Як депутатство впливає на добробут народних обранців?

Як депутатство впливає на добробут народних обранців?

Як депутатство впливає на добробут народних обранців?

З цього року декларації депутатів місцевих рад стали надбанням суспільства. Якщо у минулі роки лише частина з них оприлюднювала свої статки, то тепер ця норма стала обов’язковою до виконання. Задекларувати свої доходи, показати автомобілі і земельні ділянки народні обранці мають до 1 квітня. Цікаво прослідкувати, як змінювалися доходи депутатів Черкаської міської ради з 2014 року і до 2017 року.

Чому ми взяли саме цей період. У 2015 році відбулися місцеві вибори. Кандидати подавали декларації за 2014 рік. Можна вважати це відправною точкою для аналізу. Нині вони ж звітують за 2016 рік. Фактично за рік перебування при владі.

Щоправда «прогалиною» є 2015 рік. Не всі депутати показували свої статки дворічної давнини. Але навіть маючі таку інформацію можна вималювати чудову картину.

«Свободівці» декларують кешові долари

Черкаські «свободівці» настільки довіряють національній валюті, що тримають свою заощадження в доларах. Причому готівкових. Чотири з п’яти депутатів-націоналістів показали, що мають готівкові долари і євро.

Ярослав Нищик, депутат фракції «Свобода»

За 2016 рік задекларував за минулий рік понад 58 тис. грн. заробітної плати дружини і 1200 грн соціальної допомоги, отриманої також другою половиною. Сам він у минулому році не заробив жодної копійки. Натомість задекларував 3 200 доларів США готівки.

Ні квартири, ні машини він не має. Про готівку журналістам депутат пояснив просто.

2012 року я продав квартиру в місті Черкаси. Зараз вже точно не скажу за скільки, але більш ніж за 10 000 доларів. Все офіційно і із сплатою податків. Власне, весь час з того моменту, поки я займався громадською та політичною роботою, ці кошти стали сімейним “бюджетом проїдання” на час, поки дружина перебувала в декретній відпустці. На сьогодні все, що лишилося – 3200 доларів, – пояснив походження своєї валюти в коментарі кореспонденту “ІнфоМІСТ” Ярослав Нищик.

Дійсно, у 2014 році в декларації Ярослав Нищик задекларував повні нулі. Ні у нього, ні в його дружини не було доходів. Хоча сам Ярослав був фізичною особою підприємцем.

Андрій Куча, депутат від ВО «Свобода»

Як депутатство впливає на добробут народних обранців? 1

Від помічника депутат Верховної ради у 2014 році до заступника директора комунального підприємства «Дирекція ринків» і від доходу в 2 600 грн за 2014 рік і до доходу в 40 тис. грн. у 2016 році – за два роки пройшов шлях Андрій Куча.

У 2014 році він не мав нічого. Ні нерухомості, ні землі, ні рахунків у банку. У 2015 році обирається депутатом міської ради. У липні 2016 року він стає заступником директора КП «Дирекція парків» - підприємства, яке опікується всіма парками і скверами міста. За цей рік він декларує дохід, отриманий у вигляді заробітної плати, в сумі 40 тис. грн. І кредит в банку на майже 12 тис. грн.

Депутат задекларував також автомобіль БМВ 320 2004 року випуску. Власником транспортного засобу є третя особа, сума купівлі невідома. Вартість такого автомобіля 100-120 тис. грн.

Депутат також задекларував готівкові кошти. В доларах і євро – 1600 і 100 відповідно.

Антон Ведула, депутат від ВО «Свобода»

Студент, один із наймолодших депутатів міської ради.

Окрім квартири у Черкасах, власником якої є його бабуся, та стипендії у майже 9 тис. грн. і пенсії в разі втрати годувальника в 26 тис. грн., він задекларував 400 доларів США готівкою. Як пояснив журналістам депутат, він зібрав гроші на виплату за навчання і перевів в долари, щоб не «витрачати».

За 2014 рік «свободівець» Андрій Ведула задекларував лише пенсію у разі втрати годувальника в 25 тис. грн.

Бізнес екс-мера на дружині, а його однопартійці показують кредити і земельні ділянки

Доходи Одарича зменшилися

Як депутатство впливає на добробут народних обранців? 2

Екс-мер Черкас, а нині депутат міської ради від Партії вільних демократів, Сергій Одарич задекларував 65 тис грн. власного доходу, отриманого у вигляді заробітної плати радника на ТОВ «Черкаський завод плитних матеріалів» та майже 1 млн 400 тис. грн. доходу дружини, отриманого від підприємницької діяльності.

