У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн

У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн

У серпні минулого року обласна рада ухвалила вкрай амбітну програму співфінансування ремонту доріг державного значення на Черкащині. Згідно з документом у 2016-2017 роках передбачалося відремонтувати 34,5 км обласних доріг, освоївши 235 млн грн. При цьому лише 10% від такої солідної суми мали скласти кошти облбюджету, всі інші – від держави.

Попри те, що на папері все виглядало просто чудно, по факту дорожникам прийшлося тяжко. За осінь вдалося провести аукціони лише на 3 ділянки із запланованих 6. Більше того, уже після торгів з переможцями довгий час не укладалися договори і роботи ніяк не могли стартувати, оскільки виявилося, що кошти, вписані у програму, по суті більше є віртуальними, ніж реальними. Як наслідок, у 2016 році вдалося відремонтувати лише близько 6,7 км дорожнього полотна із запланованого.

Попри відсутність серйозних успіхів і реальних грошей, у Службі автомобільних доріг області готові продовжувати боротьбу з ямами. У 2017 році має продовжитися ремонт двох ділянок дороги Н-01 Київ-Знам’янка, які вже були розіграні (км 205+280 – км 213+000 – ремонтує підприємтво «Трансстроймеханізація», ділянку км 232+280 – км 241+622 – компанія ПБС), також триватимуть роботи на відрізку Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань (на ділянці км 41+265 - 48+985 трудиться ПП «Дорстрой»), який восени проінспектував сам Володимир Гройсман. Наразі чи то випадково, чи то ні, найбільш успішно в дорожників виходить трудитися саме на останньому відрізку, на якому якраз і відремонтовані вищезгадані 6 з лишком кілометрів.

У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн 1

Хто ремонтувати ще дві ділянки (Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла- Умань км 83+700-км 89+700 та Н-01 Київ- Знам'янка км 216+000-229+780) досі невідомо. Тендери на проведення робіт мали відбутися ще в листопаді минулого року, але через «несприятливі погодні умови» були перенесені на 2017 рік. Проте станом на 27 січня торги досі не відбулися.

Що і за скільки будуть ремонтувати на останніх «програмних» ділянках, та чому знову відтерміновано дату відкритих торгів – читайте далі.

Що і за скільки треба зробити?

Наприкінці минулого року Служба автомобільних доріг в Черкаській області оголосила два тендери на поточний середній ремонт автомобільної доріг державного значення. Так, очікувана вартість робіт на дорозі Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла- Умань на ділянці км 83+700-км 89+700 сягає 49 066 255 грн, ремонт окремих ділянок Н-01 Київ- Знам'янка км 216+000-229+780 оцінюється в 87 875 451 грн.

Аукціони по обох тендерах розігруються за системою європейських торгів, а отже, ще до старту самої процедури імена її учасників уже були відомі. Торги мали стартувати ще 20 січня, але були заблоковані через скарги до АМКУ одного з учасників, якого САД не допустив до аукціону.

Технічним завданням на поточний середній ремонт обох доріг передбачено холодне фрезерування при глибині 4,5 см, планування та укріплення узбіч відходами фрезерування асфальтобетону товщиною 12 см, влаштування вирівнювального шару із гарячої дрібнозернистої суміші , влаштування верхнього шару покриття товщиною 5 см із гарячої асфальтобетонної суміші ЩМА-20, встановлення бортових каменів, а також нанесення розмітки. Виконання робіт буде здійснюватися на одній половині проїзжої частини доріг з рухом транспорту по другій половині.

У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн 2

На дорозі Н-01, крім вищезазначеного також передбачено засипання промоїн і ям щебенем, стабілізацію грунтової основи земляного полотна георешіткою, влаштування підстильного шару основи зі щебеню товщиною 20 см та нижнього шару основи дорожнього одягу з товщиною 18 см. На дорозі Н-16 передбачено також встановлення 12 дорожних знаків.

Виконання всіх робіт на одному кілометрі дороги Н-16 Золотоноша-Черкаси-Сміла- Умань буде коштувати в середньому 8,16 млн грн, аналогічного відрізку окремими ділянками Н-01 Київ-Знам'янка – 6,76 млн грн.

Готовність виконати роботи водночас на обох ділянках виявили 4 підприємства: ТОВ Трансстроймеханізація, ТОВ ГЛАВШЛЯХБУД, ПП ДОРСТРОЙ та ТОВ "ДП "АЛЬКОР". Пропозиції останнього були відхилені у обох випадках тендерним комітетом через невідповідність кваліфікаційному критерію тендерної документації «наявність обладнання та матеріально-технічної бази».

У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн 3

Після цього (15 лютого) підприємці вирішили звернутися в Антимонопольний комітет із скаргою зобов’язати замовника торгів скасувати відхилення пропозицій підприємства.

Представники «АЛЬКОР» заявляють, що надали замовнику довідку, згідно з якою мають необхідні для участі в торгах транспортні засоби. Але незважаючи на це, все рівно були «забраковані» тендерним комітетом. «АЛЬКОР» також зазначає, що конкуренти із «Трансстроймеханізація» не надали договір про оренду техніки, а «Дорстрой» не надав договір про надання послуг машинами вказаними у довідці. «Главшляхбуд» в складі тендерної пропозиції не надав документів, які б свідчили про закупівлю необхідних для проведення робіт будівельних матеріалів. Попри це, підприємства були допущені до аукціону.

