Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони

Якраз перед початком «екшен»-частини сесії Черкаської міськради  із трибуни виступав громадський активіст Сергій Гончар. Він закликав депутатів не підтримувати Програму соціально-економічного розвитку (ПСЕР), оскільки, це, мовляв, засвідчить конфлікт інтересів. Не будемо зараз зупинятися на юридичних нюансах, а виділимо головний посил із слів Гончара. За словами активіста, кошти, які депутати закладають в програму соціально-економічного розвитку, потім все рівно осідають в їхніх кишенях, проходячи через підприємства, які пов’язані з народними обранцями.

Як відомо, закликів активіста депутати не почули і віддали 30 головсів за ПСЕР на 2017-2019 роки. «Забеба» розбирається, з ким із народних обранців пов’язані підприємства, які в минулому році були у фаворі у міської влади і що цим підприємствам світить із нового бюджету.

У 2015 році на вибори до міської ради Юрій Тренкін ішов як генеральний директор товариства "Реал Ассетс", що спеціалізується на виробництві  хімречовин та пластмасу, торгівлі товарами господарського призначення. Наразі за Тренкіним, що є членом фракції ВО «Батьківщина» в раді, пов’язують місцеві «харчові підприємства», зокрема «Хлібний Дім-України».

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони 1

Проте варто звернути увагу на дещо іншу сферу діяльності. За адресою громадської приймальні депутата (м. Черкаси, вул. Гагаріна, 73) прописане підприємство "Промбуд Індустрія". Його директором є помічник і друг Тренкіна – Євгеній Щербина.

Протягом 2016 року підприємство в якості субпідрядника КП ЧЕЛУАШ отримало на встановлення та ремонт зупинок громадського транспорту близько 10 мільйонів гривень. Ще 7 млн «Промбуд Індустрія» отримала від Сосніського СУБ (директором є ще один «батьківщинівець» Роман Моторний) на обслуговування систем водопостачання та послуги з прибирання міжбудинкових територій.

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони 2

Новий рік обіцяє як мінімум не гірші перспективи для товариша депутата і, очевидно, самого пана Юрія. 1 лютого під час засідання бюджетної комісії, головою якої, до речі,  є сам Тренкін, було вирішено спрямувати додатково 2 млн грн на ремонт зупинок громадського транспорту. Загалом видатки на це в 2017 році сягнули 2,7 млн грн.

Крім того, як вже неодноразово повідомлялося, до кінця березня на зупинках в Черкасах планують розмістити графік руху транспорту. Цю функцію офіційно покладено на КП ЧЕЛУАШ, на балансі якого перебувають об’єкти, проте цілком можливо, що в підсумку субпідряд на проведення цих робіт також  дістанеться "Промбуд Індустрії".

Відзначимо, що зупинки, які закріпилися у сфері впливу Тренкіна і Ко по місту влучно використовуються як платформа для реклами партія «Батьківщина» та «мясних» підприємств, пов’язаних з депутатом.

Свій голос в графі «За» під ПСЕР поставив і БПП-шник Володимир Бурячинський – відомий в місті бізнесмен, в орбіту якого входять відразу кілька підприємств-фаворитиів міської влади.

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони 3

Так, одне з них, «Компанія-Текс» було ліквідоване ще на початку минулого року. Підприємство спеціалізувалося в першу чергу на покращенні мереж зовнішнього освітлення. На межі 2015-2016 років на відповідні роботи «Компанія-Текс» отримала з бюджету 22 млн грн.

Правонаступником цього підприємства є ТОВ "АБК Електро-Буд". До травня минулого року Бурячинський був серед засновників компанії. Уже після юридичного відходу від справ Бурячинського, у липні 2016 року підприємство виграло тендер на здійснення капремонту вулиці Оборонної, яка, до речі, пролягає в межах округу від якого пан Володимир був делегований до ради.  Ціна питання – 14 млн грн.

