До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд

8 лютого Соснівський районний суд Черкас закінчив розгляд справи приватного підприємця Юрія Кравця проти Черкаської міської ради. Кравець вимагав визнати недійсним рішення міської ради від 17 листопада про призупинення дії допорогів для закупівлі в системі “Прозорро”. Розгляд справи тривав майже 90 днів, попри встановлений законом термін в один місяць.

В результаті суд вимоги позивача задовольнив у повному обсязі, навіть з бонусом: «скасувавши» рішення «Про здійснення електронних закупівель у м. Черкаси». Таким чином суддя Соснівського суду Романенко залишив місто без допорогових закупівель, проте за результатами розгляду справи юристи Міської ради «рекомендуватимуть» розробити нове рішення відповідно вимогам чинного законодавства

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд 1

Судова тяганина навколо допорогових закупівель через систему «Прозорро» почалася в Черкасах 27 листопада 2016 року, через 10 днів після того, як  25 голосами місцевих депутатів був ухвалений внесений «з голосу» проект рішення «Про внесення змін…», яким, фактично, «призупинялися» робота місцевих розпорядників з системою при здійсненні допорогових закупівель. Рішення було сприйнято бурхливими оплесками чиновників, що були присутні на тій сесії. Справа в тім, що протягом шести місяців, з травня по листопад, місцеві  «замовники» спромоглися провести менше 40 закупівель, в той час як, скажімо, в Дніпрі кількість подібних операцій за аналогічний термін вимірялась тисячами.

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд 2

Вже після скасування обов’язку здійснювати конкурентні закупівлі місцеві чиновники протягом місяця уклали  «вручну» майже втричі більше угод, ніж перед цим  спромоглися провести торгів. Загальна вартість 106 договорів склала 13 млн. 607 тис.грн

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд 3

 

Проте в таких діях ні чиновники, ні депутати не вбачали нічого поганого. Мовляв, система недосконала і не дає вчасно та ефективно освоювати кошти місцевого бюджету, зокрема їх «надлишок» під кінець року.  Обранці повсякчасно та публічно звинувачували «Прозорро» в зриві тих чи інших важливих закупівель, як то кисневий апарат, через що загинули б пацієнти, чи миючі засоби, що змусило батьків «здавати» власні кошти. Проте апеляції місцевих активістів, що все це не має відношення ні до «Прозорро» взагалі, ні до допорогових закупівель зокрема, почуті не були. Так само без уваги залишилась і решта дій направлена на збереження роботи системи в місті.

Тепер же місцеві чиновники «заряджені» розробити проект, що відповідатиме, зокрема, Законодавству України в сфері регуляторної політики.Крім того юрист відділу юридичного супроводу Анатолій Стойко на своїй сторінці повідомив про те, що вони не рекомендуватимуть міській владі подавати апеляцію до рішення суду. Також відреагувала і директор департаменту економічного розвитку ЧМР Ірина Удод, заявивши, що її працівники неодмінно дотримаються всіх вимог Законодавства при підготовці та ухваленні нового рішення.

Суддя вбачає, що рішення стосовно допорогових закупівель носить явні ознаки регуляторного акту, відповідно має бути додержана спеціальна процедура його публікації. Зокрема, необхідно розробити аналіз регуляторного впливу, пройти спеціальний розгляд на профільній комісії місцевої ради та оприлюднити проект акту для прийняття пропозицій. Приймати пропозиції та зауваження варто протягом 1-3 місяців. Всього цього в травні 2016 року зроблено не було. Цікаво, що за більш ніж рік  «мерства» Анатолія Бондаренка чиновниками було оприлюднено лише три проекти регуляторних актів, хоча, по суті, таких має бути в десятки разів більше.

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд 4

Що ж далі? На наш погляд, є декілька варіантів розвитку подій і жоден з них не забезпечує місту «прозоррого» майбутнього.

Похідним і беззаперечним є те, що процедура прийняття нового рішення міською радою затягнеться на довгі місяці. В світлі цього, прихильники  «Прозорро» явно терплять поразку у грі з досвідченими та «підкованими» місцевими чиновниками. Єдине на що залишається розраховувати - це певні репутаційні втрати для політиків, які, не добираючи слів та методів, робили все від них залежне аби система  так і не запрацювала, зокрема, покриваючи саботаж з боку безпосередньо розпорядників місцевих коштів. Проте навіть такі сподівання є доволі сумнівними в контексті світоглядних «парадигм» цільового електорату теперішньої міської влади. Більшості містян мало цікаві подібні проблема, а тим паче - механізмами освоєння бюджетних коштів. Турбує  інше – результат, а  він, очевидно,  є. Якою ціною і якою «маржою» для середньостатистичного чиновника та депутата - справа вже інша.

Відповідно, наступні кроки «поборників» «Прозорро» мало вплинуть на ситуацію в найближчому майбутньому.  Проте, без сумніву, практика протистояння між владою та активістами продовжуватиметься в тому ж руслі,  і, скоріш за все, повернуться із зали суду до зали засідань ради чи виконавчого комітету.

На фоні всієї цієї «возні» політиків з активістами, вже точно ніщо не завадить чиновникам спокійного та «розважено» освоювати бюджет 2017 року. Вже 13 лютого чергова сесія міської ради має розглянути Бюджет розвитку на 2017 рік. Проблем з цим виникнути не має. «Публічне» обговорення так званого ПСЕРу чи не вперше за останні роки пройшло майже, як по маслу. В документі, який на разі «оцінюють» в 656 млн грн, більша частина видатків  розписана саме так, аби уникнути тендерних процедур.

За логікою, політичною силою яка б могла успішно «пропедалювати» це  питання в сесійній залі є «Партія Вільних Демократів»,  підконтрольна відомому бізнесмену та екс-чиновнику Михайло Бродському. Депутати від ПВД нібито дотримуються «опозиційної» лінії, проте в часи скрути можуть підстрахувати і прийти на поміч владній більшості. Навіть публічно виступаючи за «Прозорро», троє депутатів від цієї партії голосували за «призупинення», фактично гарантувавши успіх «боротьби» проти системи. В подальшому депутати обіцяли виправитись, проте аналізуючи статті видатків ПСЕРу можна спокійно дійти до висновків, що поки «Прозорро» не на часі  і для «Вільних демократів». Одним з «інтерсів» ПВДшників в місті є встановлення спортивних майданчиків, що виробляються на заводах, власником яких є прямо чи опосередковано Михайло Бродський. На майданчики кошти в бюджеті закладено і «багато» - майже 15,5 млн.грн.

Отже, реальну політичну підтримку активістам можуть здійснити лише представники фракції «Самопоміч». Проте їх в сесійній залі залишилось лише троє, і їх реальний вплив на ситуацію важко «недооцінити».

До війни за Prozorro у Черкасах долучився суд 5

В цілому, ситуація навколо «Прозорро» для допорогів в Черкасах зайвий раз показала, що без політичної волі локальних керманичів ніякі реформи чи інновації «центру» впроваджуватися не можуть.  Особливо за умов децентралізації, коли найбільші бюджетні потоки перемістилися саме у обласні центри на великі міста. Владці таких міст вже мало залежні від державних «субвенцій» і спокійно можуть діяти на свій розсуд, роздуваючи свій політичний рейтинг за рахунок невибагливості смаків та інтересів пересічних містян, «живлячи» їх рекордними об’ємами покладеного асфальту та постеленої плитки за космічними цінами, далекими від ринку. Ситуацію може змінити лише Верховна Рада, врегулювавши допорогові закупівлі законодавче.  Черкасам поки сподіватись більше ні на що.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.