Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет

Як недавно писали колеги з «Наших Грошей» за останній рік в Україні правоохоронцям вдалось, так би мовити, «посадити» лише 6 осіб, спійманих на відповідних злочинах, що становить менше 1% всіх звинувачених.  Та навіть ті 600 осіб, котрим в 2016 році винесли підозру, - кумедна цифра. Не виключення і Черкащина. Ледь не щодня чи щотижня тут фіксуються ті чи інші  зловживання. Але протягом минулого року за розкрадання бюджетних коштів чи зловживання службовим становищем при їх освоєнні не покараний жоден чиновник.

Зростання місцевого бюджету, а як наслідок, і інтересу до його освоєння, призвело до збільшення кількості кримінальних проваджень  за статтями 191 та 364 кримінального кодексу, а саме привласнення або розтрата майна в результаті зловживання службовим становищем та зловживання владою або службовим становищем відповідно.

Спеціально для читачів Забеба.лі ми підготували добірку найбільш гучних та резонансних справ, що на разі розслідуються черкаськими правоохоронцями і в матеріалах яких мова йде про заволодіння нашими з вами коштами.

Почнемо з кримінальних проваджень, що розслідуються в обласному центрі за фактом розкрадання коштів місцевого бюджету, котрий за останні два роки забезпечив фінансове зростання та покращення матеріального стану не однієї знаної в місті родини.

Без сумніву, найбільш гучною і резонансною справою в місті є так звана «справа Трояченко».  Нагадаємо, протягом 2014-2015 років чиновники департаменту Житлово-комунального комплексу уклали ряд договорів на ремонт мереж зливової каналізації з молодою підприємницею Наталією Трояченко, що, за версією слідства, не мала жодних технічних засобів та професійних навичок  для виконання даних підрядів. Не залучала вона ніби то і найманої праці.

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет 1

У результаті проведених оперативно-слідчих дій правоохоронці винесли підозру не лише самому «підряднику», а і начальнику управління вуличної інфраструктури департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради Сергію Отрешку. Обоє зараз знаходяться під вечірнім домашнім арештом. Сергій Володимирович продовжує виконувати свої службові обов’язки, проте щовечора, до 7-мої години, має поспішає додому, аби виконати ухвалу суду.

Дії Отрешка і Трояченко кваліфікують згідно частини 5 статті 191, тобто розтрата майна в особливо великих розмірах (мова про 619 тис. грн), вчинена організованою групою осіб. Найбільш сувора «інтерпретація» дії, що підпадають під цю статтю Кримінального кодексу. «Світить» фігурантам провадження  від 7 до 12 років з конфіскацією майна. Наразі це чи  не єдине «свіже» кримінальне провадження в регіоні, по якому винесена підозра хоч комусь. Проте варто зауважити, що справа має чіткий політичний та «бізнесовий» слід і «ожила»  після зміни влади в місті.

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет 2

Пов’язана з вуличною інфраструктурою міста Черкас і ще одна справа, котра була порушена не так давно. Мова про встановлення огороджувальних парканчиків довкола проїзної частини міста. Саме в рамках розслідування цього провадження, порушеного 13 січня 2017  року, в стінах Черкаської міської ради не так давно пройшов обшук, котрий, проте, особливого успіху не мав.  «Виловом» правоохоронців тоді стали документи пов’язані з виконанням даного підряду, а також особисті речі директора департаменту житлово-комунального комплексу, зокрема його візитівка.

Згідно з фабулою справи ще один молодий підрядник - фізична особа-підприємець Степанцов Антон Миколайович, здобувши в результаті проведеного аукціону право на виконання підряду з встановлення огорожі, загальною вартістю 2 млн. 399 тис. грн. та отримавши протягом 2016 року з них на власний рахунок трохи більше 1 млн, в ході безпосередньо виконання робіт завищив їх вартість, чим завдав збитків місцевому бюджету в особливо великих розмірах (мова про суму більшу, ніж півмільйону гривень). Крім того, в сприянні таким діянням приватного підприємця підозрюють і невстановлених посадових осіб Черкаської міської ради.

