Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці

28 лютого, в останній день зими, міськвиконком ухвалив рішення про перекриття вулиці Небесної сотні в центрі міста. Рух транспорту тут буде обмежений 3 місяці, до 28 травня. Рішення мотивоване проханням підприємця, який здійснює капітальний ремонт  дорожнього покриття на вулиці.

Загалом ніби нічого дивного, якби не одне «але», у п’ятницю, 24 лютого, в Департаменті житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради відбувся санкціонований обшук. Хоч співрозмовники нашого видання із стін установи стверджують, що директор департаменту Олександр Яценко не виглядав збентеженим і жартував із правоохоронцями, поки вони працювали в нього в кабінеті, підстави для хвилювання і чиновників, і підрядників все ж є.

Обшук здійснювався в рамках розслідування кримінального провадження за ч.4 ст 191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), що було відкрите ГУНП в Черкаській області.

Як інформують джерела в правоохоронних органах, наразі розслідується факт присвоєння бюджетних коштів невстановленими особами під час ремонтних робіт на двох об’єктах в місті: ділянки вулиці Небесної Сотні (від бульвару Шевченка до Благовісної) та вулиці Толстого (від вул. Різдвяної до вул. Горького).

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці 1

Договір на виконання капітального ремонту вулиці Небесної Сотні був укладений між департаментом ЖКК та  ТОВ “Дорожньо-будiвельне управлiння”, 24 жовтня 2016 року.  11 листопада підприємство отримало аванс у розмірі 1,9 млн грн. На сайті «Прозорро» зазначається, що орієнтовна вартість робіт 6,6 млн грн. У поліції вважають, що роботи по цьому об’єкті виконані не в повному обсязі, а з огляду на стан вулиці – то не виконані взагалі.

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці 2

Загалом по факту роботи на відрізку стартували лише 27 лютого, вже після обшуків у міській раді. На засіданні виконкому чиновники обмовилися: ремонт на ділянці нібито буде здійснювати підприємство «Черкаси-Інтерстрой». Насправді, наразі жодних коштів на КР це підприємство не отримувало, і скоріш за все це звичайна «оговорка по Фрейду», бо обидві фірми входять до орбіти відомого місцевого бізнесмена, колишнього депутата міської ради Володимира Халая.

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці 3

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці 4

Халай є директором «Черкаси-Інтерстрой», щодо «Дорожньо-будiвельне управлiння» то його засновником та кінцевим бенефіціаром значиться Оксана Іванівна Бабенко, яка, очевидно, є родичкою цивільної дружини Халая – Олени Іванівни Бабенко.

Олена Іванівна Бабенко свого часу була співвласником та бухгалтером підприємства «Техбуднагляд»,  а зараз фігурує в числі засновників підприємства «Черкаси-Доргстрой», які також повязують з Володимиром Станіславовичем.  До недавніх пір останнє підприємство було прописане за адресою вул. Корольова, 38, там же зараз зареєстроване уже «Дорожньо-будiвельне управлiння»

Щодо іншої вулиці, якою зацікавилися правоохоронці, вул Толстого, то її ремонтом займалося підприємство «Динамiчне п-во” Електромонтаж-424″. Договір на виконання робіт був укладений між департаментом ЖКК та цим підприємством у червні 2016 року. Восени  «Електромонтаж-424″ було перераховано 1,6 млн грн. авансу.

Єдиним власником цього підприємства є вже згаданий Володимир Станіславович Халай. У 2014 році  підприємство займалося обслуговуванням ліфтів СУБ «Митниця». Також в Черкасах «Електромонтаж-424» відомий, як будівник у своєму роді унікального (можливо, найдорожчого в історії міста) туалету в парку Хіміків. Роботи по зведенню вбиральні стартували ще в 2014 році, і тривають досі. Наразі проект оцінюють в майже 1 млн грн.

Після обшуку в міськраді Черкас екс-депутат почав ремонт вулиці 5

Наразі доволі важко спрогнозувати, як закінчиться розслідування поліції: чи будуть доведені підозри і чи буде наслідок у вигляді покарання винуватців. Зазначимо лише, що обшуки в кабінетах черкаської міської ради наразі ризикують отримати постійний характер.

Також минулого тижня правоохоронці здійснили санкціонований обшук в тому ж таки департаменті ЖКК. Він стосувався можливого заволодіння невстановленими особами бюджетних коштів при встановленні огорож довкола проїзної частини міста. У 2016 році у КП “ЧЕЛУАШ” вилучили стоси установчих документів і печатки різних відомств, а в горезвісному департаменті ЖКК шукали докази по кримінальному провадженні відкритому за фактом зловживання службовим становищем. За результатами останнього - директору управління вуличної інфраструктури ЧМР Сергію Отрешку було оголошено про підозру.

Також спрогнозуємо, що обшуки можуть відбутися знову. Правоохоронці підозрюють, що в ході ремонту даху гуртожитків по вулиці Смілянській були привласнені кошти, а роботи були виконані не в повному обсязі. Замовником робіт є все той же департамент ЖКК. Нині справа розглядається у суді.

Валентин Коваль

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.