Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас?

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас?

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас?

Новий рік приніс владцям новий бюджет, а з ним і клопоти щодо підписання угод на надання тих чи тих послуг з обслуговування інфраструктури міст та забезпечення їхньої життєдіяльності. Прибирання вулиць, дворів, вивіз сміття та снігу, утримання мереж зовнішнього освітлення, світлофорів та ліфтів, все це та багато іншого, що ще недавно виконувалось комунальними підприємства, нині успішно передано на «аутсорсинг» приватним підрядникам, і не лише в Черкасах, а і в районних центрах області. Перший квартал року - вже традиційно гаряча пора із визначення тих «щасливчиків», що замість «збанкрутілих» КП будуть забезпечувати чистоту та комфорт.

Традиційно, найбільше «аутсорсерів» - у Черкасах. Епоха екс-мера міста Сергія Одарича запам’яталася не лише перманентною розробкою стратегії успіху міста, а і цілком конкретними кейсами розквіту багатьох підприємців, що впевнено замінили на ринку комунальних послуг муніципальні підприємства. Зміна мера і нібито напрямку розвитку міста на «батьківщинівця» Анатолія Бондаренка мало вплинула на розподіл підрядів між комунальниками та приватниками. Саме вже за нового мера в минулому році комунальні служби утримання багатоповерхових будинків (так звані СУБи) доповнили список послуг для приватних компаній прибиранням прибудинкових територій і підвальних приміщень. Крім того, була спроба віддати приватникам і прибирання в навчальних закладах міста, та поки – безуспішна.

Нині почався другий повний цикл освоєння бюджетного коштів. Нові тендерні процедури “сезону 2017” мають показати, наскільки міцно закріпились на ринку «комунальних» послуг підприємці, і наскільки плідною є їхня співпраця з новою місцевою владою.

Так, у Черкасах найбільш нашумілою є ситуація навколо зимового утримання вулиць міста.

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас? 1

Традиційно, ці послуги є сферою інтересів відомого в місті підприємця Андрія Бортника, який за часів Сергія Одирича міцно закріпив за собою статус «монополіста» не лише в цій сфері, а і в сфері «утримання зелених зон». Перезавантаження владної еліти в 2015 році призвело до появи в стінах Черкаської міської влади великої кількості «незадоволених» статусом «монополіста». Майже одразу почалися намагання «перекроїти» ринок. Проте тендери, проведені на початку минулого сезону, показали, що Андрію Бортнику та його «партнерам» вдалося «захистити» якість своїх послуг перед новою владою. Втім уже 29 липня, в останній день дії старого закону «Про державні закупівлі», в стінах ЧМР вдалися до ще однієї спроби «атаки» на позиції знаного в місті «утримувача зелених зон». Спроба була схожа на певний штурм та «крик душі» окремих представників депутатського корпусу міста і в результаті прогнозовано провалилась, так як найнижчі ціни дали всі ті ж «партнери» все того ж Андрія Бортника. У підсумку тендер відмінили, а протокол розкриття чітко підсвітив, хто саме хоче освоїти для себе «новий» ринок. Несподіваними учасниками стали ТОВ «ЛИМОЖ та ПП «Будівельник плюс», що запропонували ціни, максимально наближені до очікуваних замовником, і входять до «пулу» підрядників КП «ЧЕЛУАШ», яке після виборів є «вотчиною» екс-регіонала, а за сумісництвом, радикала - Станіслава Лукирича та його раті. Всі ці літні «перепитії» дозволяють зрозуміти, що відбувається в місті зараз.

Чи то збираючи сили, чи то рішучість, чи то просто маючи інший клопіт, департамент житлово-комунального комплексу максимально довго тягнув з оголошенням тендеру на утримання вулиць міста, зокрема, прибирання їх від снігу, на 2017 рік. Маючи діючий договір з підрядником до 31 грудня 2016 року, тендер було оголошено лише 8 листопада з початковою датою аукціону - 14 січня 2017 року. Предметом майбутніх торгів визначили майже весь ринок «прибирання» міста на три роки, а очікувана вартість становила колосальні 315 млн грн. У результаті публічних і кулуарних дискусій та перемовин у тендерну документацію неодноразово вносились зміни, що впливали на котирування майбутніх учасників. Згідно останньої редакції, в департаменті ЖКК відмовились від ідеї пошуку підрядника на три роки, обмежившись періодом надання послуг до 31 грудня 2017 року. Загальна очікувана вартість становила 60,5 млн грн. Також зникли будь-які особливі технічні вимоги до учасників, тобто “фактично” була “розчищена” дорога всім охочим узяти участь в аукціоні.

