Кримінал навколо «Черкасиобленерго»: Хто? Кому? Скільки?

Кримінал навколо «Черкасиобленерго»: Хто? Кому? Скільки?

Кримінал навколо «Черкасиобленерго»: Хто? Кому? Скільки?

За останні роки «Черкасиобленерго» привчив місцевих журналістів до стабільності: із ПАТ ніколи не буде нудно. Компанію серед білого дня штурмували в балаклавах, а керівництво звинувачували в ініціації штучного банкрутства з можливістю подальшої передачі в приватні руки. У фонді держмайна ще місяць тому інформували про зміну керівника, але в офіційних реєстрах досі значиться старий «шеф», а в самому підприємстві називають дії ФДМ не інакше, як свавіллям. Словом, було всього.

Проте свіжа весняна історія навколо акціонерного товариства все ж поставила на вуха черкащан: не кожного дня посадові особи з регіону фігурують у підозрах поряд із солідними цифрами в 61 мільйон.

У публікації ми розбираємося в кримінальній історії навколо керівника «Черкасиобленерго» та пробуємо віднайти місце Черкас у хитросплетіннях вітчизняного енергетичного бізнесу.

Суть оборудки

Як зазначається в матеріалах слідства, влітку 2015 року службові особи АК «Харківобленерго» без погодження з наглядовою радою компанії надали поворотну фінансову допомогу трьом підприємствам на загальну суму в майже 112 млн грн: ТОВ «Компанія Трейд-Актив» (9,98 млн), ПАТ «Черкасиобленерго» (51 млн грн) та ВАТ «Запоріжжяобленерго» (51 млн грн).

У свою чергу службові особи згаданих підприємств за договором-дорученням від харків’ян у кінці 2015 року перерахували кошти на рахунки інших юросіб: ТОВ «Фінансова компанія «Трансфербутик» та ТОВ «Західні енергетичні транзити».

Власне, після цього слід грошей губиться, а «Харківобленерго» відповідно отримав збитків на солідну суму в 112 млн.

Що з Черкасами?

28 липня 2015 кошти від «Харківобленерго» були перераховані «Черкасиобленерго». Уже 24 грудня того ж року до черкащан надійшов лист-вимога від івано-франківського товариства «Західні енергетичні транзити», якому в Харкові «доручили» стягнути заборгованості. При цьому кошти мали бути перераховані на рахунок західноукраїнській фірмі.

Протягом 28-29 грудня черкащани трьома траншами перерахували 51 млн грн, правда, до Харкова вони так і не доїхали. Правоохоронці лише зазначають, що кошти «були використані невстановленими особами на власний розсуд», таким спричинивши шкоду «Харківобленерго» в розмірі 51 млн грн.

Вказані факти почали спливати в ході розслідування діянь заступника голови правління - виконавчого директора АК «Харківобленерго», якого ще у вересні 2015 року правоохоронні органи запідозрили у шахрайстві та розтрати майна в особливо великих розмірах.

Розмотуючи клубок, поліція в кінці кінців дібралися до Черкас. У кінці 2016 року на ПАТ «Черкасиобленерго» відбувся санкціонований обшук. На всі вилучені документи було накладено арешт.

Застава в 61 раз менша за суму розтрати

Схоже, обшукуючи «Черкасиобленерго», правоохоронці знайшли, що шукали. 7 березня керівнику «Черкасиобленерго» Світлані Кузьмінській було повідомлено про підозру у розтраті коштів із залученням фіктивних підприємств. При цьому мова йшла про суму в 61 млн грн.

Світлана Кузьмінська (в центрі)
Світлана Кузьмінська (в центрі)

Керівнику акціонерного товариства інкримінують ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата майна в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб, шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 205 КК України (фіктивне підприємництво, тобто придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі). За злодіяння службовій особі світить від 7 до 12 років за гратами.

15 березня Печерський райсуд, розглядаючи міру запобіжного заходу для Кузьмінської, відмовив клопотанню прокуратури щодо взяття підозрюваної під варту, натомість призначивши заставу в 1 млн грн. (тобто на суму в 61 раз меншу за суму розтрати, яку інкримінують керівнику обленерго).

Загалом, розслідування триває, 24 лютого Печерський суд надав дозвіл на доступ та вилучення документів «Західні енергетичні транзити». Про результати обшуків стане відомо найближчим часом, після чого, звичайно, можна буде більш повно оцінити картину.

«Енергетичні» хитросплетіння

Компанія «Західні енергетичні транзити», яку слідчі характеризують як фіктивну, спеціалізується на виробництві електроенергії, зареєстрована в Івано-Франківську у 2011 році і має статутний капітал в 1 млн грн. У числі засновників компанії – двоє жителів Києва: Даниіл Платонов (він же й керівник, що має розмір внеску до капіталу у 99% ) та Олександр Уточенко.

Цікаво, що свого часу Платонов входив до числа засновників «Компанія Трейд-Актив», фірми, яка також фігурує в кримінальному провадженні, як одна з тих, кому «позичали» в «Харковобленерго» (мова про майже 10 млн грн). Як пишуть «Наші Гроші», «Компанія Трейд-Актив» винна 7,03 млн грн за невиконані роботи… ще одному фігуранту криміналу - ВАТ «Запоріжжяобленерго».

Також Даниіл Платонов свого часу очолював київську компанію «Енергомережа-Генерація». Нині ж її директором є його бізнес-партнер Уточенко. «Енергомережа-Генерація» у свою чергу належить холдинговій компанії «Енергомережа», головою правління якої є екс-нардеп Дмитро Крючков.

У 2015 році було укладено договір, за яким черкаське підприємство «Азот», що мало борг перед «Черкасиобленерго» у 315 млн грн, повернуло кошти не черкащанам, а саме «ХК «Енергомережа». За інформацією слідства, у подальшому «ХК «Енергомережа» використала отримані гроші на власні потреби, не розрахувавшись із «Черкасиобленерго».

Крім того, слідство встановило, що між ПАТ «Черкасиобленерго» та ПрАТ «ХК «Енергомережа» були укладені договори про надання поворотної фінансової допомоги, на виконання яких ПАТ «Черкасиобленерго» перераховувано на користь ПрАТ «ХК «Енергомережа» 14 млн грн.

У тому ж 2015 щедрі черкащани (за договорами від 3 березня та 13 листопада) перерахували ще 12 млн грн. поворотної допомоги ПАТ «Миколаївобленерго», яке також повязують із Дмитром Крючковим.

Слідчі стверджують, що фінансовий стан ПАТ «Черкасиобленерго» не дозволяв йому надавати фінансову допомогу іншим суб'єктам господарювання.

Як бачимо, всі підприємства, що фігурують в кримінальному провадженні, опосередковано пов’язані між собою круговоротом схем та прізвищ, за якими тягнеться солідний «грошовий» шлейф.

Наразі розслідування справи становить неабиякий суспільний інтерес. Зрозуміло, що з’ясовані факти лише вершина айсбергу, у той час, круговорот імен далеко не останніх в країні людей залишається «під водою». Доведення справи до логічного кінця – черговий іспит на профпригодність для нашої правоохоронної системи. На кону – мільярди гривень, тож будьмо оптимістами, але пам’ятаймо, що зазвичай подібні гучні справи «спливають», коли хтось комусь перейшов дорогу.

Сергій Макаренко для «Zabeba.li»

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.