Комісія АМКУ прийняла обидві скарги до розгляду: засідання призначено на 3 березня. До того часу тендери залишаться фактично заблокованими. При цьому свою скаргу щодо тендеру на Н-01 «АЛЬКОР» відкликав уже 17 лютого, не дивлячись на це, тендер досі залишається заблокованим, проте, схоже, найближчим часом все ж відбудеться.

Варто відзначити, ще раніше, у грудні минулого року, із скаргою в АМКУ щодо обох тендерів звернулося ТОВ «СДВ- ГАРДЕН». Ремонтники стверджували, що замовником встановлено дискримінаційні вимоги, які унеможливили участь компанії у аукціонах. Скарги були розглянуті 16 та 17 січня, АМКУ задовольнив вимоги і зобов’язав САД внести зміни до документації, але і після цього «СДВ- ГАРДЕН» свої пропозиції до дедлайну так і не подало. Причини – невідомі.

Вірмени, нардепи та болгаро-італійці: хто збирається ремонтувати?

Як ми вже згадували вище, свої тендерні пропозиції на обидва аукціони будали 4 підприємства. ТОВ Трансстроймеханізація, ТОВ ГЛАВШЛЯХБУД, ПП ДОРСТРОЙ та ТОВ "ДП "АЛЬКОР. При цьому останні, після відмови від участі в торгах на ремонт відрізку Н-01, в разі позитивного рішення АМКУ зможуть поборотися лише за ремонт Н-16.

Власне, ДП «АЛЬКОР» на відміну від інших – 100% дебютант черкаських земель. Це підприємство зареєстроване в Києві. Власником компанії із статутним капіталом в 2,3 млн грн. є екс-жителька Луганська Лусіне Цоколян. Вона також є співвласником ТОВ «Дорбудтехнологія» разом з екс-депутатом Луганської міськради від Партії регіонів Тіграном Кочаряном. Також Цоголакянам належить ТОВ «Дорбудальянс» і ТОВ «Дорбудіндустрія», кінцевим бенефіціаром яких є громадянин Росії Грігор Мкртчян. У серпні минулого року «АЛЬКОР» отримав 105 млн грн. на ремонт траси Шостка-Кролець.

Допущені до торгів ТОВ Трансстроймеханізація, ТОВ ГЛАВШЛЯХБУД, ПП Дорстрой – компанії прекрасно знайомі із черкаськими дорогами. Про звитяги бравих хлопців ГЛАВШЛЯХБУД, які в минулому році спеціалізувалися на підрядах з міського бюджету Черкас, «Забеба» вже писала в своїх матеріалах про «тендерні дива», тож не будемо зупинятися на ньому детально.

ПП «Дорстрой», яке вже ремонтує один із фрагментів дороги, включеної до програми спів фінансування, належить Роберту Григоряну, екс-депутату Христинівської райради від «Партії регіонів». Наразі підприємство “Дорстрой” за 23,6 млн займаєтсья капітальним ремонтом вулиці Героїв Дніпра у Черкасах.

ТОВ Трансстроймеханізація також працює задля покращення доріг області. Ця компанія за своїм походженням є найбільш екзотичної із числа всіх претендентів. ТОВ «Трансстроймеханізація», яка прописана в Києві, заснована болгарською компанією «АО Гражданметропоставка» (з 2002 року зареєстроване в Софії) та чорногорським підприємством «АО Комунспецмонтаж ЛТД» (з 2002 року в місті Бар). Кінцевим бенефіціаром «Трансстроймеханізації» є громадянин Італії, житель Риму Пізолато Цельсо. Директором компанії з капіталом в 15 млн грн є уродженець Черкас Володимир Василенко. За останні 5 років підприємство отримало підрядів на 146,78 млн грн.

На перемогу в аукціоні на ремонт Н-01 Київ- Знам'янка км 216+000-229+780 претендує також Івано-Франківське підприємство ПБС. Фірму контролює нардеп від БПП Олександр Шевченко. Раніше він керував відомим курортом «Буковель». У 2015 році ПБС виграв тендер на 200 млн грн на ремонт дороги Івано-Франківськ – Львів.

У Черкасах ніяк не вирішать, хто відремонтує дороги за 137 млн грн 4

Варто відзначити, що у вересні 2015 Олександр Шевченко разом з губернатором Черкащини Юрієм Ткаченком та нардепом Сергієм Рудиком приїздили в Смілу. Тоді Шевченко пообіцяв відремонтувати трасу Київ – Знам’янка за «львівською новітньою технологією».

Варто сподіватися, що обидва тендери таки відбудуться на початку весни, на кону – майже 140 млн грн. Проте навіть успішні проведення тендерних процедур не гарантує виконання договорів майбутніми підрядниками. Справа за головним – реальними коштами. Поки планове фінансування цих видатків не підкріплені нічим, окрім добрих намір чиновників. Обєктивно, розраховувати Черкащині на «живі» гроші в такій кількості варто не раніше 3 кварталу, і то за умов стабільної політичної ситуації і збереження пріорітетів Уряду в питаннях покращення дорожньої інфраструктури. Майбутній підрядник буде змушений тримати кулаки за стабільність та «благополуччя» Володомира Гройсмана та його команди.

Ну а поки, залишається лише чекати на черговий тріумфальний звіт, скажімо, нардепа Сергія Рудика, про «залучені» десятки мільйонів на ремонт доріг. Обмеженому колу виборців достатньо буде і цього.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.