У Черкасах не можуть поділити обслуговування 500 ліфтів

У Черкасах не можуть поділити обслуговування 500 ліфтів

Наприкінці лютого мешканці більше півтисячі багатоповерхових будинків, що знаходяться на балансі   комунального підприємства «Соснівська служба утримання будинків» були неприємно здивовані інформацією про те, що з дня на день  у їхніх будинках можуть бути відключені ліфти.  

Власники квартир, що до цього особливо не переймалися питаннями, хто і як обслуговує їхні внутрішньо будинкові мережі, були поставлені перед фактом, що угода з технічного обслуговування та диспетчеризації ліфтів в їх будинках закінчується, а нової поки так і не вдалось підписати.  Саме так коротко і лаконічно «сформулювали» суть проблеми керівники Соснівського СУБу. Ніби то підрядник, що до цього надав ці послуги, а це СРБП «Черкасиліфт», вирішив значно підняти власні тарифи. За легендою Романа Моторного, керівника СУБу, на такі умови, виходячи з інтересів простих мешканців багатоповерхівок,  комунальне підприємство пристати не могло. Саме тому і виникли складнощі. Проте вже 1 березня  керівник підприємства-підрядника СРБП «Черкасиліфт» що погружувало «залишити» мешканців Соснівського району Черкас  без благ цивілізації, тріумфально повідомив про те, що «ліфтовий апокаліпсис» відміняється і з їхнім підприємством таки підписали угоду.

Як добре відомо, просто керуючись інтересами мешканців, ніхто нічого не робить, особливо комунальники. Відповідно, всю цю історію можна розглядати не в «романтичному» світлі  директора СУБу  Моторного, а через призму бюрократичних та тендерних процедур, що розпочались ще на початку року, а заяви про «відключення» та боротьба ніби то за «інтереси абонентів»  стали лиш публічним апогеєм цієї історії.

За часів “господарювання” в Черкасах Сергія Одарича в місті було створено три Служби утримання будинків - “Соснівську”, “Придніпровську” та “Митниця”. Відповідно приватними структурами був розподілений і ринок надання “сопутніх” послуг цим комунальним структурам, зокрема і технічного нагляду та диспечеризації ліфтів. Комунальникам з “Соснівки” та “Придніпровки” послуги традиційно надавало СРБП «Черкасиліфт», а на території “Митниці” працювали “ліфтярі” з ПП “Кит-3”. Проте час не стоїть на місці, реформа житлово-комунальної галузі потрохи та просуваєтся. Кількість багатоповерхівок на балансі СУБів стрімко зменшується. Результатом зменшення підвідомчих будинків стала ліквідація КП “Служба утримання будинків “Митниця”, багатоповерхівки з їхнього балансу передадуть на баланс КП “Соснівська СУБ”.

Проте якщо будинки можна передати без зайвого клопоту простим рішенням чиновників, то от з підрядниками справа набагато складніша. Перерозподіл ринку завжди викликає певні труднощі та негаразди. Так сталося і цього разу. Об’єднавши два СУБи чиновники “з’єднали” і “ринок”, на якому традиційно працювало два підрядники, і тепер мав залишитись лише один. Не маючи особливих успіхів в кулуарних перемовинах, вирішено було віддати все на відкуп “конкурентній боротьбі”. “Молоді і амбітні” представники ПП “Кит-3” мали б довести своє право посісти місце давнього гегемона СРБП «Черкасиліфт», не лише словом, а і ділом.

Ще 26 грудня 2016 року працівники Соснівського СУБу оголосили тендер на закупівлю послуг з технічного осблуговування ліфтів. Комунальники свідомо не стали ділити закупівлю на два лоти, дозволивши таким чином обом підрядникам “утримати” ринок. Боротьба мала розгорнутись не на жарт.

Так і сталося. В результаті жвавого аукціону цінові пропозиції конкурентів “упали” майже на 25%. Найменшу пропозицію запропонувало “новостворене” ТОВ “Управляюча компанія Черкаська служба утримання будинків”, директор та одноосібним власником якого є Бойко Юрій Анатолійович. Повний тезка відомого регіонала до цього був директором нашумілого в місті підприємства "ЕЛЕКТРОМОНТАЖ - 424", котре входить до орбіти колишнього депутата міської ради Володимира Халая, та має чималий шлейф комунальних підрядів та різного роду судових спорів. Підприємство змогло “перебити” пропозицію  СРБП «Черкасиліфт» та зупинилось на ціннику у 2, 85 млн, таким чином “зекономивши” у загальній вартості майже 1 млн. “комунальних” гривень.

У Черкасах не можуть поділити обслуговування 500 ліфтів 1

За “новоспеченістю” та назвою підприємства відслідковуєтся ПП “Кит-3”. Саме у цього підприємства автор найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції мав би орендувати нежитлові приміщення для забезпечення власної діяльності та роботи диспетчерського пункту.

У Черкасах не можуть поділити обслуговування 500 ліфтів 2

Таким чином об’єднавши авторитет "ЕЛЕКТРОМОНТАЖ - 424" та досвід ПП “КИТ-3”, “колабораціоністи” з  ТОВ “Управляюча компанія Черкаська служба утримання будинків” ніби то як здобули перемогу в “конкурентній боротьбі”. Проте, починаючи з 7 лютого, коли був проведений аукціон, договір з переможцем так і не був підписаний. Зрозуміло, що після цього дня  в дію вступили зовсім не прозорі та трансперентні методи визначення переможця. “Кулуарні” розбори наслідків проведеного аукціону проявилися лише в кінці лютого і одразу у формі ультиматумів та погроз з боку СРБП «Черкасиліфт». І як бачимо, обраний метод виявився більш, ніж вдалим.

Не витримавши обструкцію переможеного гегемона, замовники таки дали слабину і 1 березня 2017 року оголосили про скасування закупівлі, в результаті якої міг би бути зекономлений 1 млн.грн. Офіційною причиною стало “скорочення видатків”. Яким чином могли “скоротитись” видатки закладені до тарифного платежу кожного мешканця багатоповерівки з балансу Соснівського СУБу пояснити на самому підприємстві нам так і не змогли.

В коментарі нашому виданняю працівники тендерного комітету підтвердили той факт, що з  СРБП «Черкасиліфт» була укладена “додаткова” угода, термін дії якої наразі невідомий. “Монополіст”  зміг утримати звичний ринок за допомогою “звичних” механізмів впливу.

Без сумніву вже найближчим часом буде оголошений повторний тендер, котрий “формалізує” та “закріпить” досягнуті домовленості. Проте, як бачимо, першочерговим у цій історії є зовсім не економія коштів, котра виявилась для чиновників та  їх підрядників зовсім недоречною. Ми продовжуємо слідкувати за розвитком цієї історії, та вже зараз можна стверджувати що бенефіціаром всього цього є зовсім не простий мешканець 7 поверху будинку на Митниці. Вигодонабувачі продовжують шукати оптимальний шлях “злиття” двох ринків та забезпечення виживання в нових умовах всіх “зацікавлених” осіб.

 Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.