Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах?

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах?

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах?

Черкаси уже другий місяць лихоманить. Причиною всьому – рішення міської ради від 12 грудня 2016 року «Про розробку детального плану забудови території  між вулицями Дахнівська, Соснівська та автодорогою Н-16». Фактично це рішення дало «зелене світло» до забудови одного з мікрорайонів міста, який славиться своїм цілющим повітрям, сосновим лісом та пляжною зоною.

Як тільки в інтернеті з’явилася презентація, що один із забудовників має намір звести на Дніпрових кручах висотки в 12-16 поверхів, торгівельні центри, магазини, парковки тощо, то відразу проти цього рішення постала громадськість, жителі міста, політичні партії і депутати.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 1

Хто ж насправді стоїть за забудовою рекреаційного мікрорайону «Соснівка»?

Найцікавіше, що в орбіту забудовників потрапили компанії, засновники яких мають яскраво виражену політичну приналежність до «Фронту змін» Арсенія Яценюка та партії «Наш край».

Старт забудови «Соснівки» дала обласна влада. У 2015 році обласна влада провела конкурс на оренду  так званої «Дачі Андреєва», розташованої в мікрорайоні «Соснівка» посеред 100-річного лісу. Участь у конкурсі виявили бажання взяти три компанії: ПП «Міськбуд-плюс», ТОВ «Метал і Ко» та ПП «Гостинний двір». Останнього до конкурсу не допустили через формальні причини.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 2

Згодом виявилося, що всі три компанії пов’язані між собою через систему засновників. Самі ж засновники є активістами місцевих осередків політичних партій «Наш край», «Народний фронт», БПП та «Удар».

Нині найважливішу роль у цьому всьому процесі відіграє директор КП «Готель Дніпро» Борис Лєбедцов. Саме з його подання земельна ділянка під дачеєю Андреєва перейшла до ПП «Міськбуд-Плюс».

Хто такий Борис Лєбедцов?

Нині Борис Лєбедцов очолю обласне комунальне підприємство готель «Дніпро». Саме цьому підприємству належала так звана «Дача Андреєва» - невеличкий комплекс будівель, розташований у мальовничому мікрорайоні «Соснівка». Контракт із ним укладав голова обласної ради Олександр Вельбивець, представник Блоку Петра Порошенка.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 3

У період 2010-2014 років Борис Лєбедцов був депутатом Черкаської міської ради. Обрали його від «Фронту змін» (нині «Народний фронт», очолюваний Арсенієм Яценюком). У 2013 році він разом із своїми однопартійцями, серед яких був Андрій Ковальчук (запам’ятаємо це прізвище!), перейшли у фракцію Партії регіонів.

На місцевих виборах 2015 року представники «Фронту змін» у міській ТВК симпатизували кандидатам в міські голови від БПП і «Батьківщини».

Учасники конкурсу, які пов’язані між собою

Як ми вже зазначали вище, історія із забудовою  розпочалася ще у 2015 році, з конкурсу на оренду дачі Андреєва. Участь у ньому взяли три компанії: ПП «Міськбуд-плюс», ТОВ «Метал і Ко» та ПП «Гостинний двір». Останню зняли з участі, за ніби формальні порушення. Керівник цієї компанії Олександр Чуприна (теж запам’ятаємо це прізвище!) згодом виступив проти забудови, а також почав критикувати своїх конкурентів.

Перемогу отримав ПП «Міськбуд-плюс». Непримітна компанія, яка має в Черкасах кілька земельних ділянок. Одна з них розташовано прямо на березі Дніпра поряд із «Соснівкою». Декілька років тому фірма мала проблеми із податківцями, які в судовому порядку намагалися стягнути заборгованість. Нині ця компанія заявляє про можливість освоєння мільйонних інвестицій.

Засновниками ПП «Міськбуд-плюс» є дві особи: Анастасія Буцаровська та Анатолій Теличенко. Останній засвітився на місцевих виборах, ставши членом міської ТВК від партії «Народний фронт». Згодом він був замінений на Руслана Сотуленка, який нині обіймає посаду заступника міського голови і відповідає за напрямок ЖКГ. Політична пов’язаність цих людей очевидна.

