Як в Черкасах майно громади продають

Як в Черкасах майно громади продають

Протягом чотирьох років міська влада Черкас має намір продати 57 приміщень комунальної форми власності. Майже усі об’єкти пройдуть через механізм викупу нинішніми орендарями. Відповідне рішення у вівторок, 14 лютого, ухвалив виконавчий комітет Черкаської міської ради. Наступне слово за депутатами міської ради.

Необхідність прийняти це рішення під час засідання виконкому озвучив секретар міської ради Олександр Радуцький. За його словами, треба таким чином «наповнювати бюджет розвитку міста».

З 57 об’єктів, що виставляються на продаж:

12 викуповуються громадськими організаціями, які мають орендну плату значно нижчу, ніж ту, що платить бізнес;

3 приміщення хочуть купити підприємства, до яких мають відношення чинні депутати міської ради;

4 об’єкти викуповують громадські організації, засновниками яких є колишні чиновники і екс-депутати міської ради.

Механізм викупу

Міська рада Черкас має у своїй власності понад 300 приміщень, які здає в оренду підприємцям релігійним і громадським організаціям. Кошти від ренти надходять до міського бюджету.

Орендар має право першочергового викупу об’єкту, внісши відповідно 25% поліпшень від його оціночної вартості. Приміром, підприємець взяв в оренду приміщення, зробив капітальний ремонт, встановив сантехніку, замінив підлогу чи стелю, облаштував нову систему опалення. Це зветься поліпшення.

Усі поліпшення фіксуються, складаються акти. Надалі відбувається оцінка майна. Рішення щодо продажу і за якою ціною приймає виконавчий комітет.

Таким чином більшість орендарів  стають власниками муніципальних приміщень.

Схема досить законна і проста. Орендуєш, вносиш поліпшення і викуповуєш.

Хто стоїть за викупом деяких об’єктів?

12 об’єктів з 57 мають намір викупити громадські організації. Самі ж ГО, будучи неприбутковими організаціями, сплачують оренду в 3-5 разів менше, ніж бізнес. Це передбачене Методикою нарахування орендної плати.

Найцікавішим у цій ситуації, що громадські організації, які мають значно меншу орендну плату, знаходять кошти на ремонти і згодом на викуп. До деяких громадських об’єднань мають відношення колишні депутати міської ради і екс-чиновники різних рівнів.

Громадська організація «Комітет самоврятування громади» має намір викупити три приміщення. Усі вони розташовані у центрі міста. Це підвали і перші поверхи будівель. Загальна площа – понад 180 м. кв.  Засновниками громадської організації «Комітет самоврятування громади» є два колишні депутати міської ради Валерій Вишиваний та Андрій Ковальчук. Третій засновник – Юрій Гончаров працював заступником міського голови, а нині є директором КП «Центральний стадіон». До ради організації також входять ще два колишні депутати міської ради Руслан Стемповський та Сергій Марченко.

Переважно усі договори оренди на всі ці приміщення укладалися у 2015-2016 роках.  Сума сплати за метр квадратний від 7 до 15 грн (в залежності від розташування). У той час, як вартість комерційної нерухомості – від 130 грн за м. кв.

ГО «Комітет самоврятування громади» має в оренді ще одне приміщення – частину будівлі колишньої бази однієї із Служб утримання будинків (РЕУ). Тому не виключено, що скоро це приміщення так само буде викуплене громадською організацією.

Громадська організація Черкаська обласна федерація Тайських бойових мистецтв «Лао-Муей» має намір викупити 100 квадратів підвалу у центрі міста – за 200 метрів від будівлі міськвиконкому і обласної ради. Керівником організації є Володимир Даманський, а лідером – Володимир Скубаєв. Бійці організації свого часу були помічені в мітингах на підтримку президента Віктора Януковича. 

Громадська організація Черкаська обласна федерація Тайських бойових мистецтв «Лао-Муей»  орендує у міської ради 5 приміщень у різних районах міста. Там розташовані клуби з бойових мистецтв, йоги, тайського боксу тощо. Сама організаціє діє із середини 90-х років.  Оренда одного метра квадратного коливається від 8 до 80 грн. Одне з п’яти орендованих приміщень (саме там, де розташований головний офіс федерації) мають намір викупити спортсмени.

Понад 100 квадратів на центральній вулиці Черкас – бульвару Шевченка – має намір викупити Черкаське обласне відділення міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Очолює громадську організацію Володимир Гудзенко, екс-депутат міської ради від Партії регіонів. У минулому він був заступником директора департаменту ЖКК. Нині Фонд орендує це приміщення за майже 3 000 грн на місяць, або по 30 грн за квадрат. У той час, як поряд комерційна нерухомість орендується за 130-200 грн за м. кв.

Родичі Володимира Гудзенка є співзасновниками підприємства, яке займається аптечним бізнесом.

Громадська організація «Українські інновації» має  бажання придбати орендоване приміщення в понад 500 м. кв у самісінькому центрі Черкас. Це частина приміщення колишнього РЕУ-5. Переважно склади і ангари. Нині ГО орендує ці приміщення за трохи більше 2 600 грн. на місяць (фактично 5 грн за м. кв.)

Серед співзасновників ГО є Дмитро Лукашенко. Він очолює комунальне підприємство «Черкаські ринки». На останніх виборах балотувався до міської ради від БПП «Солідарність».

«Українські інновації» орендують ще одне приміщення у Південно-західному районі міста по вул Ярославській. Щоправда поки що викуповувати цей об’єкт вони не мають бажання.

Два приміщення загальною площею в 300 м. кв. має намір викупити черкаська міська молодіжна громадська організація «САНТА». Перше приміщення в 281 м. кв розташоване в мікрорайоні «Д» на розі Подолінського та Надпільної. Друге приміщення в 20 м.кв. на самісінькому Центральному ринку м. Черкаси. Оренда плата за це приміщення не перевищувало 80 грн за м. кв. У той же час, як поряд здається комерційна нерухомість вартістю 200-250 грн м. кв.

Засновником і директором громадської організації є Олена Васілєва. Вона ж керує ТОВ «Мегасервіс 99», основним видом діяльності якого є роздрібна торгівля продуктами харчування та напоями. ТОВ «Мегасервіс 99» орендує у міської ради ще одне приміщення по вулиці Дашкевича.

У другій частині ми розповімо по ті приміщення, які через підконтрольні підприємства хочуть придбати депутати Черкаської міської ради.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.