині -Камянки - є Володимир Іванович Тірон. За цей час в місті було виконано чимало підрядів і освоєно не один мільйон бюджетних коштів, і все це переважно силами одного підрядника - ТОВ «Інтербудтехсервіс», що волею долі тісно переплетене з трудовою та підприємницькою діяльністю самого Тірона.

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет 1

Володимир Тірон особа на Черкащині не пересічна і, без сумніву, авторитетна. Заслужений дорожник України, а по-сумісництву, ще і очільник міста, свій трудовий шлях розпочинав на посаді інженера Олександріївського райдорвідділу, а на Черкащині опинився далекого 1984 року, очоливши Камянське дорожньо будівельне управління. Саме на базі цього управління під керівництвом Володимира Івановича було утворене в 2003 році товариство «Інтербудтехсервіс», яке увібрало в себе найкращі містобудівні традиції комунальників, а також принагідно його які-не-які активи. «Мажоритарним власником» свіжоспеченого підприємствам став саме Володимир Тірон, принаймні такий висновок можна зробити з реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, після внесення інформації про підприємство в 2006 році.

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет 2

Близька Тірону тема не лише доріг, а і місцевої політики. За останні 7 років очільник міста змінив мінімум три політичні сили, починаючи в 2010 з Комуністичної партії в районній раді, далі балотуючись на посаду міського голови в 2012 від Соціалістів, а в 2014 представляючи інтереси ВО «Батьківщина». Вже в 2015 році підкорювати міський «трон» Тірон відправився як самовисуванець.

Мабуть, саме такий політичний плюралізм думок і особливості містечкової політики та електоральних настроїв забезпечили очільнику міста комфортну роботу з місцевою радою, що попри наявність представників одразу 9 політичних сил стабільно забезпечує якісне голосування будь-яких рішень, зокрема і тих, що стосується виділення та освоєння бюджетних коштів.

Зростання місцевих бюджетів дозволило місцевим чиновникам бути менш залежними від дотацій центральних органів виконавчої влади і мати на злободенні проблеми який-не-який кошторис. Освоєння цього кошторису, завдяки порогам визначеним законом «Про публічні закупівлі», також перетворюється на саму втіху для будь якого службовця. Розписавши бюджет на «допорогові» суми знайти підрядника можна в ручному режимі. Єдина проблема яка може виникнути – це політична опозиція і відсутність «свого» підрядника. Ні з першим, ні з другим проблем у Камянці немає.

23 грудня 2016 року Камянська міська рада ухвалила проект рішення «Про програму соціально-економічного» розвитку на 2017 рік» (http://kammiskrada.gov.ua/documenty/rishenia-sesij/1-29-1) . За підписом міського голови, документом було передбачено виділеня на благоустрій міста 13,5 млн.грн, з яких власних коштів місцевого бюджету 4,35 млн., решта це гіпотетичні субвенції.

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет 3

Вже в грудні місцевим активістам та представникам небагаточисельної політичної опозиції було зрозуміло, що в решті решт ці кошти в левовій своїй частині опинятся на рахунках колись рідної фірми міського голови. Причин тому було багато і всі їх можна відслідкувати на порталі Spending.gov.ua. Протягом останньої каденції Володим Тірона, з жовтня 2015 по грудень 2016 року, саме на рахунках ТОВ «Інтербудтехсервіс» вже опинилося 5,4 млн.грн. Підприємство на замовлення місцевих чиновників виконувало абсолютно всі роботи пов’язані з поточним ремонтом вулично-дорожньої мережі, а також неодноразово надавало в оренду спеціальну техніку. Таким чином була сформована абсолютна монополія на використання бюджетних коштів.

Те що подібне буде повторюватися і в 2017 остаточно підтвердилося 28 березня, коли на сайті Прозорро було оприлюднено звіт про укладений договір на ремонт вул. Героїв Майдану, найбільш дороговартісну статтю витрат місцевого бюджету в 2017 році. Вартість робіт склала 1,4 млн.грн, що дозволило уникнути тендерної процедури і в результаті Володимр Тірон власноруч підписав угоду з колись рідною фірмою.

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет 4

Вже наступного дня підприємці отримали на свій рахунок аванс у розмірі 30% від договірної вартості робіт.

Як в містечку на Черкащині монополізували бюджет 5

Тепер місцевим активістам та іншим небайдужим залишається лише очікувати підписання договорів на решту сум виділених в бюджеті розвитку міста Камянки на його благоустрій. Котирування на те, що ще 3,15 млн.грн з рук міського голови перейдуть до рук його колишніх підлеглих складають майже 1 до 1.

Артур Чемирис

для «Забеба.лі»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.