Гроші, акти, кримінал. Як на Черкащині освоюють бюджет (ч. 2)

Гроші, акти, кримінал. Як на Черкащині освоюють бюджет (ч. 2)

Позитивні наслідки децентралізації відчули не лише в обласному центрі: місцеві бюджети невеликих міст також зросли.  Звичайно, більшість містечок Черкаської області для реалізації дороговартісних проектів мають розраховувати на субвенції з центрального бюджету, але на щось незначне грошей цілком вистачає. Навіть на цьому «дрібязку» місцеві чиновники ласі поживитись до схочу.

Ми продовжуємо нашу розповідь про кримінальні справи відкриті за фактом зловживань службовим становищем та розкраданням бюджетних коштів.  І сьогодні мова піде про «великі» кримінальні та господарчі справи в невеликих містах.

Гроші, акти, кримінал. Як на Черкащині освоюють бюджет (ч. 2) 1

Почнемо із Жашкова, що є давньою вотчиною народного депутата від партії «Відродження» Валентина Ничипоренка.  1 грудня 2016 року місцеві господарники із комунального підприємства «Виробниче управління житлово-комунального господарства», що має монопольний статус на ринку водопостачання, уклало пряму угоду на суму 4,8 млн.грн, предметом якої стало технічне переоснащення мереж водопостачання міста. Підрядник – підприємство з Білої Церкви ТОВ «Метрополіс груп».  Проект мав реалізовуватись за рахунок державної субвенції, а також коштів Фонду регіонального розвитку.  Проте запланованого фінансування не отримав. Та цей факт не збентежив місцевих чиновників і вже 6 грудня, через 5 днів після укладання основної угоди, комунальники разом з власним підрядником підписали додаткову угоду, якою зменшили суму фінансування ледь не вдвічі, до 2,9 млн.грн. Найцікавіше в цій історії те, що після зменшення фінансування обсяг робіт не змінився. Мабуть, саме цей факт і зацікавив правоохоронців, котрі в ході розслідування ще й встановили, що передбачені роботи і не були виконані зовсім. Проте з бюджету підприємці протягом грудня минулого року отримали всі передбачені договором кошти. Наразі слідство у цій справі триває, а невстановлених посадових осіб підозрюють в розтраті бюджетних коштів, що підпадає під кваліфікацію частини 3 статті 191 кримінального кодексу України, тобто дії вчинені групою осіб. Покарання за цією статтею від 3 до 5 років.

Ще одна гучна справа із розряду «бюджетних» розслідується черкаськими правоохоронцями і пов’язана з реконструкцією скверу ім.Тараса Шевченка в Умані, про деталі якої ми вже писали. Лише нагадаємо, що там мова йде про 20 млн. гривень, направлених в 2016 році на будівництво фонтану, якого досі немає. «Ідейний» натхнених цього будівництва - Антон Яценко, ще один нардеп від партії «Відродження» кримінал довкола його дітища називає «замовним антипіаром» і обіцяє «відкрити» перлину вже в травні. Проте все це не відміняє взятих на себе підрядником обов’язків закінчити роботи до кінця грудня 2016 року, і не скасовує підписів чиновників під актами виконаних робіт, датованих тим же періодом.

Гроші, акти, кримінал. Як на Черкащині освоюють бюджет (ч. 2) 2

Своєрідно до освоєння коштів місцевого бюджету і державної субвенції підійшли і в місті Золотоноша. Там під новий рік успіли провести одразу дві вдалі господарські операції, що привернули увагу правоохоронців. Так, зокрема, 23 грудня 2016 року Управління житлово-комунального господарства Золотоніської міської ради в результаті проведеного тендеру уклало угоду, вартістю 18,5 млн.грн на реконструкцію полігону твердих побутових відходів для міста Золотоноша. Підрядник  - ТОВ «СП «Ековтор», що має чітоковиражене «донецьке» коріння.  2016 році фінансування за договором становило 3,1 млн. грн. Свої грошові  зобов’язання перед підрядником золотоніські комунальники чітко виконали, перерахувавши під Новий рік підряднику всю передбачену суму. Проте, як встановило слідство, фактично підприємці ніяких дій не вчинили, окрім як придбали в підприємства з ознаками фіктивності 22 147 м. куб. глини, місцезнаходження якої встановити слідчим не вдалось.

Гроші, акти, кримінал. Як на Черкащині освоюють бюджет (ч. 2) 3

Таким чином невстановлених посадових осіб управління ЖКХ підозрюють у злочині за все тією ж частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України. Золотонісці не перші комунальники в Україні, що потрапляють в поле зору правоохоронців, через відносини з ТОВ «СП «Ековтор». Підприємство на разі фігурує ще в одній кримінальній справі, фабула якої доволі схожа на Золотоніську. З 2015 року ділки будують полігон  твердих побутових відходів в м. Люботі, на Харківщині і в ході цих дій також «напрацювали» на кримінальне провадження.

Ще одним новорічним досягненням та трофеєм золотоніських господарників стали 27 млн.грн, рекордними темпами освоєні  ТОВ «Ресурстехнобуд» на реконструкції напірного колектора в середмісті районного центру.  7 грудня в результаті проведеного тендеру між комунальниками та ТОВ «Ресурстехнобуд», що вже стали популярними на Черкащині завдяки реконструкції очисних споруд у все тій же Золотоноші , був укладений договір на першу чергу реконструкції аварійного каналізаційного колектору по вул.Т.Шевченка.  Угодою передбачалися роботи на ділянці у 150 метрів, а також купівля матеріалів на майбутні стадії реконструкції, зокрема 7 тис.метрів поліпропіленових труб та декількох тисяч кубометрів піску.  З усім цим підприємці впорались менше ніж за місяць і вже до 29 грудня отримали на свій рахунок всі передбачені кошти. Така оперативність викликала запитання не лише у небайдужих громадян, а і у правоохоронців.  Станом на кінець грудня 2016 року передбаченого обсягу робіт виконано не було, так само як і не вдалось встановити місцезберігання  зазначеної кількості матеріальних ресурсів. Слідство у цій справі триває, а місцева влада намагається пояснити «збудженість» правоохоронців все тим же «політичним приводом» та анти піаром з боку певних народних обранців.  Куди все таки поділось під бій курантів майже 30 млн. бюджетних коштів, мають встановити правоохоронці.

Таким чином лише за навединими вище фактами правоохоронці розслідують  факти зловживання місцевими чиновниками та їх підрядниками при  освоєнні  майже 70 млн. бюджетних коштів. Яка вартість млявості чи то навпаки «активності» слідчих в тій чи іншій справі достеменно невідомо. Сподіваємось, що справжнім мотивом всіх проведених та запланованих слідчих дій у цих та інших справах є дійсно захист інтересів простих громадян, платників податків, що безпосередньо своїм гаманцем забезпечують підґрунтя всіх цих господарських  операцій.

Про те, як освоюють бюджет в Черкасах можна почитати ТУТ.

Артур Чемирис для Zabeba.li

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.