Фігурант справи до цього не залучався до робіт за кошт місцевого бюджету та був зареєстрований підприємцем лише за два тижні до оголошення аукціону на встановлення вищезгаданих парканчиків. Степанцова пов‘язують з відомою в місті підприємницею та колишнім депутатом обласної ради Світланою Трофімовою. Трофімова є одним з інвесторів нещодавно відкритого торгівельного центру Depo’t, при зведені  якого ніби то було перераховано до місцевого бюджету 7 млн.грн пайової участі.

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет 3

 

Наразі в місті активізувалися представники підрядника, котрі поспіхом встановлюють передбачені договором парканчики, зокрема в районі 3-тьої міської лікарні Швидкої допомоги. Чи допоможе це фігурантам уникнути відповідальності і чи фіксуватимемо ми подальший рух в цьому проваджені покаже час. Але старт від правоохоронців виявився жвавим і видовищним.

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет 4

Не менш ефектно, проте з невідомою долею ефективності, проходить справа стосовно заволодіння коштами при ремонті вулиці Небесної Сотні та вулиці Толстого. Майже одразу після проведення обшуків в департаменті ЖКК по справі Степанцова правоохоронці знову завітали до чиновників. Цього разу в рамках вже іншого провадження. Нібито в останні дні грудня підприємства, що пов’язують з відомим в місті бізнесменом Володимиром Халаєм, отримали кошти за виконані роботи на ділянках двох вулиць міста, проте по факту ніяких робіт при цьому не зробили. Уже за кілька днів після проведених слідчих дій рух по вулиці Небесної сотні перекрили і підрядник наглядно приступив до виконання договору.

Нашуміла  і справа пов’язана з розкраданням коштів при мощені тротуарної плитки в середмісті Черкас.  26 липня 2016 року працівниками Національної поліції в Черкаській області почато кримінальне провадження, кваліфіковане згідно частини 2 статті 364 кримінального кодексу України. Правоохоронці підозрюють посадових осіб підприємства ТОВ «Баласт 2012», з якими КП ЧЕЛУАШ у квітні 2016 року уклало договір на поточний ремонт пішохідних тротуарів, у розкраданні бюджетних коштів. За версією слідства, використовуючи для мощення плитку невідповідну вимогам договору та підписаних актів виконаних робіт, підприємці ніби то завдали збитків місцевому бюджету у розмірі майже 760 тис. грн. Звинувачення ґрунтувалось на проведеній незалежній експертизі на встановлення марки бетону з якого власне і була виготовлена плитка. Згідно результатів ділки використовували суміш що не відповідає передбаченій марці В30.

Гроші, акти, кримінал. Як в Черкасах освоюють бюджет 5

Цікаво, що вже після початку слідства справою стрімко зацікавилася Служба безпеки України.  Звернувши увагу на черкаські тротуари працівники СБУ також встановили факт розкрадання коштів, проте у підрядника є своя візія, котру підтримують і місцеві чиновники. На відміну від правоохоронців, підприємці апелюють до власної експертизи, котра не знайшла ніяких невідповідностей.  Останні декілька місяців руху в цій справі не фіксується, чія ж експертиза в решті-решт виявиться більш «переконливою» для судді покаже час.

Це далеко не всі кримінальні провадження стосовно дій черкаських чиновників та їх підрядників. З одного боку правоохоронці працюють, не покладаючи рук. Проводяться слідчії дії, обшуки, експертизи і тому подібні речі, що б мали втішати серця небайдужих мешканців. Боротьба триває. Проте ефективність цієї боротьби, особливо в світлі кількості підозр та звинувачувальних актів, викликає певні питання. Залишається сподіватись лише на те, що кожна слідча дія і активність правоохоронців роблять навколобюджетний бізнес недобросовісних чиновників та підприємців не таким вже рентабельним.  В наступних наших матеріалах ми розповімо вам про справи в регіонах, що рухаються більш мляво, хоча сумам, що там фігурують позаздрить не один потенційний корупціонер.  

Артур Чемирис для Zabeba.li

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.