У Черкасах зупинки пріорітетніші за жертв насилля

У Черкасах зупинки пріорітетніші за жертв насилля

Одним з найбільш дискусійних та «багатостраждальних» пунктів недавньо прийнятої Програми соціально-економічного розвитку було питання будівництва спеціально «кризового» центру для жертв сімейного насильства. І якщо багатомільоні видатки на різного роду «футуристичні» оглядові колеса і льодові палаци депутатами закладались та підтримувались без особливих питань, то от з «кризовим» центром виникли проблеми.

Попередні 5 млн грн скоротили в більш ніж десять разів, віддавши перевагу, зокрема, ремонту зупинок громадського транспорту. Чому так трапилось, - розбиралася Zabeba.

Про необхідність створення в Черкасах спеціалізованого центру для жінок, які постраждали від насильства, говорять давно. Своєрідний притулок для таких наразі існує лише на базі черкаської мережі ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ/СНІДОМ), що вже давно вийшла за рамки підтримки лише хворих на ВІЛ та СНІД. Наразі, в організації зазначають: їм тісно. На 30 квадратах нині вживаються 4 жінки із двома дітьми, в той час, як про випадки сімейного насильства протягом року повідомляють сотнями.

Лише у цьому році по питанню зявилася конкретика, підкріплена цифрами: у проекті ПСЕРу фігурували 5 млн грн. видатків на ремонт приміщення, що мало бути облаштоване під такий центр.

Допомогти реалізувати «мрію» ГО «Черкаська мережа ЛЖВ» у Черкасах взялася громадський активіст КМГО "Молода Черкащина" Тетяна Кавальчук. Саме вона у кінці листопада 2016 року зареєструвала на сайті міськради петицію.

У Черкасах зупинки пріорітетніші за жертв насилля 1

Під петицією підписалися необхідні 250 осіб. Але пройти неушкодженою через депутатські «фільтри» їй не вдалося. На бюджетній комісії, пропоновану суму конкретно скоротили, «зекономивши» більш ніж 4 мільйони. Із них 2 – направлять на ремонт приміщень Комітетів самоорганізації населення, ще 2 млн грн додали на ремонт зупинок громадського транспорту.

Як ми вже писали раніше, на ці роботи протягом 2016 року було витрачено майже 10 млн грн, а "екслюзивним" підрядником виступало приватне підприємство, директором якого є помічник голови бюджетної комісії Юрія Тренкіна – Євгеній Щербина. Підприємство, нагадаємо, зареєстроване за місцем громадської приймальні депутата.

Заради справедливості зазначимо, що в депкорпусі від самого початку не були в захваті від ідеї спрямувати таку серйозну суму на потреби громадської організації, хоч і з благородною метою.

Один з тих, хто був категорично проти – «свободівець» Максим Шило.

У Черкасах зупинки пріорітетніші за жертв насилля 2

- Я не підтримав те, щоб громадській організації виділяли бюджетних 4 мільйони гривень фактично на ремонт власного приміщення. Я вважаю це зайвим витрачанням коштів, адже їх краще спрямувати на утеплення дитячих садочків, шкіл чи на ремонт доріг, - говорить депутат.

На його думку, перед тим, як надавати будь-яку фінансову допомогу певній організації, потрібно звертати увагу на вид її діяльності та ефективність роботи.

У підсумку в остаточному варіанті було ухвалено виділення лише 400 тисяч. Голова організації «Черкаська мережа ЛЖВ» Олена Стрижак зазначає, що цієї суми вистачить лише на оформлення проектно-коштористної докумертації на капремонт приміщення під центр. Цей процес триватиме два місяці. А вже до кінця року у приміщенні планують зробити ремонт.

У Черкасах зупинки пріорітетніші за жертв насилля 3

Стрижак зазначає, що на площі в 600 кв. м зможе розмістити, як мінімум 50 жінок. Саме ж приміщення належить міськраді.

- Ми це приміщення орендуємо в департаменту економіки та розвитку. Саме на минулому засіданні сесії міськради нам його віддали за пільговою ціною – 1 гривня на рік. Я гадаю, що в 2017 році ми зробимо ремонт і зможемо запуститися в новому приміщенні. А поки триватимуть ремонтні роботи, будемо своїми силами облаштовувати приміщення та переїжджати, - говорить Стрижак.

Якщо на ремонт приміщення кошти БО Черкаська мережа ЛЖВ пообіцяла міська влада, то зі щорічним утриманням питання вирішуватимуть інакше.

- Ми порахували, що це близько 500 тисяч на рік. У нас буде мінімум чотири джерела фінансування: місцевий бюджет, міжнародні донори, приватні особи і бізнес, - говорить керівниця. Фінансової підтримки для матеріально-технічного забезпечення шукатимуть теж у цих джерел.

Про закиди щодо доцільності вона наводить аргументи. Так, за минулий рік у невеликій кімнаті, де нині функціонує жіночий кризовий центр, проживало 16 осіб. Нині мешкає 4 жінки, ще дві вагітні просять про надання їм притулку, але поки це не в силах організації.

А от в новому центрі буде 50 місць. Олена Стрижак каже, що ці місця будуть постійно заповнені, адже жінок, які звертаються за такою допомогою – багато. Лише за 10 місяців минулого року в місті зафіксували 1347 випадків насильства у сімї.

У планах БО – надавати послуги для жінок безкоштовно. Але кажуть, що все залежатиме від фінансових можливостей та спонсорської допомоги.

Насамкінець зазначимо, що у світлі ненайкращих перспектив виконання показників наповнення бюджету і явно «дефіцитної» програми соціально-економічного розвитку, реальність реалізації проекту реконструкції центру в цьому році викликає певні сумніви. Виготовлена проектно-кошторисна документація може пилитися роками в застінках департаменту соціальної політики. Єдине, що є в активі в ініціаторів проекту, це «слово» місцевих чиновників, про те, що кошти, які були зняті на засіданні бюджетної комісії, будуть нібито «повернуті» протягом року. Яка ціна цих слів - покаже час. А ми продовжуємо слідкувати за розвитком подій.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.