У  2016 році ношу «Компанія-Текс»  з реконструкцій мереж зовнішнього освітлення перебрало інше  підприємство з орбіти Бурячинського - «ГЕОБУДСЕРВIС ПЛЮС". На підряди з виконання цих робіт підприємство отримало 10,4 млн грн

Кульмінацією тендерних звитяг команди Бурячинського став доволі непримітний аукціон на реконструкцію мереж зовнішнього освітлення по вулиці Смілянській. Родзинка кишенькового (1,4 млн) по міркам міста тендеру в тому, що він по суті був розіграний двома вищезгаданими підприємствами, які, крім всього, ще й поєднує один номер телефону, закріплений за обома юрособами.

Перспективи компаній з орбіти Бурячинського на 2017 рік поки що невідомі, але сумніватися в тому, що в них все буде добре, мабуть, не варто.

Підтримав ПСЕР своїм голосом і депутат-радикал Станіслав Лукирич. До його сфери впливу давно зараховували КП ЧЕЛУАШ, а колишнього директора підприємства, Олександра Плюту, називали його креатурою. Наразі ж і сам Лукирич має посаду в КП: у січні депутат став заступником директора.

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони 4

Про те, як ЧЕЛУАШ збиралися піднімати з колін, ми вже писали, тож зупинимося на приватних структурах, які успішно співпрацювали з комунальниками в минулому році. У першу чергу тут варто відзначити «Колтех-Транс» - підприємство, що було кинуте виконувати бажання міського голови  - щільно вкривати тротуари міста плиткою. На виконання цього завдання за результатами тендеру на рахунки підприємства було спрямовано майже 5 млн грн.

Варто зазначити, що директором підприємства є невідомий широкому загалу чоловік на імя Сергій Колісніченко. Він же значиться і керівником ТОВ «Лимож». Статутний капітал обох підприємств в сумі близько 2,4 тис. грн.

«Лимож» у минулому році отримав на проведення ремонтних робіт вулиць міста близько 4,5 млн грн., ще майже 6 млн грн. чекає на підприємство у 2017 році, вони будуть сплачені за капремонт вулиці Хоменка. Щодо «Колтех-Транс»  - то в новому році в них теж однозначно все буде добре. У новій ПСЕР спрямують на тротуари міста 10 млн грн, частина з яких однозначно ляже на рахунки цього підприємства, оскільки, як засвідчив рік 2016-й, воно одне з двох «ексклюзивних», які претендують на виконання подібних робіт в місті.

Програма соціально-економічного розвитку точно не образить і славний ЧЕЛУАШ: на придбання нової техніки для підприємства витратять 20 млн грн. Також автопарк підприємства може поповнитися двома легковими автомобілями.

Серед тих, хто підтримав ПСЕР, і представники формальної опозиції – члени фракції «Партії вільних демократів». У кулуарах депутати цієї політсили пояснили своє голосування «принципом»: мовляв, підтримувати спочатку не збиралися, але через хаос, який посіяли активісти в залі засідань, наперекір всьому висловилися «За». Загалом доволі слабеньке виправдання, тим більше згодом у партії підтвердили, що збиралися голосувати за ПСЕР ще до початку засідання.

Бенефіціари з мандатом: кому йдуть черкаські мільйони 5

Депутат від ПВД Олександр Згіблов є директором ТОВ "Група Венето", підприємства підконтрольного відомому бізнесмену Михайлу Бродському.

Влітку минулого року ТОВ "Група Венето" отримало близько 1 млн грн. від департаменту освіти і гуманітарної політики на на реконструкцiю дитячих майданчиків ДНЗ №35 і №18, Крім того, договір уклав ще один розпорядник бюджетних коштів - місцевий спортивний ліцей.  Він перерахував трохи більше півмільйону на реконструкцію спортмайданчика.

Крім всього, новою ПСЕР передбачено виділення майже 15 млн грн. на облаштування дитячих та спортивних майданчиків.

Зазначимо також, що кілька депутатів працюють у комунальних підприємствах. «Порошенківець» Олександр Савенко очолює «Службу чистоти», «батьківщинівець» Олексій Мельник та «Свободівець» Андрій Куча (за ПСЕР не голосував – ред.) є заступниками директора КП «Дирекція парків». Окрім того депутат від ПВД Альона Цегвінцева є завідувачем дитячого садочка № 73. Зрозуміло, що кожен з них прямо зацікавлений у покращенні матеріального стану своїх установ.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.