Асфальтний пиріг від шефа. Плани на 2017 рік

Асфальтний пиріг від шефа. Плани на 2017 рік

Вчора, 13 лютого, в атмосфері справжнього рок-концерту,  зі штурханиною та під акомпанемент гучних гітарних партій депутати Черкаської міської ради прийняли Бюджет розвитку та Програму соціально-економічного розвитку на 2017-2019 рік. Документ особливої цінності не лише для  забезпечення життєдіяльності міста, а і рентабельності цілого ряду бізнесів, зокрема і з ремонту дорожнього полотна. З передбачених в бюджеті 656 млн.грн на всі видатки – близько 200 млн буде  «реверсно» конвертовано в асфальтобетон.      

Сума, що виділяється на цілі в цьому році співставна з сумами минулорічними. Важко не погодитись, що в 2016-му влада задала непоганий темп ремонту доріг. Посадові особи місцевого самоврядування тішаться самі і тішать нас тим фактом, що в рік мавпи «укатали» в асфальт чи не найбільше грошей в Україні… Суб’єктивно, досягнення так собі, але спробуємо розділити радість, хоча для цього в «керманичів» є їхні підрядники, про яких ми писали в нашому минулому матеріалі  «Асфальтний пиріг від шефа. Результати 2016 року».

Отже, вже ухвалена Програми соціально-економічного розвитку на 2017-2019 рік містить «асфальтних» видатків місцевого бюджету на дві сотні мільйонів гривень.

Крім того, планується залучення суттєвих субвенцій з центрального бюджету, зокрема на коштовний ремонт вулиці Першотравневої. Принаймні про такі домовленості  з Міністром інфраструктури Омеляном заявляв народний депутат Олег Петренко. Ще до формуванні фінансових документів та затвердження бюджетів владці поспішали визначити підрядників для найбільш «ласих» дорожніх робіт 2017 року.

Серед переможців все ті ж обличчя, що і в минулому році. Вже заявлену вище вулицю Першотравневу ремонтуватиме Володимир Халай та його ПП «Черкаси-інтерстрой». Вартість угоди майже 46 млн.грн. Скільки реально коштів зможуть освоїти покаже час.

Не менш коштовний підряд з ремонту вулиці Сумгаїтської вже отримав беззаперечний переможець минулорічних «змагань» за місцеві кошти ТОВ «Главшляхбуд». Ціна питання – 47,3 млн.грн. На відміну від ремонту Першотравневої за кошт державного бюджету, тут мова про кошти саме місцевих платників податків, тому ймовірність їх освоєння є значно вищою.

Право на ремонт другої черги бульвару Шевченка в 2017 році здобуло підприємство, пов'язане з Анатолієм Бурським, «Автомагістраль-Центр». Бюджет – «скромні» 19,7 млн.грн за 1 кілометр  центральної вулиці міста.   Сподіваємось, що клопоту з цим підрядником в Анатолія Васильовича Бондаренка буде значно менше.

 

Характерним і вартим уваги є те, що всі три тендери, загальною вартістю майже 113 млн грн, компанії буквально «розіграли» між собою. В результаті «напружених» торгів жоден з учасників не зробив жодного кроку на пониження власних стартових пропозицій.

Асфальтний пиріг від шефа. Плани на 2017 рік 1

 

Крім того, підрядників для ремонту ряду вулиць в 2017 році, міські чиновники обрали ще восени минулого року, оголосивши 6 тендерів в останній день дії старого Закону «Про державні закупівлі» - 29 липня 2016 року.

Асфальтний пиріг від шефа. Плани на 2017 рік 2

 

 

Так, право на ці підряди здобули вже згадані вище ТОВ «Автомагістраль-центр», ПП «Черкаси-інтерстрой», а також ТОВ «Лимож», що пов'язують з інтересами депутата міської ради Станіслава Лукирича.

З яким фінансовим результатом закінчиться 2017 рік для перелічених вище підприємств, підприємців та їх кураторів - покаже час. Потоки «децентралізації» вже не такі бурхливі, а увага до них все більша і не лише з боку небайдужих містян та активістів. Чи вдасться успішно та без клопоту освоїти заплановані 200 млн і чи залишиться недовершений ремонт бульвару Шевченка (найбільшим «проколом» співпраці влади і її підрядників) - демонструватиме цей фінансовий рік.

Наразі ж уже можна припустити підрядників для левової частки підрядів 2017 року, як видно з аналізу «конфігурація» бенефіціарів виконання мером своїх обіцянок незмінні. Рік має бути вдалим.

Асфальтний пиріг від шефа. Плани на 2017 рік 3

 

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.