В результаті таких дій на конкурс подалось одразу 5 підприємств. Це ТОВ “Свій лад” (теперішній підрядник, “партнери” Андрія Бортника), ФОП Лисенко Олена Миколаївна (ще один відомий “партнер” Андрія Бортника), ПП “Черкаси-інтерстрой” (колишнього депутата міської ради Володимира Халая), ПП “Агропром-1992”, що входить до орбіти Анатолія Бурського та комунальне підприємство “ЧЕЛУАШ”.

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас? 2

 

Одразу після розкриття учасників та їх перекваліфікації (закупівля відбувається за “міжнародною” процедурою), Андрій Бортник публічно заявив про те, що у пропозиціях конкурентів своїх “партнерів” виявив цілу низку помилок та порушень, і в разі їхньої успішної кваліфікації та допуску до аукціону таке рішення буде оскаржене в Антимонопольному комітеті.

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас? 3

Вочевидь, відчуваючи “неладне” в департаменті ЖКК, не довго думаючи, вирішили оголосити ще один тендер на зимове утримання вулиць міста з терміном дії лютий-березень 2017 року () та орієнтовною вартістю 3,7 млн грн. В коментарях журналістам чиновники не приховували, що йдуть на такі дії саме через можливе блокування “основного” конкурсу одним з учасників шляхом подання скарги до АМКУ.

В цілому так і сталося. 20 січня після успішної кваліфікації всіх учасників “основних” торгів “партнери” Андрія Бортника подали скаргу до Антимонопольного комітету, розгляд якої призначений на 6 лютого.

Проте навіть “альтернативний” конкурс не вніс ясності у ситуацію навколо зимового прибирання. В результаті торгів, які виграли все ті ж “партнери” Андрія Бортника, пропозиції упали на 80%, а реальність надання якісних послуг за такі кошти під великим питанням, чого не приховують всі учасники процесу.

Поки ситуація залишається у підвішеному стані, містяни поступово звикають до  снігових кучугур по всьому місту. Банально, вивозити та прибирати сніг немає юридичної можливості.

Проте в такій ситуації є неабияка вигода для міського бюджету. А саме це є однією з теорій та пояснень тому, чому так відбувається, і чому підрядник з прибирання та вивезення снігу буде виявлений уже після того, як сніг залишиться лише в згадках черкащан. Роками утримання доріг міста обходилось бюджету не менше 1 млн доларів на рік у перерахунку на вітчизняну валюту. Справжньої економії в цьому питанні поки вдалося досягнути виключно нинішньому меру, завдяки “рішучим діям” - не здійснювати прибирання зовсім.

Хто виграє війну за комунальний бізнес Черкас? 4

Звичайно, завжди можна посилатися на обурених підрядників, недалеких чиновників чи їх симбіоз. Втім не слід докладати особливих зусиль, аби розуміти, що відсутність прибирання призводить до відсутності фінансових витрат на ці послуги. А про наявні тимчасові “перешкоди” у вигляді кучугур снігу та льодового покрову на тротуарах містяни позабудуть одразу по весні, поринувши в буденні клопоти та, скажімо, радіючи зменшенню комунальних платежів.

Тим часом зекономлені таким чином кошти можна буде успішно “освоїти” на тому ж “утриманні” зелених зон, підрядником де є все ті ж “партнери” Андрія Бортника. Цей вид робіт потребує значно менших реальних вкладень матеріальних ресурсів.

Невдоволеними в цій ситуації могли бути виключно підприємці, що вже цього сезону планували скинути “монополіста” з ринку, зайнявши його місце. Один із учасників конкурсу, ПП “Агропром-1992”, навіть устиг інвестувати кошти в придбання необхідної техніки. Та, судячи з усього, аби не “ображати” знаних в місті підприємців, владці вирішили підставити своє плече та кишеню місцевих платників податків для компенсації Анатолію Бурському понесені в результаті невдалих інвестицій збитки.

У коментарі журналістам депутат Станіслав Лукирич, що нещодавно став заступником директора КП “ЧЕЛУАШ”, і, з наших джерел, сам довгий час проявляв інтерес до входження в описаний вище бізнес, заявив, що придбання піскачів у ПП “Агропром-1992” - це “економічно обґрунтована операція”. Проте не зовсім зрозуміло, що робитиме з цими піскачами комунальне підприємство, якщо в результаті аукціону не здобуде право на прибирання вулиць міста. Закони ринку, особливо комунального, не дають гарантій нікому...

Валентин Коваль

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.