У черкаських маршрутках розпочався «дверепад»

У черкаських маршрутках розпочався «дверепад»

Минулого тижня жителі Черкас стали невольними свідками парадоксального явища. Після здорожчання тарифу на проїзд в громадському транспорті, якість перевезень, яка й раніше мала б бажати кращого, досягла дна.

Якщо одним з трендів 2015 і 2016 років було відпадання в маршрутних автобусах коліс прямо на ходу, то з новим роком прийшли нові модні віяння. Протягом тижня в міських маршрутках трапилися відразу три дверні конфузи: у двох автобусах двері просто випали на ходу, ще в одній - після зупинки вони так і не закрилися.

Епізод номер один стався у суботу, 28 січня, у автобусі, що рухається за маршрутом №6. Перевізник, який обслуговує маршрут – Андрій Форостяний – у коментарі місцевим ЗМІ пояснив все вкрай просто, мовляв, автобус уже був у аварійному стані і їхав якраз на ремонт. Чому «аварійна» маршрутка була заповнена людьми, підприємець не пояснив. Також він додав, що зранку автобус нібито проходив техогляд, тож коли саме перевізник дізнався про «аварійність», невідомо.

У черкаських маршрутках розпочався «дверепад» 1

А от в управлінні транспорту Черкаської міської ради жодних запитань з приводу ситуації, схоже, не виникло. У коментарі «Забебі» начальник відповідного підрозділу Віталій Москаленко повідомив, що повірив у версію Форостяного, і додав, що жодного покарання на перевізника за прикрий інцидент не чекає.

Не встигла ця дещо курйозна, але вкрай характерна для черкаський реалій, новина зійти із новинних стрічок інформаційних ресурсів, як зявився новий, майже ідентичний, інфопривід. 1 лютого близько 7.30 ранку в маршрутному автобусі №9 відпали двері.

У черкаських маршрутках розпочався «дверепад» 2

Перевізником на цьому маршруті є підприємство “Авто-ТЮЛ”, яке також обслуговує міські маршрути № 24, 30 і 36.

Раніше у поданій в міську раду інформації цей перевізник вражав вимогами про необхідність встановлення тарифу на проїзд в розмірі 7 грн. Також у “Авто-ТЮЛ” повідомляли, що із тарифом у 4 грн підприємство ніюито отримає у 2017 році 10 млн грн збитків через витрати на перевезення.

Ми намагалися зв’язатися із представниками “Авто-ТЮЛ” по телефону, але за номером, що закріплений за юрособою, жіночий голос роздратовано повідомив, що “ніяке це не підприємство, а приватний будинок”.

У черкаських маршрутках розпочався «дверепад» 3

Пригоди з маршрутками вимогливих хлопців із “Авто-ТЮЛ” продовжилися і наступного дня: вранці 2 лютого. Цього разу автобусний колапс трапився в маршрутці № 30: у автобусі після зупинки не закрилися двері.

«Людей висадили з автобуса, забрали квитки, типу пересадять на інший і.. поїхали. Їду в наступній 30-ці. По дорозі підбираємо людей, яких висадили, при цьому не на одній зупинці всіх, а на декількох», - написала у своєму «Фейсбуці» черкаський юрист Людмила Бордунос.

Також додамо інформацію для роздумів: як вдалося підрахувати «Забебі», використавши існуючий розклад руху маршруток та інформацію щодо кількості перевезених пасажирів, надану “Авто-ТЮЛ”, в середньому за один рейс в день автобуси цього підприємства перевозять по 17 осіб. Наскільки така інформація близька до реальності – залишимо на розсуд читачів.

Загалом відзначимо, що про кожен випадок стало відомо через соцмережі. Зокрема, 1 лютого пасажирами маршрутки виявилися депутат обласної ради Сергій Воронов та працівники заводу, який очолює депутат міськради Олександр Згіблов. Саме вони шляхом «Фейсбуку» і повідомили про інцидент. Чи то статус «інформаторів», чи то різке бажання таки змінити рідне місто на краще, змусили відреагувати на ситуацію секретаря міської ради Олександра Радуцького.

У тих же соцмережах він повідомив, що звернувся до міського голови про “створення депутатської комісії”.

Власне, вже 2 лютого ресурс міської влади відрапортував про створення тимчасової робочої групи, що перевірятиме перевізників. Звичайно, добре, що чиновники міськради, що увійшли до групи, хоча б побачать, як виглядають маршрутки. Проте на цьому позитив по суті закінчується, бо уявити, чим саме займатиметься група і який механізм покарання буде застосовувати стосовно недобросовісних перевізників, зараз складно. Як би там не було, про свою роботу «контролери» звітуватимуть уже через місяць - 7 березня.

фото із сайту ZMI.ck.ua
фото із сайту ZMI.ck.ua

Зрозуміло, що історії із відпаданням дверей навряд можна назвати несподіванкою з огляду на жахливий стан автобусів, що курсують міськими дорогами. Проте, зрозуміло, що ці факти найбільше обурюють черкащан саме зараз. 21 січня вступило в силу рішення міськвиконкому щодо росту вартості проїзду з 3-х до 4-х гривень. Логічно, що з ростом вартості, ростуть і очікування: «претендуєш - відповідай». Але як бачимо черкаських автобусних перевезень це правило не стосується точно.

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.