Історична частина Черкас - під загрозою забудови

Історична частина Черкас - під загрозою забудови

Історико-археологічна зона Замкової гори в Черкасах опинилася під загрозою забудови. Ця територія представляє собою ділянку під Замковою горою, де 500 років тому стояв Черкаський замок. Нині тут пустир і кілька житлових будинків, один з яких приватне домоволодіння і два двоповерхові житлові будинки, де проживають до 100 жителів міста. Самі ж будинки мають історичну цінність, бо зводилися 100 років тому.

Кому належить земля під Замковою горою?

Під Замковою горою земельні ділянки мають чотири землевласники: три з яких мають статус приватної особи і одна в оренді у приватного підприємства. Найбільший шматок і найпривабливіший з точки зору бізнесу – це ділянка в 0,5 га, яка перебуває в оренду у ПП «Агропром-1992».

Три інші ділянки знаходяться у приватній власності: 0,16 га – Валентина Забєліна, 0,05 га – Петро Шевченко, 0,06 га – Володимир Зозуля.

Історична частина Черкас - під загрозою забудови 1

48-метровий готель «із кухнями»

Перша спроба забудувати територію під Замковою горою відбулася у лютому 2015 року. Ініціатором будівництва стало ПП «Агропром-1992». Ще 4 жовтня 2010 року Черкаська міська рада надала ПП «Агропром -1992» земельної ділянки на 49 років під розміщення готельного комплексу. П’ять років рішення лежало без діла. А тим часом у 2012 році міська рада ухвалила Генеральний план, який заперечував там будівництво висотних житлових будинків.

У лютому 2015 року на розгляд виконавчого комітету Черкаської міської ради винесли проект про надання містобудівних умов та обмежень на забудову цієї ділянки. «Агропром-1992» запропонував збудувати 48-метровий готель, у якому передбачалися санвузли і кухні. Будівництво такого готелю закрило б оглядовий майданчик із Замкової гори.

Під впливом громадськості виконавчий комітет не надав тоді забудовнику дозволу на містобудівні умови та обмеження. Однак міська рада проголосувала дати дозвіл на розробку Детального плану забудови території, який фактично дає відповідь на запитання, що і як там можна будувати.

Макет готелю, про який говорили в 2015 р.
Макет готелю, про який говорили в 2015 р.

Питання забудови ділянки – це питання часу.

Хто стоїть за ПП «Агропром 1992»? Родина Бурських – відомих у Черкасах забудовників. Засновником є Лідія Бурська, дружина Анатолія Бурського, який за часів президенства Януковича і губернаторства Сергія Тулуба очолював управління капітального будівництва Черкаської ОДА. Він є засновником і співвласником багатьох будівельних компаній. У період 2008-2014 років його фірми виграли тендерів на 160 млн грн. по ремонту лікарень, садочків, будівництву доріг тощо.

Підприємство «Агропром 1992» уже більше 10 років будує готель на території парку «Сосновий бір» у Черкасах.

Дружина колишнього депутата має власність в історичній частині Черкас

Валентина Забєліна – дружина Олега Забєліна – є власником 0,16 га ділянки, яка межує із ділянкою ПП «Агропром 1992». Раніше це був старий приватний будинок. Сам будинок давно розвалився, а земельна ділянка залишилася. Нині вона відгороджена парканом. На ній не ведеться жодні роботи.

Олег Забєлін - директор Центру дитячої та юнацької творчості. Цим закладом він керує уже 20 років. Неодноразово був депутатом міської ради. Балотувався від різних політичних структур – Партії промисловців і підприємців та ВО «Батьківщина».

Пятиповерхівка на історичних схилах

Друга спроба забудувати історичні схили Дніпра з’явилася на початку березня. Володимир Зозуля (власник земельної ділянки в 0,06 га) подав до міської ради заявку про надання містобудівних умов та обмежень щодо будівництва на зазначеній ділянці п’ятиповерхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями першого поверху. Поки що департамент архітектури не надав Володимиру Зозулі ніяких дозволів.

Історична частина Черкас - під загрозою забудови 3

Володимир Зозуля є засновником і співзасновником кількох компаній: «Сервіс Люкс», «Апельсин комфорт» і «Партнер Інтербуд».

У проекті «КУБ», що стартував за підтримки «Приватбанку», Володимир Зозуля просив надати кредит для створення робочих місць. Чи мав він на увазі питання будівництва чи розвиток готельного бізнесу – не сказано

Будівництво питання часу

Хоча поки що жодної будівельної техніки на цих територіях не з’явилося, але юридичне підґрунтя вже готується. Міська рада ухвалила рішення про розроблення Детального плану забудови території Замкового узвозу. Це перший крок, який може дати старт будівництву.

Земельна ділянка Зозулі\можливе місце будівництва
Земельна ділянка Зозулі\можливе місце будівництва

За словами головного архітектора міста, ця територія віднесена до так званої категорії Г-1, можливе розміщення у вищих поверхах житлової забудови. На першому поверсі – громадські установи. За детальним планом забудови, що розробляли два архітектори, там передбачена 2-3 поверхова забудова.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.