Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці

Поблизу хімічного підприємства у Черкасах хочуть збудувати сміттєпереробне підприємство із сонячними батареями на даху. Цікавим у цій ситуації є не скільки інноваційний підхід до отримання сонячної енергії і переробки сміття, а власне, хто за цим усім стоїть.

Земельна ділянка, на якій планується розташування такого сучасного підприємства, знаходиться навпроти хімічного заводу «Азот», що належить опальному олігарху Дмитру Фірташу. Ці землі перебувають у адміністративних межах Червонослобідської сільської ради. Червона Слобода – це село на 10 тис. населення, яке розташоване в 5 км від Черкас. Тому право відводити земельну ділянку надане саме владі цього села.

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці 1

Першим про зведення цього об’єкту заговорив начальник відділу містобудівного кадастру департаменту архітектури та землекористування Черкаської міської ради. Саме від нього журналісти дізналися про ймовірність такого виробництва. До його відділу потрапили документи, адже Червонослобідська рада мала погодити розташування центру з переробки сміття із черкаською владою.

Через дорогу по вул. Героїв Холодного Яру планують будувати центр з сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів з даховим парком сонячних батарей. Такий собі енергетичний парк на альтернативних джерелах енергії. Земельна ділянка в межах Червонослобідської сільської ради, в приватному користуванні ТОВ "Че-Солар". Зі своєї практики вперше бачу цільове призначення для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії, - написав Федір Балаба на своїй сторінці в мережі «Фейсбук».

Хто стоїть за центром з переробки сміття?

Одні  й ті ж самі люди з реєстрацією в один день.

Федір Балаба вказав лише одну земельну ділянку, яка орендується ТОВ «Че-СОЛАР». Її площа – 16 га. Проте поряд розташована й інша ділянка – в 8 га. Вона належить ТОВ «Еко-Че». Примітно, що ці дві компанії були створені в один день – 16 січня 2016 року. І право власності на землю, згідно із кадастровою базою, набули в один день – 24 травня 2016 року (фактично через п’ять місяців після реєстрації самих підприємств).

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці 2

ТОВ «Че-СОЛАР»

Статутний капітал «Че-СОЛАР» - 144 тис. грн. Досить солідно. Компанія налічує 8 засновників. Туди заходили родинами. Валентина і Роман Орел, Анатолій, Володимир, Вікторія, Ірина, Ольга Прокопови та Андрій Рябіщук. Із цієї обійми для політичного бомонду Черкас відомі тільки два прізвища – Анатолія Прокопова та Андрія Рябіщука.

Анатолій Прокопов – у 2007 році став заступником міського голови. Був звільнений. Довгий час судився, поновлювався на посаді. За незаконне звільнення йому виплатили компенсацію з міського бюджету. У 2010 році під час місцевих виборів був довіреною особою кандидата на посаду міського голови від Партії Регіонів Євгена Влізла. Сам кандидат вибори програв з великим відривом. У жовтні 2010 року Анатолія Прокопова викрали невідомі. Його вивезли на місцеве кладовище і вимагали гроші. Згодом одного з нападників затримали.

У 2014 році він балотувався до Черкаської міської ради від Партії екології та соціальний захист. На той час Анатолій Прокопов працював начальником управління ДП «Укрекоресурси». Основним видом діяльності ДП було створення умов для збирання, сортування, транспортування, переробки та утилізації відходів, як вторинної сировини. До організаційної структури "Укрекокомресурсів" до кінця 2012 року належали 26 представництв в Україні, три комплекси з переробки відходів, Інформаційно-аналітичний та Український санітарно-медичний центр.

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці 3

У березні 2015 року це ДП рішенням Кабміну було ліквідоване. «Ліквідували монополію ДП "Укрекоресурси", скасували постанову №915. Кабмін б'є по корупції", - написав тоді глава Міністерства економрозвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

А вже через дев’ять місяців Анатолій Прокопов в один день став співвласником двох компаній, що мають намір займатися переробкою та утилізацією сміття.

Андрій Рябіщук – у минулому викладач у Черкаському національному університеті. Потім зайнявся бізнесом – продавав комп’ютери. Згодом разом із однодумцями створив підприємство, яке займалося виробництвом.  Був начальником управління зовнішньо-економічних зв’язків Черкаської ОДА, згодом став заступником губернатора.  Очолював державне підприємство Завод хімічних реактивів, був помічником на громадських засадах депутата Савченка. Нині є засновників і співзасновником кількох підприємств, сфера діяльності яких охоплює різні напрямки.

ТОВ «Еко-Че»

Підприємство утворене в один день з ТОВ «Че-СОЛАР» - 16 січня 2016 року. Статутний капітал – 73 тис. грн. Засновниками є Олександр Гінкота, Ірина Рябіщук, Віктор Соколюк та Анатолій Прокопов, який до того ж є директором «Еко-Че».

Фактично 25 га землі «в чистому полі» за межею обласного центру опинилися в руках двох родин – Прокопова і Рябіщука. Чи вдасться їм сповна втілити у життя впровадження інноваційних технологій зі збору і утилізації сміття – покаже час. Адже для повного функціонування центру знадобиться непотріб з Черкас, який вже возять на міський полігон, розташований у протилежному кінці міста.

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці 4

Більше того, на міський полігон «поклала око» ще й компанія «Еко-БАІК», яка має намір налагодити сортування сміття і виробництво біо-газу з надр черкаського полігону ТПВ. За компанією «ЕКО-БАІК» стоять інвестиції з Києва, а за «Че-Солар» лише представники місцевого черкаського бомонду. Чий вплив переможе  - покаже час. Боротьба за черкаське сміття триває.

Боротьба за черкаське сміття: на рингу київські і черкаські підприємці 5

Всі фото – із «Фейсбуку» Федора Балаби

Валентин Коваль

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.