Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт

Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт

У ніч з 14 на 15 жовтня минулого року в Черкасах трапилася жахлива історія. Молодий черкащанин Ілля Новіков побив у нічному клубі  «Рефлекшн» 29-річного Сергія Бондаренка. Від отриманих травм чоловік помер у лікарні. Наразі справу розглядають у суді, який вже третій раз відмовляється брати обвинуваченого під варту.

Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт 1

Новікову було повідомлено про підозру в умисному нанесення  тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 ст. 121 ККУ) і обрано запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт. Саме через поблажливу форму заходу історія набула розголосу. Крім того вона підігрівалася через інформацію про високий соціальний статус сім’ї обвинуваченого. Як виявилося, батько Іллі - Едуард Новіков – бізнесмен. Він є власником фірми «Бумеранг», яка  спеціалізується на виробництві та торгівлі взуттям.

З часом постійні клопотання сторони потерпілих про взяття Новікова під варту дали лише частковий результат: окрім цілодобового домашнього арешту на нього мали одягнути електронний браслет. Та, як з’ясувалося, правоохоронці навіть цю ухвалу суду не виконали.

Про обставини злочину розповів один з його очевидців. За його словами, спочатку двоє хлопців говорили в нічному клубі  на підвищених тонах. Потім конфлікт перенісся на вулицю. Підозрюваний 3-4 рази вдарив Сергія по голові,  потім наніс удар коліном в живіт. Після нанесених ударів хлопець впав без свідомості.

Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт 2

Згідно висновків експертизи, травми, які отримав покійний Сергій, не могли виникнути у результаті його падіння із положення стоячи.

Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт 3

Ще більшого резонансу справі додало відео з камер нагляду, яке було згодом опубліковане виданням “Tv100“. На ньому видно, як Сергія чоловік виштовхує з нічого клубу, а опісля – б’є. При цьому решта відвідувачів клубу просто стоять поряд, ніяк не втручаючись у бійку.

 

Попри скоєне, міру запобіжного заходу для Новікова обрали більш ніж  поблажливу: домашній арешт. Попри клопотання рідних загиблого про взяття обвинуваченого під варту, суд по суті своє рішення не змінив,  у новій ухвалі було зазначено, що Новікову мають одягти електронний браслет.

Уже під час наступного засідання рідні загиблого почали вимагати продемонструвати електронний браслет, який згідно з ухвалою має носити підозрюваний. При цьому присутні в залі активісти, які прийшли підтримати родичів загиблого, заявляли, мовляв, бачили Новікова в клубі в той час, як він мав перебувати вдома.

Як виявилося, браслета обвинуваченому так і не видали. На хвилі шуму Черкаська місцева прокуратура повідомила, що ініціювала проведення службової перевірки за вказаним фактом та притягнення винних осіб до відповідальності. Наразі її результати невідомі.

Мати загиблого пані Тетяна повідомляла, що їй не повернули золотий ланцюжок сина та куртку, яку вилучали із гардеробу нічного клубу. У поліції повідомляють, що у документах справи не зафіксовано вилучення речей у порядку, що встановлений  законодавством. Тут правоохоронці пообіцяли провести чергову перевірку

Правосуддя по-черкаськи: за вбивство – домашній арешт 4

Останнє судове засідання по справі наразі відбулося 25 січня 2017 року. Суд втретє відмовився брати Новікова під варту. Родина Бондаренків запевняє, що на цьому зупинятися не збирається і клопотатиме про зміну запобіжного заходу на наступних судових засіданнях.

Під час останнього судового засідання адвокат потерпілих заявила про цивільний позов. У ньому родина Бондаренків вимагає компенсувати матеріальну шкоду у розмірі 14 659 гривень 75 копійок та суму компенсації моральної шкоди – 1,5 мільйона.

Під домашнім арештом Новіков перебуватиме до 16 березня. Наступне судове засідання відбудеться 10 лютого.

Валентин Коваль

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.