Примітно, що у порівнянні з 2014 роком статки родини Одаричів зменшилися на майже 200 тис. грн: тоді сукупний дохід сімї становив 1 млн 670 тис. грн.

Сергій Одарич є власником будинку і земельної ділянки в с. Мошни, що під Черкасами, а також квартири в Києві. Його дружина є співзасновником кількох компаній: ТОВ «Здоровий сон», ТОВ «ВЕНЕТО», ТОВ «Контекст-Черкаси», ТОВ «Черкаські мавпи».

Найцікавіше, що з декларації Одарича зник автомобіль «Тайота Камрі», придбаний у 2005 році. Цей автомобіль кілька років фігурував в судових справах. Його арештовували і виставляли на торги. Машину через аукціон купив син Сергія Одарича, сплативши понад 200 тис. грн. Проте аукціон було відмінено. Куди подівся автомобіль - поки що невідомо.

Володимир Гриценко вказав кредити

Як депутатство впливає на добробут народних обранців? 3

Володимир Гриценко, директор БК «Черкаські мавпи» і депутат Черкаської міської ради від Партії вільних демократів, задекларував свої доходи за 2016 рік.

У власності Володимира Гриценка перебуває автомобіль Опель, придбаний у 2012 році, дві земельні ділянки (паї) загальною площею 6,6 га в с. Демки, Драбівського району (право набуття власності – 2008 рік), та квартира у Черкасах. Його дружина є власником квартири у Черкасах.

Вся ця власність фігурувала в деклараціях народного обранця у минулі роки.

З доходів у Володимира Гриценка заробітна плата його, як директора ТОВ «Черкаські мавпи» (співвласник дружина лідера «Вільних демократів» Анжела Одарич), та доходи отримані від здачі в оренду майна (паїв). Він також задекларував заробітну плату дружини (вчителя у ЗОШ № 5) та пенсію тещі.

В його декларації також зазначений подарунок в 56 тис. грн. Це дарунок від матері. Як пояснив депутат, він взяв кошти у своєї матері, щоб погасити частину кредиту, взятого у банку. Ці кошти задекларував, як подарунок.

Депутат має непогашені кредити у банку, які він взяв ще у 2008 році. Нині сума понад 120 тис. грн. У попередніх деклараціях він зазначав, що має кредитні зобов’язання.

Депутати, які живуть на одну зарплату

«Вільна демократка» живе на 25 тис. грн. в рік

Депутат від «Вільних демократів» Тетяна Чорнобіль вказала, що у 2016 році жила виключно на заробітну плату в 25 тис. грн., яку вона отримувала, як секретар КСН «Благовісний». У власності Тетяни Чорнобіль два будинки у Черкасах та садовий будиночок в с. Ірдинь, Черкаського району. У власності її чоловіка так само будинок у Черкасах. Право власності на всю нерухомість набувалася у 2008, 2010, 2012 роках – до того, як Тетяна Чорнобіль стала депутатом.

Дружина «порошенківця» заробляє більше

Ігор Кіта, депутат міської ради від Блоку Петра Порошенка і одночасно заступник начальника управління інспектування міськвиконкому, задекларував квартиру Черкасах, де він має 25% власності. Ще 50% - за його дружиною Людмилою Кітою, яка працює директор школи № 20.

Торік депутат заробив трохи більше 80 тис. грн. – все це заробітна плата чиновника. Його дружина – понад 130 тис. грн. Ні автомобіля, ні рахунків в банку, ні кешової готівки депутат не має.

Дві ділянки і зарплата

Як депутатство впливає на добробут народних обранців? 4

Дві земельні ділянки (одна в селі Леські, Черкаського району, друга в с. Чорнобай) задекларував депутат міської ради віл Радикальної партії Віталій Косяк. Право власності на ці дві ділянки він набув ще до того, як став народним обранцем. У нього немає ані автомобіля, ані бізнесу. Живе народний депутат за кошти заробітної плати, яку отримує на посаді помічника міського голови Черкас. Його статки – 58 тис. грн.

У декларації за 2014 рік Віталій Косяк зазначав родину: матір і батька, які володіли квартирою і автомобілем ВАЗ. У нинішній декларації з категорії «члени родини» вони зникли. Два роки тому народний обранець у графі доходи показав «нуль».

Далі буде….

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.