Анатолій Теличенко має відношення до низки компаній: ПП «Благоустрій», ПП «Саме клінінг» та ТОВ «Брілюкс». Ці компанії мають підряди на прибирання муніципальних приміщень, а також тісно співпрацюють з місцевими СУБами (РЕУ) в сфері прибирання прибудинкових територій. Куратором черкаських СУбів є заступник міського голови Руслан Сотуленко. Найцікавіше, що одним із співзасновників ТОВ «Брілюкс» є Олександр Чуприна – співзасновник і директор ПП «Гостинний двір», компанію яку зняли з конкурсу за формальними причинами.

Під час громадських слухань саме представники клірингових компаній прийшли до зали і виступали за забудову «Соснівки».

Але повернемося до іншої фірми, яка брала участь у конкурсі. Засновником ПП «Метал і Ко» є Олександр Олененко. Адвокат. Політичний діяч. Активіст. На останніх виборах балотувався на посаду міського голови Черкас від партії «Наш край».  Нині він представляє на всіх масових заходах інтереси забудовника – ПП «Міськбуд-плюс». Можна зробити висновок, що всі, хто брав участь у конкурсі (і навіть відсторонене ПП «Гостинний двір») мають спільних засновників та представників.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 4

Шукайте жінку, яка «є всюди»

Найцікавішим у цій ситуації є прізвище жінки – Анастасії Буцаровської. Вона не має профілів у соціальній мережі, проте судячи з Єдиного державного реєстру, є засновницею понад 5 різноманітних компаній. Проживає у Києві по вулиці Г. Сковороди. У політичних «тусовках» участі не приймає.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 5

Свого часу вона була директор і засновником ПП «Агрополіс», засновником якого є Андрій Ковальчук, колишній депутат міської ради від «Фронту змін». Пригадуєте це прізвище? Однопартієць і колега по партії з Борисом Лєбедцовим – директором обласного КП «Готель «Дніпро».

Також Буцаровська є директором іншого підприємства – ПП «Міжнародні транспортні перевезення» -, де співзасновником є все той же Андрій Ковальчук. Зв'язок невідомої леді із «сірим кардиналом» черкаського політикуму є очевидним.

Політичний підтекст ігор навколо «Соснівки»

Але повернемося до постаті Олександра Олененка (партія «Наш край») і його компанії «Метал і Ко». Директор фірми є Галина Галаган – активістка місцевого осередку партії «Наш край». Вона балотувалася від цієї політичної сили до міської ради, але не стала депутатом.

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 6

Вона є засновником громадської організації, яка виступає за чисте довкілля і проти будівництва Канівської ГЕС. Цинізм ситуації, що її однопартієць і роботодавець Олександр Олененко бажає забудувати рекреаційну частину Черкас – мікрорайон «Соснівка». Співзасновником громадської організації є Дмитро Лукашенко, директор КП «Черкаські ринки». На останніх виборах він балотувався до міської ради від БПП «Солідарність».

Галина Галана є також співзасновником ПП «Грандіс-плюс», де співзасновником є відома нам Анастасія Буцаровська.

Із  коловороту прізвищ можна зробити висновок, що за дерибаном соснових лісів у Черкасах стоять представники партії «Наш край», Блок Петра Порошенка та «Фронт змін». Але при цьому не варто скидати відповідальність із тих, хто 12 грудня підтримав проект «Про розробку детального плану забудови території  між вулицями Дахнівська, Соснівська та автодорогою Н-16».

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 7

Які політичні сили стоять за знищенням «Соснівки» у Черкасах? 8

Як бачимо, свої голоси «За» віддали 30 народних обранців. Утрималися 3 представники «Самопомочі» та 1  депутат від «Укропу».  Нині  представники деяких політ сил («Свобода», ПВД, «Черкащани») заявляють, що стали жертвами певного «шулерства» і проголосували за проект, не зрозумівши в чому його суть.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.