СБУ обшукує YouControl

СБУ обшукує YouControl

Зранку, 23 березня, почались обшуки СБУ у керівників та співробітників компанії YouControl вдома та в офісі, а також у технічних партнерів компанії, таких як Ковтонюк Олексій (ТОВ «Вішну») та Соколов Ігор (ТОВ «Шерон Інтернейшнл), та їх родичів.

Підстава – рішення судді Шевченківського районного суд у 359 ст. Кримінального кодексу Стаття 359 ч.2 «Не законні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації» від 3 березня 2017 р. Рішення судді відбулось на основі клопотання, яке мотивовано тим, що «в період з 2015 року по теперішній час представники спеціальних та розвідувальних органів РФ, діючи за попередньою змовою з представниками створених в Україні об’єктів господарювання вчиняють незаконний збут та використання електронно - обчислювальних машин, мобільних телефонів та програмного забезпечення російського виробництва, що відносять до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації».

СБУ обшукує YouControl 1

Під час обшуку адвоката не допустили до слідчих дій (незважаючи на відповідне посвідчення та договір про правову допомогу), офіс заблокували. Згодом дозволили присутність лише в квартирі гендиректора Сергія Мільмана. Обшуки пройшов в 11 місцях: офісі, в квартирах керівників, співробітників, у партнерів-підрядчиків та їх сімей. Було задіяно близько стаспівробітників СБУ. Вилучили як офісні, так і власні ноутбуки, планшети, телефони (понад 100 одиниць оргтехніки), всю готівку співробітників та їх батьків і родичів. Згодом прес -центр СБУ без згадування назви компанії опублікував звіт про те, що вони «...виявили телекомунікаційне обладнання, на якому берігалася незаконно отримана інформація». Симптоматично, у новині про співпрацю з РФ вже не йдеться, а пишуть про «копіювання зловмисниками інформації, зокрема з систем та мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби та Державної судової адміністрації України»

СБУ обшукує YouControl 2

При тому, що Законом «Про доступ до публічної інформації» прописана можливість такої діяльності: «Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, у тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту» (стаття 10-1, http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2939-17)

«Це парадоксальна річ, адже законом передбачена відкрита можливість доступу до реєстрів будь-яких осіб, вільне копіювання, використання, поширення даних та іншої інформації, котра є відкритою і публічною. Це пряма норма закону, і не давати це – правовий нігілізм... Як мені здається, відбувається абсолютне правове свавілля, і ми скочуємось у часи так званої злочинної влади», – коментує ситуацію заступник директора YouControl з правових питань, адвокат Данііл Глоба.

СБУ обшукує YouControl 3

Офіційний коментар юриста Данііла Глоби день обшуку: https://www.facebook.com/youcontrol.com.ua/videos/1265881030131841/

24 березня компанія провела прес-конференцію, на якій були присутні керівники YouControl (гендиректор Сергій Мільман та комерц.директор Олена Лапа), юрист (Данііл Глоба), а також представники компаній – технічних партнерів (Ковтонюк Олексій та Ігор Соколов). Компанія YouControl спростовує інформацію про можливість будь-яких зв’язків із РФ та інші абсурдні звинувачення. Керівництво вбачає в ситуації ознаки «замовлення» та обурене тиском з боку державних силових органів. Адже YouControl завжди виступав і буде виступати на стороні побудови прозорого бізнесу та очищення його від корупції, що є беззаперечною складовою інтересів нашої держави.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.