Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень?

Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень?

Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень?

Із самого початку 2017 року Служба автомобільних доріг в Черкаській області на папері декламує бажання серйозно вдарити по обласному бездоріжжю. Згідно з програмою закупівель САД на поточний рік, головний акцент зроблено на двох дорогах державного значення: Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя та Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань.

Так, згідно з оголошеними на початку лютого тендерами, у цьому році планується відремонтувати 43 км. За попередніми оцінками таке задоволення коштуватиме близько 512 мільйонів гривень.

При цьому варто розуміти, хоч торги оголошені і у потенційних учасників уже залишається не так багато часу на формулювання та подання власних пропозицій, абсолютно всі суми, які фігурують в САД, наразі є віртуальними, тож вищезгаданий «удар» поки що є не більш, ніж замахом.

Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень? 1

На початку лютого Служба автомобільних доріг в Черкаській області оголосила 5 тендерів на поточний середній ремонт автодоріг державного значення в Черкаській області.

Так, планується відремонтувати відразу 32 кілометри дороги Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя. На проведення відповідних робіт 3 лютого оголошено 3 тендери, які загалом «важать» на космічні для області 382 мільйони гривень. Тобто в середньому один відремонтований кілометр дорожнього покриття тут вартуватиме близько 12 млн.

6 лютого ще 2 тендери оголошено на середній ремонт дороги Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань (загалом 11 кілометрів за 132 млн грн).

Кінцеві терміни подання тендерних пропозицій збігають в першій половині березня, аукціони в ідеалі мають стартувати в середині квітня.

Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя

Усі 3 ділянки дороги Н-08 пролягають на черкаському Лівобережжі.

Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя (через м.Кременчук) на ділянці км 109+600-км 120+800 попередньо оцінюється в 141,71 млн грн. Це найдовший (11 км) і відповідно найдорожчий фрагмент робіт. Закладено середню вартість одного кілометра дороги в 12,9 млн грн. Кінцевий термін подання тендерних пропозицій – 11 березня, аукціон заплановано на 18 квітня.

Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя (через м.Кременчук) на ділянці км 98+000-км 109+600 має очікувану вартість у 131, 72 млн грн. Тут один кілометр попередньо коштує 11,9 млн грн. Кінцевий термін подання пропозицій – 9 березня, аукціон повинен стартувати 14 квітня.

Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-08 Бориспіль-Дніпропетровськ-Запоріжжя (через м.Кременчук) на ділянці км 87+300-км 98+000 оцінюється в 108,6 млн. грн. Вартість одного кілометра дороги – 10,8 млн грн.  Кінцевий термін подання пропозицій – 7 березня, старт аукціону – 12 квітня.

За вищезгадані кошти технічним завданням на дорозі Н-08 передбачено холодне фрезерування покриття при глибині 11 см,  планування та укріплення узбіччя щебенем, встановлення бортових каменів, регенерація та укладання конструктивних шарів дорожнього одягу товщиною 20 см, влаштування вирівнювального шару та верхнього шару покриття товщиною 5 см, а також нанесення дорожньої розмітки та влаштування однобічного металевого  огородження та встановлення напрямних пластикових стовпчиків.

Цікаво, щодо кожного з вищезазначених тендерів 1, 3 та 6 березня до Антимонопольного комітету надійшли скарги від ТОВ СДВ- ГАРДЕН. Про це підприємство ми вже писали раніше: фірма скаржилася щодо умов тендерів на ремонт інших двох доріг держзначення на Черкащині. Після задоволення скарги підприємство з невідомих причин своїх пропозицій на торги так і не подало.

Цього разу представники підприємства заявляють про ігнорування запитів учасників та дискримінаційні вимоги у тендерній документації. Наразі всі 3 скарги очікують на рішення комісії АМКУ. У разі прийняття до розгляду тендер буде фактично заблокованим на час розгляду.

Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань                                   

Цьогоріч планується відремонтувати 3 фрагменти автодороги Н-16 на Правобережній Черкащині.

Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень? 2

Про відрізок Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла- Умань км 83+700-км 89+700 ми вже писали в попередньому матеріалі. Нагадаємо, 49-мільйонний тендер наразі заблокований через скаргу одного з учасників до АМКУ. Засідання комісії із розгляду скарги відбудеться сьогодні, 7 березня.

Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань на ділянці км 12+300 - км 23+062 попередньо оцінюється в  119,85 млн грн. У середньому кілометр цієї дороги «важить» на 11,9 млн грн. Кінцевий термін подання пропозицій – 16 березня, аукціон повинен стартувати 21 квітня.

Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань на ділянці км 24+236 - км 25+440 орієнтовно коштуватиме 12,66 млн грн.. Це найменша і відповідно найдешевша ділянка ремонту протяжністю близько 1 кілометра.

Холодне фрезерування 4,5 см (при цьому на дорозі Н-08 – 11 см – ред.), влаштування вирівнювального шару із гарячої крупнозернистої асфальтобетонної суміші при ширині укладання 4,5 м, влаштування верхнього шару покриття товщиною 5 см із гарячої асфальтобетонної суміші. Також передбачено нанесення розмітки та встановлення огорожі.

Що перейшло з минулого року в нинішній

Як ми вже писали раніше, попри амбітні плани, із запланований 34,5 км у минулому році вдалося зробити близько 7 км дорожнього полотна, в першу чергу на  Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань (на ділянці км 41+265 — 48+985 трудиться ПП «Дорстрой»). У цьому році роботи повинні продовжитися.

У 2017 триватимуть ремонти ділянок дороги  Н-01 Київ-Знам’янка, які вже були розіграні (км 205+280 – км 213+000 – ремонтує підприємтво «Трансстроймеханізація», ділянку км 232+280 – км 241+622 – компанія ПБС) восени.

Які дороги планують відремонтувати на Черкащині за півмільярда гривень? 3

Отже, учасники ринку ремонту автодоріг на низькому старті, у них всі і все готово до освоєння рекордних бюджетів. Проте, як ми писали, кошти досі носять суто віртуальний характер, підправлений політичним популізмом. Чиновники по всій області упевнено декларують світле майбутнє черкаських автошляхів, посилаючись на програму уряду і тендерні оголошення. Проте ця сама риторика спостерігалась і в минулому році,  результатом якого стало 7 кілометрів капітального полотна, інспектувати яке прем’єр-міністр довелось на гелікоптері. 

Що далі? Сподіваємось, що в цьому році таки вдасться отримати та освоїти хоча б  більшу частину забюджетованих коштів.

Володимир Поштовий

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.